Görüş Bildir
Haberler
Mutluluğunuzu Arttırmanın 10 Yolu

Mutluluğunuzu Arttırmanın 10 Yolu

Ozge Mine
07.01.2020 - 16:05

1- Beklentilerin Gerçekçi Olsun

Sosyal medya çağının bireyleri olarak ulaşılması imkânsız beklentiler yaratmakta ustalaştık. Oysa bir mutluluk araştırmacısı: “Mutluluk = hayatımızdaki olaylar – hayattan beklentilerimiz” denklemiyle tanımlıyor mutluluğu…  Beklentilerimizin, hayatımızın gerçekleriyle uyumlu olmasına özen gösterirsek mutluluk düzeyimiz artacak.

Photo by Andre Furtado from Pexels

İçeriğin Devamı Aşağıda

2- Mutlu etmeyi seç

Araştırmalara göre başkasının mutluluğu için çalışan insanların mutluluk hissi daha fazla. Karşımızdaki kişiye para yerine zamanımızı vermenin, alıcı için daha değerli, yardım eden kişi içinse daha tatmin edici olduğunu da unutmayın.

Photo by bruce mars from Pexels

3- Orman banyosu yap

Vaktinin çoğunu kapalı alanlarda geçiren şehir insanlarına duyuru: artık doktorlar stres seviyesini azaltmak için orman banyosu reçete ediyor. Kuşların sesini dinlediğimiz, doğanın kokusunu içimize çektiğimiz, yeşilin farklı tonlarıyla göz zevkimizi doyurduğumuz orman banyosu bir çeşit meditasyon veya mental detoks olarak bizi mutlu ediyor. 

Photo by Djordje Petrovic from Pexels

4- Fikirlerini demlenmeye bırak

Düşüncelerimizi, duygularımızı aklımıza geldikleri ya da hissettiğimiz ilk anda dışa vurmak ikili ilişkilerde her zaman iyi sonuçlar vermeyebiliyor. Nasıl ki çayın tadını almak için önce demlenmesini bekliyoruz; fikirlerimizin ve düşüncelerimizin de demlenmesini beklemek iletişim kazalarının önüne geçerek mutsuz olmamızı önlüyor.

Photo by bruce mars from Pexels

5- Sürprizler yap

Her gün sanki bir öncekinin aynısı diye şikâyet ederiz ya bazen, işte tam olarak böyle zamanlara karşı elimizde bir güç var: Sürprizler. Değer verdiğimiz insanları ara sıra da olsa şaşırtmak, heyecanlandırmak, şımartmak onları da bizi de mutlu ediyor. Birlikte katılabileceğimiz bir deneyim hediye ettiğimizde mutluluk düzeyiniz daha da yükseliyor.

Photo by vjapratama from Pexels

6- Mutluluk virüsü kap

12 binden fazla insanın yer aldığı 30 yıllık bir araştırma mutluluğun bir virüs gibi bulaşıcı olduğunu kanıtladı. Harvardlı araştırmacılar, kişinin çevresindeki kişilerin mutluluğundan etkilendiğini ortaya koydu. Özetle, olumlu insanları çevremizde çoğaltmamız ve onlarla daha çok vakit geçirmemiz mutluluğumuzu arttırıyor.

Photo by Helena Lopes from Pexels

İçeriğin Devamı Aşağıda

7- Sosyal sermayeni güçlendir

Araştırmalara göre biriktirdiğimiz insanlar bizi biriktirdiğimiz paraya göre çok daha fazla mutlu ediyor. Can dostumuza, beraber vakit geçirmekten keyif aldığımız kişilere daha çok zaman ayırıp daha çok anı biriktirerek sosyal sermayemizi güçlendirebiliriz.

Photo by Helena Lopes from Pexels

8- Eskiye takılma, geleceği kurma

Zaman makinesi henüz icat edilmedi ama zihnimizde onu sürekli kullanıyoruz. Hooop geçmişe veya geleceğe ışınlanıyoruz. Genellikle de yolculuğumuza pişmanlık ve kaygı gibi negatif duygular eşlik ediyor. Oysa mutluluk anda kalmak, hayatın akışına kendini bırakmakla doğrudan ilişkili. Bu da demek oluyor ki zihnimizdeki zaman makinesi çalıştığında ona “Sen henüz icat edilmedin. Dur!” demeliyiz 😊  

Photo by Just Name from Pexels

9- Mutluluk günlüğü tut

Yaşadığımız ve hissettiğimiz olumlu duygu ve olayları bize hatırlatacak bir mutluluk günlüğü tutmak mutluluk dopingi oluyor. Yüzümüzde gülümseme yaratan olaylar ve “iyi ki hayatımda” dediğimiz kişilerle biriktirdiğimiz güzel anılar bu günlükte yer alabilir.

Photo by Jill Wellington from Pexels

10- Mutluluk stratejini belirle

Tamamen bize uygun şekillendirilmiş, kendi mutluluk kapımızın kilidini açacak olan anahtarı bulmamız gerekiyor. Bu sayede bir yandan şahsi mutluluk rotamızı çizeceğiz, bir yandan da mutluluğumuzun önündeki engelleri tek tek belirleyip kaldıracağız. Bunun için Ecz Metin Uyar'ın kaleme aldığı Mutluluk Doktoru kitabı, mutluluk analizimizi yapıp mutluluk stratejilerimizi belirlememizi öneriyor. Nasıl yapabileceğimizi de kitapta detaylıca anlatıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın