Görüş Bildir
Haberler
Mesai Arkadaşlarınızla Anlaşamıyor musunuz? Sinir Bozucu İş Arkadaşları Beyniniz İçin Çok Faydalı Olabilir!

Mesai Arkadaşlarınızla Anlaşamıyor musunuz? Sinir Bozucu İş Arkadaşları Beyniniz İçin Çok Faydalı Olabilir!

Penny
31.03.2018 - 11:14

Sevdiği bir iş, huzurlu bir ofis ortamı, kafa dengi iş arkadaşları herkesin hayali. Maalesef bunların hepsinin aynı anda mümkün olması çok zor. Peki bu zor durumlarla bir şekilde idare etmenin yolu var mı?

Kaynak: 1 , 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

Prof. Dr. Erik Scherder, çalıştığınız yerde hoşlanmadığınız, sizi rahatsız eden, sinirinizi bozan insanlar varsa şanslı olduğunuzu savunuyor!

Prof. Dr. Erik Scherder, çalıştığınız yerde hoşlanmadığınız, sizi rahatsız eden, sinirinizi bozan insanlar varsa şanslı olduğunuzu savunuyor!

Amsterdam Özgür Üniversite öğretim üyesi Scherder'e göre, sorunsuz, hiçbir şey yapmadan, rahat ve konforlu bir şekilde geçirilen bir günü beyin için boşa geçirilmiş ve heba olmuş bir süre olarak değerlendiriyor.

"Sorun yaratmamalısınız ama bir sorun varsa çözmelisiniz. Berbat, sinir bozucu bir meslektaş tabii ki harika! Toplantılarda şikayet eder, bunu aşmak zorunda kalırsınız. Can sıkıcı evet ama beyin için halletmesi gereken bir iş..."

Beynin sorunlardan faydalandığını ve bunun sonucunda beyinde ‘bilişsel rezerv’ inşa edildiğini savunan doktor bunun için sinir bozucu bir iş arkadaşını büyük bir fırsat olarak görüyor. Çünkü günümüzün büyük bir kısmını onunla geçiriyoruz.

'Stres bir felaket değil, tabii kronik olanlar hariç.'

Doktor, stresin olumlu sonuçlar verdiğine dair çok sayıda çalışma bulunduğunu da belirtiyor. 

Hollandalı uzmana göre can sıkıcı bir iş arkadaşı ile geçinmek için harcanan çaba, metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Beyinde daha fazla temas noktaları oluşuyor, bunun sonucu ateşlenen sinir hücrelerinin sınırlarını zorladığını ve beynin daha komplike hale geldiğini söylüyor.

Peki anlaşamadığınız mesai arkadaşlarınızla sorun yaşamadan idare etmenin yolları var mı?

Öncelikle sevmediği bir insanla çalışmak zorunda olan tek kişi siz değilsiniz. Elbetteki herkesin kendine göre geliştirdiği yollar var. Şimdi gelelim onlardan birkaçına.

1) Kendinizi kontrol edin, tepkilerinizi yönetin.

Karşınızdaki kişiden duyduğunuz rahatsızlık zamanla nefrete dönüşebilir. Daha sonra zamanla, yaptığı her hareket gözünüze batabilir. Bunun önüne geçmek için yapılacak ilk iş, karşınızdaki insanın nasıl biri olduğu ya da sizi nasıl rahatsız ettiği yerine sizin bu duruma nasıl tepki verdiğinizi düşünmek. Otokontrolünüzü sağlamanız ve kendi davranışlarınızı kontrol altına almanız sizin işinize yarayacak. Ona odaklanmayın, kendi işinizle meşgul olun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2) Nefretinizi kendinize saklayın.

Mesai saatleri boyunca nefret ettiğiniz kişi sizi ne kadar rahatsız ederse edin, diğer iş arkadaşlarınızla bu durumu paylaşmayın, onların yanında sızlanmayın. Çoğu kişi kendi düşüncelerini başkalarının da onaylamasını bekler. Bu şekilde başkalarının da bizim gibi hissetmesini isteriz. Ancak biri hakkında sürekli şikayet etmeniz, size ofis içinde kötü bir ün kazandırabilir. Ayırca çoğu kişi bu tarz hislerini dile getirmekten kaçınır. Beklediğiniz geri dönüşü alamamak da canınızın daha çok sıkılmasına, sorunun kendinizde olduğunu düşünüp daha çok stres olmanıza sebep olabilir. 

Ayrıca ofis ortamında bu tarz söylentiler çok çabuk yayılır ✋

3) Bütün problemin karşı taraftan kaynaklanmayabileceğini, sizin de hatalarınızın olabileceğini unutmayın.

Kendi tepkilerinizi, bu kişiyi neden sevmediğinizi gözden geçirin. Daha önce sizin nefretinizi kazanacak bir şey mi yaptı? Yoksa onun işini mi istiyorsunuz? Çoğu zaman kıskançlık ve diğer negatif duygular yanlış yargılara varmamıza ve karşımızdakini yanlış algılamamıza sebep olur.

Belki de sizin farkında olmadan yaptığınız bir yanlıştan dolayı, size karşı tavır almıştır. Bu sebeple sürekli size ters gidebilir. Kendiniz değerlendirin.

4) Nefret ettiğiniz kişiyle vakit geçirin, onu daha yakından tanımaya çalışın.

Söylediğimiz gibi, bir kere sevmediğinizi düşünmeye başlayınca zamanla her hareketi size sinir bozucu gelecektir. Ön yargılarınızı bir kenara bırakın. Birlikte çalışabileceğiniz projelerde sorumluluklar alın. Bu size zor gelebilir ancak birlikte çalışmak, o kişiyi daha yakından tanımanızı ve empati kurmanıza yardımcı olacaktır. İrite olmak yerine ısınmaya başladığınızı göreceksin. Ayrıca, bu kişiyi yakından tanıdıkça sizi rahatsız eden davranışlarının sebebini görebilirsiniz. Belki özel hayatındaki sorunlar, patronun yarattığı baskı ya da yorgunluk nedeniyle bu şekilde davrandığını fark edebilirsiniz.

5) İşinizle ilgili konularda rahatsız olduğunuz davranışlarını kendisiyle paylaşın. Ancak kişisel tartışmalardan uzak durun.

Elbette iş arkadaşınıza sizi rahatsız eden her hareketini sert eleştirilerle onu uyarmayın. Hoşlanmadığınız her hareketini yüzüne vurmak yerine, iş süreçlerinizi etkileyen ve verimliliğinizi etkileyen hareketleri konusunda onu uyarın. Uyarılarınızı ve konuşmanızı yaparken karşıdaki kişinin bunu kişisel olarak algılamamasına ve size savaş açmasına izin vermeyin.

6) Görmezden gelin!

Çabalarınız, yaptığınız konuşma ve uyarılar ise yaramadıysa karşınızdaki kişi sizin ne kadar sinirinizi bozarsa bozsun, görmezden gelmeye çalışın. Birlikte yapmak zorunda olduğunuz işlerde yalnızca görevinize odaklanın ve üzerinize düşeni yapın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki sizin anlaşamadığınız iş arkadaşlarınız var mı?

Bu stresle başa çıkmak için siz neler yapıyorsunuz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
7
6
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın