Görüş Bildir
Haberler
Mısır'la 8 Yıl Sonra İlk Temas: 'Samimi Bir Havada Gerçekleşti'

Mısır'la 8 Yıl Sonra İlk Temas: 'Samimi Bir Havada Gerçekleşti'

Dışişleri Bakanlığı, Türk heyetinin Kahire'deki diplomatik görüşmelerinin tamamlandığını, istikşafi nitelikli görüşmelerin 'samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirildiğini' bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye ve Mısır heyetleri arasında Kahire'deki iki gün süren istikşafi görüşmeler tamamlandı. 

Kahire'de iki ülkenin Dışişleri heyetlerinin 2 gün süren görüşmelerinde, ikili ilişkiler ele alındı. 

Libya, Suriye ve Irak’taki durum başta olmak üzere bölgesel konular da masaya yatırıldı. 

Dışişler'nden yapılan açıklamada, 'Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur. Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır' ifadesi yer aldı.

Yeni dönem nasıl başladı?

Yeni dönem nasıl başladı?

Kahire'deki görüşmelere, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlık etti. 

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yıllında darbeyle devrilmesinin ardından Ankara ile Kahire yönetimleri arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti. 

İlişkiler 8 yıl bu şekilde devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 12 Mart'ta Mısır'la diplomatik temasların başladığını açıklamıştı. 

Bunun ardından Mısırlı bir yetkili, ülkesiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için egemenlik ilkesine ve Arap ulusal güvenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtmişti.

Çavuşoğlu, 10 Nisan'da da Mısırlı mevkidaşı Semih Şukri ile Ramazan ayını tebrik amacıyla bir görüşme gerçekleştirmişti. Şukri, Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği bu telefon görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, 'Türkiye'nin son dönemdeki açıklamaları ve jestlerinin takdir edildiğini' söylemişti.

Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin teklifi geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu. Konuyla ilgili tezkere TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak kabul edilmişti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da, dün (5 Mayıs) Türkiye heyetiyle beklenen görüşmelerin ülkenin başkenti Kahire’de başladığını duyurmuştu.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
14
7
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kal El

Diktator Sisiden, kardesim Sisi’ye donus, sirada Esad var, tayyip kadar hizli donen ve tukurdugunu yalayan baska adam yok, simdi o 4 parmak isaretinin uzerin... Devamını Gör

zevzenkof

Tükürükler de yalandı🤣

Pasif Kullanıcı

kim bilir ne vereceğiz. gerçi daha fazlasını veren olursa yine arkamızdan bıçaklar bunlar ama neyse akp-mhpli pçlerden dolayı alıştık ihanete.