Görüş Bildir
Haberler
MHP'de 'Olağanüstü Kongre' Muamması

MHP'de 'Olağanüstü Kongre' Muamması

FreiGeist
19.04.2016 - 11:31

MHP'de mahkemenin atadığı çağrı heyeti olağanüstü kongre tarihini 15 Mayıs olarak belirledi. Çağrı heyetinin kararını hukuki bulmadıklarını belirten parti yönetimi ise hukuki sürecin bitmeden kurultay toplanamayacağını söylüyor ve bu nedenle heyetin kararını tanımıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar: AA

MHP Çağrı Heyeti üyeleri Ali Sağır, Ayhan Erel ve Mehmet Bilgiç, dün gerçekleştirdikleri ve yaklaşık 10 saat süren toplantının ardından aldıkları kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 8 Nisan'daki ilamı gereğince, Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Büyük Kongresi'nin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası hususunda kendilerine Çağrı Heyeti sıfatıyla yetki verildiğini anımsatan Sağır, Erel ve Bilgiç, şunları ifade etti:

'Söz konusu kararın verdiği yetki ile MHP Parti Tüzüğü'nün ilgili hükümleri gereği olağanüstü büyük kongrenin yerine getirilmesi amacıyla gerekli iş ve işlemler başlatılmıştır. Süreç, Çağrı Heyeti sıfatıyla tarafımızca yürütülecek olup, ilk olağanüstü toplantının 15 Mayıs 2016 tarihi saat 10.00'da, gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ise ikinci olağanüstü genel kurul toplantısının aynı yerde ve saat 10.00'da, 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı hususunda karar alınmıştır.'

'Hukuki bulmuyoruz, heyetin kararını tanımıyoruz'

'Hukuki bulmuyoruz, heyetin kararını tanımıyoruz'

Uluslararası haber ajansı Reuters'a konuyla ilgili açıklama yapan üst düzey bir MHP'li yetkili, 'Çağrı heyetinin kararını hukuki bulmuyoruz. Çünkü hukuki süreç bitmeden kurultay toplanamaz. Bu nedenle heyetin olağanüstü kurultay kararını tanımıyoruz' ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, geçen hafta yaptığı açıklamada, mahkemenin olağanüstü kongre kararının siyasi olduğunu dile getirirken, 'Temyizi beklemeden fiili duruma izin vermeyiz' demişti. 

Genel Başkanı Devlet Bahçeli de 'Kongre normal zamanı olan 2018'de yapılacak. Olağanüstü kurultay olmayacak' ifadesini kullanmıştı.

'Karar kesinleşmeden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde'

'Karar kesinleşmeden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde'

MHP Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut

İçeriğin Devamı Aşağıda

MHP Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut ise, MHP'nin Olağanüstü Büyük Kurultayı'nın 15 Mayıs 2016 tarihinde düzenleneceğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 

Çağrı Heyeti tarafından Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemlerin hukuken yok hükmünde olduğunu vurgulayan Yücel Bulut, şu açıklamalarda bulundu:

'Bazı basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Türk Medeni Kanunu'nun 75/2'nci maddesi uyarınca Çağrı Heyeti (Kayyım) görevlendirilmesi yapılmıştır. Türk Medeni Kanunu'nun 75/2'inci Maddesi, Türk Medeni Kanunu'nun 'Kişiler Hukuku' başlıklı Birinci Kitabının 'Tüzel Kişiler' başlıklı 'İkinci Kısmı' içerisinde yer almaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 367/2'inci maddesi 'Kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez' hükmüne yer verilmiştir. Bu açık hükümlerden anlaşılacağı üzere Çağrı Heyetinin yetkisi ancak Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının Yargıtay denetiminden geçmesi ve bu kararın onaylanması halinde geçerlilik kazanacaktır. 

Nitekim bugüne kadarki Yargıtay kararları da bu duruma işaret etmekte, kararın kesinleşmesi öncesinde uygulanmasının mümkün olmadığını vurgulamaktadır. Bu haliyle, Çağrı Heyeti sıfatıyla henüz Ankara 12'inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde ve yasal olmayan teşebbüslerdir. Hukuki Olmayan Teşebbüslere girişilmesi karşısında, kamuoyunun bu açıklamalara itibar etmemesi yerinde olacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi hukuk kuralları içerisinde kalarak gerekli tedbirleri almaya muktedirdir.'

543 imza toplanmıştı

543 imza toplanmıştı
onedio.com

Sinan OğanMeral Akşener ve Koray Aydın MHP'de olağanüstü kurultay için topladıkları 543 imzayı önce MHP Genel Merkezi'ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamışlardı.

Bunun üzerine  16 il başkanı adına avukatlar, 5 Şubat'ta dava dilekçelerini Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim etmişti.

Dava dilekçesinde ne yazıyordu?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Kızılcahamam kampında yaptığı 'Kararımız tüzüğe uygun bir karardır. MHP'nin kongre süreci 18 Mart 2018 tarihi olacaktır. İmza için ne kadar toplanırsa toplansın müracaatları halinde kabulü mümkün olmayacak ve yasal haklarını kullanma yolu da açık olacaktır. Onun için önümüzdeki günlerde bizimle değil mahkemelerle kendilerini savunmaları tavsiye ederiz' açıklamasına yer verilen dilekçede, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'ın, 'Bu imzaların bizim nezdimizde geçerliliği yok. Öyle anlaşılıyor ki müracaatta bulunan arkadaşlar herhalde mahkeme yolu izleyecekler' açıklaması da yazılmıştı.

Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
4
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gürkan B.

Ne olur sonunda bilinmez ama; olurdu kurultay yapılıp muhaliflerden biri genel başkan olursa, şu an ortalığı yıkan bu adamlar sessiz sedasız çekilecek mi yok... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Akmhp'liler partiyi bırakmak istemiyor... Neden mi ? Çünkü o henüz başkan olmadı :D :D

onur

murat bile bahçeliyi destekliyorsa düşünün artık bahçeli giderse akp iktidarının zor oldugunu bizim trol bile biliyor