Görüş Bildir
Haberler
Mısır’da Kanlı Yıldönümü: 21 Ölü

Mısır’da Kanlı Yıldönümü: 21 Ölü

ATKN
24.01.2015 - 22:15 Son Güncelleme: 26.01.2015 - 10:40
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in halk ayaklanmasıyla devrildiği 25 Ocak 2011'in dördüncü yıl dönümünde birçok kentte Abdülfettah el Sisi hükümetine karşı gösteriler düzenlendi.

AA'nın verdiği bilgiye göre Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin çeşitli kentlerinde geçtiğimiz cuma gününden bu yana devam eden olaylarda 3'ü asker, 1'i polis 21 kişinin yaşamını yitirdiği, 82 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Polis yaklaşık 400 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Kahire ve İskenderiye'de yüzler toplandı

Kahire ve İskenderiye'de yüzler toplandı

Müslüman Kardeşler'e yakın, Katar merkezli Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Şeyf Yusuf el Karadavi, 25 Ocak ayaklanmalarının yıl dönümünde Mısır'da protesto çağrıları yapmış ve Muhammed Mursi'nin 'Mısır'ın meşru lideri olduğunu' söylemişti.

Yetkililer, ölen eylemcilerin Kahire ve İskenderiye'deki gösterilere katıldığını kaydetti.

Buna göre Pazar günü Kahire'de Müslüman Kardeşler ve 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi destekçisi yaklaşık 900 kişi toplandı.

İskenderiye'de ise 300'e yakın Müslüman Kardeşler destekçisi bir araya geldi.

Polis, gruplara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Reuters haber ajansı, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Kahire'nin dışında da bir emniyet merkezine yangın bombalı saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Kahire'de kadın eylemci öldürüldü

Kahire'de kadın eylemci öldürüldü

Ayaklanmaların yıl dönümünden bir gün önce, başkent Kahire'de solcu eylemcilerin düzenlediği yürüyüşe katılan Sosyalist Halk İttifakı Partisi üyesi İskenderiyeli 32 yaşındaki Şeyma el Sabbah, polis müdahalesi sırasında, nereden geldiği henüz belli olmayan saçmaların başına isabet etmesiyle yaşamını yitirmişti.

El Sabbah ve beraberindeki kalabalık, 'Ekmek, özgürlük ve sosyal adalet' sloganları atarak ayaklanmaların simgesi haline gelen Tahrir Meydanı'na doğru yürürken polis engeline takılmıştı.

Eylemciler El Sabbah'ın ölümünden polisi sorumlu tutarken, Mısır hükümeti de olayın aydınlatılması için internetteki videoları incelemeye aldığını duyurdu.

Associated Press haber ajansının aktardığına göre vurulma görüntülerinde ateş sesleri duyuluyor ve El Sabbah bir erkek göstericinin elinde ağzından kanlar çıkarak yığılırken görülüyor.

Şeyma el Sabbah'ın Pazar günü kaldırılan cenazesine yaklaşık bin kişi katıldı.

Mısır Sağlık Bakanı sözcüsü Hüssam Abdel Gaffar, solcu eylemcinin yüzünden ve arkasından vurularak öldüğünü söyledi.

El Sabbah'ın üyesi olduğu Sosyalist Halk İttifakı Partisi Başkan yardımcısı Midhat el Zahid, 'Şeyma acımasızca ve soğukkanlı bir şekilde öldürüldü' dedi.

BBC Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0