Görüş Bildir
Haberler
Kurtuluş Savaşı Nerede Başladı? Kurtuluş Savaşı'na Kimler Katıldı?

Kurtuluş Savaşı Nerede Başladı? Kurtuluş Savaşı'na Kimler Katıldı?

Elif Ateş
09.11.2021 - 11:34

I. Dünya Savaşı'ndan yeni çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri'nin işgali sonucunda, ülke sınırlarını korumak için 1919- 1922 yılları arasında Milli Mücadele olarak da bilinen Kurtuluş Savaşı gerçekleşmiştir. Bu savaş, birçok cephede geçen siyasi ve askeri bir mücadeledir. Kurtuluş Savaşı sadece Türk Milleti için değil, işgalci devletlerin hakimiyetinde olan tüm milletler içinde ışık oldu. Milli Mücadele ile tam bağımsız yeni bir devlet kurma yolunda ilk adımlar atıldı ve elde edilen zafer ile Türk milletinin saygınlığı daha da arttı. Peki, Kurtuluş Savaşı nerede başladı? Hangi devletler katıldı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Osmanlı Devleti, 1918 yılında imzalanan Mondros Antlaşması ile ilk yenilgisini kabul etti. Bu antlaşma maddelerine göre İtilaf devleri Osmanlı Devleti'ne ait istediği bölgeyi işgal etme hakkın sahipti. Osmanlı padişahı hanedanlığı ve saltanatını düşünürken, İstanbul hükümeti ise ilerde yapılacak bazı görüşmelerin Mondros'un ağır koşullarını hafifletebileceğine inanıyordu. Mondros Ateşkes Antlaşması ile her yer işgal edilmeye başlandı. Boğazlar İngilizlerin kontrolüne geçerken, daha birçok bölgede başka devletlerin işgaline maruz kaldı. Çukurova'da bulunan Mustafa Kemal Paşa, İstanbul Hükümeti'nden geri çekilme emrini aldı. Fakat Mustafa Kemal Paşa bu emre uymadı ve Ankara'da Ali Fuat Paşa'nın yanına gidip İstiklal Savaşı hazırlıklarına başladı. Kurtuluş Savaşı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kurtuluş Savaşı Nerede Başladı? Kurtuluş Savaşı'na Kimler Katıldı?

Kurtuluş Savaşı Nerede Başladı? Kurtuluş Savaşı'na Kimler Katıldı?

15 Mayıs 1919'da Yunanlılar kendilerine vaat edilen Ege topraklarını işgal etmek amacıyla İzmir'e çıktılar. Gazeteci Hasan Tahsin, İzmir işgaline tepki olarak Yunan askerine ilk kurşunu attı. Bundan dolayı da Kurtuluş Savaşı'nın başladığı ilk yer İzmir olarak kabul edilir. Bu işgallere padişah ve Osmanlı hükümeti sessiz kalmış, orduyu güçlendirmeye yeltenmemiştir.

Kurtuluş Savaşı'nda genel olarak Yunanlılar ile savaşıldığı düşünülse de, Yunanistan'ı bu savaşta İtilaf devletlerinin çoğu destekledi. Ayrıca Anadolu'da birkaç cephe de açıldı ve bu cephelerde İtilaf devletleri ile savaşıldı. Kazım Karabekir öncülüğündeki ordu, Doğu cephesinde Ermenistan Devleti ile savaştı. Bu savaş sonucunda Ermenistan kesin bir yenilgiye uğratıldı ve bugünkü  Türkiye- Ermenistan sınırı çizildi. 

Musul vilayeti ise Osmanlı Devleti'nin topraklarından biri iken, I. Dünya Savaşı'nda Fransa'ya bırakıldı. Daha sonra ise bölge İngilizlerin oldu. Ancak bölgede yaşayan Osmanlı ordusu komutanı burayı bırakmak istemedi ve görevinden istifa etti. Musul vilayetinde yaşayan insanların İngiliz ordularına ayaklanması ile de Kuvây-i Milliye birlikleri ve Kürt aşiretleri Musul bölgesinde taarruza geçti. Fakat Musul kurtarılamadı.

Kurtuluş Savaşı'na katılan Fransız ve İngiliz Devletleri ile Türk askerleri Güney Cephesi'nde savaştı. Özellikle Fransızların işgal ettiği pek çok bölge, yöre halkı tarafından kurtarıldı. Fransa Ankara Antlaşması ile bu cepheden çekilmek zorunda kaldı. İtilaf Devletleri ise en sonunda Yunan askerlerini Anadolu'nun içine doğru sevk etmeye başladı.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
5
4
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın