Görüş Bildir
Haberler
Lozan Antlaşması Hakkında Bilgiler ve Erdoğan'ın Sözlerine Sosyal Medyanın Tepkisi

etiket Lozan Antlaşması Hakkında Bilgiler ve Erdoğan'ın Sözlerine Sosyal Medyanın Tepkisi

Gökhan A.
29.09.2016 - 19:55

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada. İşte şu an Ege'yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'da verdik. Zafer bu mu? Oralar bizimdi.' açıklaması sosyal medyada geniş yankı buldu. Ve haliyle tepkiler de gecikmedi. Bu sebeple, Lozan Antlaşması sonucu alınan önemli kararlar nelerdi? 

Sosyal medyanın bu açıklamaya karşı verdiği tepkiler neler? gibi soruları cevaplandıracak içeriğimizi hazırladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uşi Antlaşması ve geçici olarak İtalya'ya bırakılan 12 ada.

Uşi Antlaşması ve geçici olarak İtalya'ya bırakılan 12 ada.

İtalyanlar tarafından işgal edilen 12 ada, 1912 yılında Trablusgarp Savaşı sonunda imzalanan Uşi Antlaşması ile Balkan Savaşları başladığı için geçici olarak İtalya'ya bırakılmıştı. 

Bu anlaşma İtalyan tarihinde Trattato di Losanna - Lozan Anlaşması olarak geçse de Türk tarihinde 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması ile anlam karışmasını önlemek için Uşi (Lozan'da bir semt) Anlaşması olarak anılmaktadır.

Lozan'da neler olmuştu hatırlayalım.

Lozan'da neler olmuştu hatırlayalım.

Lozan'da TBMM Hükümeti, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ni mağlup eden devletlerle karşılaşıp hesaplaştı ve artık tarihe karışmış olan bu imparatorluğun tüm tasfiye davaları ile yüzleşmek zorunda kaldı.

Yani kısacası 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile bütün dünya, Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandıran Türkiye’yi tam bağımsız bir ülke olarak tanıdığını kabul ve ilan etmişti.

Lozan'da görüşülen bazı konular ve alınan kararlar

Lozan'da görüşülen bazı konular ve alınan kararlar
  • Türkiye-Suriye Sınırı: Fransızlarla imzalanan Ankara Anlaşması'nda çizilen sınırlar kabul edilmiştir.

  • Irak Sınırı: Musul üzerinde antlaşma sağlanamadığı için, bu konuda İngiltere ve Türkiye Hükûmeti kendi aralarında görüşüp anlaşacaklardı.

  • Türk-Yunan Sınırı: Mudanya Ateşkes Antlaşması'nda belirlenen şekliyle kabul edildi. Meriç Nehri'nin batısındaki Karaağaç istasyonu ve Bosnaköy, Yunanistan'ın Batı Anadolu'da yaptığı tahribata karşılık savaş tazminatı olarak Türkiye'ye verildi.

  • Adalar: Gökçeada ile Bozcaada özerk bir yönetime tabi tutulmak şartıyla (Türkiye antlaşmanın bu maddesini uygulamadı) Türkiye'de, diğer Ege Adaları İtalya'ya kaldı.

  • Türkiye-İran Sınırı: Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması'na göre belirlenmiştir.

  • Kapitülasyonlar: Tamamı kaldırıldı.

  • Azınlıklar: Lozan Barış Antlaşması'nda azınlık, Müslüman olmayanlar olarak belirlenmiştir. Tüm azınlıklar Türk uyruklu kabul edildi ve hiçbir şekilde ayrıcalık tanınmayacağı belirtildi. 

  • Savaş tazminatları: İtilaf Devletleri, I. Dünya Savaşı nedeniyle istedikleri savaş tazminatlarından vazgeçtiler. Sadece Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç bölgesini verdi.

  • Osmanlı'nın borçları: Osmanlı borçları, Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılan devletler arasında paylaştırıldı. Türkiye'ye düşen bölümün taksitlendirme ile Fransız frangı olarak ödenmesine karar verildi.

  • Boğazlar: Boğazların her iki yakası askersizleştirilip, geçişi sağlamak amacıyla başkanı Türk olan uluslararası bir kurul oluşturuldu ve bu düzenlemelerin Milletler Cemiyeti'nin güvencesi altında sürdürülmesine karar verildi.

Birçok sosyal medya kullanıcısı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan açıklaması sonrası tepkilerini gösterdiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Link

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2521
588
272
68
49
35
25
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Deneri

Ya birakin anlatmayin adamlar shakespeare'e Şeyh Pir diyen "üstat"tan baska bisey okumamis ki nasil anlayabilir Kuran ne diyor Kuran "gözleri vardirr goremez... Devamını Gör

cimengozlunuz

Biri şu Tayyip'e tarihı kitap yardımı yapabilir mi ülke parasini 3. Köprü ve sarayına ayırdigi için fazla okuyamamış sanırım yazıktır

Ercan

promterden iyi okuyor hakkını yemeyelim

umutcan yapıcı

Ya onlar kandırıldı tamam mı susar mısın .s.s