Milyonlarca Devlet Memuruna YouTube ve Sosyal Medya Şoku: İnternetten Ek Gelir Sağlayanlar Dikkat!
Yüz binlerce devlet memurunu yakından ilgilendiren kritik bir karar imza altına alındı. Cumhurbaşkanlığı, memurların YouTube, sosyal medya ve mobil uygulamalar üzerinden gelir elde etmesinin kanunen yasak olduğunu ve ticaret yasağı kapsamına girdiğini açıkladı. Karardaki en çarpıcı detay ise, para kazanma amacı gütmeden açılan web sitelerinin bile taşıdığı 'potansiyel' nedeniyle memurlar için disiplin suçu sayılacak olması.
Son yıllarda dijital dünyada yaşanan hızlı gelişimle birlikte artış gösteren içerik üreticiliği ve mobil uygulama geliştiriciliği, devlet memurları için artık resmi bir risk taşıyor.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, kamu çalışanlarının dijital platformlardaki faaliyetlerine ilişkin uzun süredir beklenen hukuki çerçeveyi netleştirdi. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 17 Haziran 2026 tarihinde talep ettiği görüş üzerine harekete geçen kurum, Hazine ve Maliye Bakanlığının 20 Ağustos 2026 tarihli detaylı incelemelerini baz alarak kritik bir karara imza attı. Alınan karara göre, devlet memurlarının YouTube, sosyal medya ve benzeri platformlardan elde ettikleri gelirler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesinde yer alan 'ticaret yasağı' kapsamında değerlendirilecek.
Söz konusu yasal düzenleme, memurların esnaf veya tacir sayılmasını gerektirecek herhangi bir faaliyette bulunmasını, ticari şirketlere ortak olmasını veya serbest meslek icra etmesini kesin bir dille yasaklıyor. Dijital dünyadan sağlanan kazançların bu yasağa girip girmediği tartışması, Gelir İdaresi Başkanlığının konuya dahil olmasıyla tamamen çözüldü. Mevcut 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na göre içerik üreticileri ve uygulama geliştiricileri belirli şartlar altında vergiden muaf tutulsa da, bu durum elde edilen paranın 'ticari kazanç' olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Başkanlık, ticari bir faaliyetin oluşması için ortada ille de bir kazanç sağlama niyeti olmasına gerek bulunmadığını, yapılan işin doğası gereği kazanç potansiyeli taşımasının yeterli olduğunu vurguladı.
Bu değerlendirme, internet ortamında varlık gösteren kamu çalışanları için çok daha sert yaptırımların kapısını aralıyor.
Ortaya çıkan yeni hukuki yoruma göre; bir devlet memuru internet haberciliği yapmak veya içerik paylaşmak için bir web sitesi kurduğunda, cebine hiç para girmese bile ciddi bir yaptırımla karşı karşıya kalabilecek. Kurulan sitenin veya platformun kendi içinde bir gelir yaratma potansiyeline sahip olması, memurun ticari faaliyette bulunduğu gerekçesiyle disiplin cezası alması için yeterli bir sebep olarak kabul ediliyor.
Genel Sekreter adına Personel ve Prensipler Genel Müdür Vekili Ali Yavuz Birincioğlu imzasıyla YÖK'e gönderilen resmi yazıyla birlikte, kamu personelinin dijital mecralardaki ek gelir arayışları mevzuat duvarına çarpmış oldu. Önümüzdeki süreçte gelir vergisi kanunlarında memurlara özel yeni bir istisna tanımlanmadığı müddetçe, sosyal medyada içerik üreten, mobil uygulama geliştiren veya web sitesi yöneten devlet memurlarını zorlu bir disiplin soruşturmaları süreci bekliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!




Yorum Yazın