Görüş Bildir
Haberler
Merkel Atina'yı Rahatlatmadı

Merkel Atina'yı Rahatlatmadı

Deniz Gök
24.03.2015 - 01:30 Son Güncelleme: 24.03.2015 - 12:39
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülkesine sağlanan kurtarma paketinin en büyük finansörü Almanya'yı ziyaret eden Yunanistan Başkanı Tsipras, mevkidaşı Merkel'den mali yardımlar konusunda Atina'yı rahatlatacak bir mesaj alamadı.

Yunanistan'da geçen Ocak ayında başbakan seçilmesinin ardından ilk kez Almanya'yı ziyaret eden Aleksis Tsipras Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

Euro Bölgesi ülkelerinde de merakla beklenen görüşmenin ardından yapılan ortak basında toplantısında Merkel, Tsipras'ı mali yardımlar konusunda tamamen rahatlatacak bir mesaj vermekten kaçındı.

Merkel, Tsipras'a Yunanistan'ın mali açıdan desteklenmesi için bir kalkınma bankasının kurulması konusunda yardıma hazır olduklarının sinyalini verdi, ancak kesin sözler veremeyeceğini belirtti.

Merkel, Atina’ya gerekli olan kredi konusunda kararı tek başına veremeyeceğini bunun Euro bölgesi ülkelerinin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Merkel, 'Yunanistan'a hiçbir söz vermem ya da herhangi bir şey garanti etmem mümkün değil' dedi.

Almanya, Yunanistan'ın yeniden ekonomik büyüme sağlayacak adımlar atmasını, işsizliği düşürmesini istiyor. Merkel bunlara ek olarak Tsipras'a bunların yapılabilmesi için yapısal reformların, sıkı bir bütçe politikası ve işler bir bürokrasi gerektiğini hatırlattı.

Tsipras umduğu desteği bulamadı

Tsipras geçen hafta Merkel'e gönderdiği mektupta ek mali yardımalar olmadan Yunanistan'ın borçlarını ödemesinin imkansız olduğunu belirtmiş, ülkesine kısa vadeli kredi sağlamayan Avrupa Merkez Bankası'nı ve reformlar hayata geçirilmeden nakit yardımı sağlamayı reddeden Euro Bölgesi yetkililerini eleştirmişti.

Acil nakit ihtiyacı olan Yunanistan'a yardım programı kapsamında kalan kredi dilimlerinin serbest bırakılması için Tsipsa, Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis ve Maliye Bakanı Yanis Voroufakis ile bir reform listesi hazırladı.

Tsipras'ın görüşmede Merkel'e de sunduğu tahmin edilen bu reform listesi vergilerin artırılması, özelleştirme yapılması ve vergi kaçıranların vergilerini ödemelerinin sağlanması gibi başlıklar içeriyor.

Basın toplantısında ülkesinin mali yardımlar karşılığında söz verdiği reformları yerine getireceği sözünü veren Tsipras, güvene dayalı bir işbirliğinin peşinde olduklarını belirtti.

En fazla katkı Almanya'dan

Yunanistan'ın 315 milyar euro borcu bulunuyor. Bir önceki Yunan hükümetinin AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) oluşan 'Troyka' ile anlaştığı beş yıllık kurtarma paketinin en büyük finansörü, 50 milyar dolarla Almanya idi.

Göreve başlayan yeni hükümetin ilk talebi borçların ertelenmesi konusunda olmuştu. Almanya'nın açıkça karşı çıktığı bu talep karşılıklı görüşmelerin ardından kabul edilmiş ve Atina'ya uygulanan kurtarma planı 4 ay daha uzatışlmıştı.

Kaynak: Reuters, Al Jazeera Turk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0