Görüş Bildir
Haberler
Köln'deki Darbe Karşıtı Mitingde Erdoğan'a 'Video Konferans' Engeli

Köln'deki Darbe Karşıtı Mitingde Erdoğan'a 'Video Konferans' Engeli

Batuhan
01.08.2016 - 10:55

Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan 80 binden fazla Türk ve Türkiye dostu 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi' için Almanya'nın Köln kentinde bir araya geldi. Mitinge, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Erdoğan'ın video konferans üzerinden mitinge katılmasına izin verilmemesi ise Berlin ile Ankara arasında diplomatik tansiyonu artırdı. Konuyla ilgili olarak Almanya maslahatgüzarı, Türk Dışişleri'ne çağrıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaklaşık 80 bin kişinin yer aldığı belirtilen miting, yerel saatle 15.00'te (TSİ 16.00), İstiklal Marşı ve Alman Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı.

15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit olanların yanı sıra Paris ve Münih'teki saldırılarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaklaşık 100 derneğin desteklediği Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'nde Almanca ve Türkçe darbeyi kınayan ve demokrasiye ve demokratik kurumlara destek verilen ortak bildiri okundu.

15 Temmuz gecesi can verenlerin isimlerinin okunduğu mitingde, ayrıca Münih ve Ansbach saldırılarında hayatını kaybedenler de anıldı.

Alman mahkemesi Erdoğan'ın konuşmasına izin vermedi

Alman mahkemesi Erdoğan'ın konuşmasına izin vermedi

Katılımcılara telekonferansla seslenmesi mahkeme kararıyla izin verilmeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı da mitingde paylaşıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, karar hakkında Twitter üzerinden yaptığı yorumda, 'Alman Anayasa Mahkemesi'nin Köln'deki darbe karşıtı gösteriye dair verdiği karar konuşma özgürlüğü ve demokrasi anlamında büyük bir geri adım' dedi.

Bozdağ: 'Onlara demokrasiyi biz öğreteceğiz'

Bozdağ: 'Onlara demokrasiyi biz öğreteceğiz'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, Erdoğan'ın telekonferans yoluyla katılmasına izin verilmemesi için 'Hani demokrasi vardı? Hani ifade özgürlüğü vardı? Bizim onlardan alacak dersimiz yok. Demokrasiyi de sonunda biz öğreteceğiz onlara' dedi.

Kalın: 'Alman makamlarının tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz.'

Kalın: 'Alman makamlarının tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz.'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kalın, 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın videokonferans yoluyla katılmasının engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek 'Güvenlik tedbiri demokrasi mitingine değil provokatörlere karşı alınmalı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının Alman yerel makamları ve Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmesinin gerçek sebebini merak ediyor, Alman makamlarının tatmin edici bir izahta bulunacağını umut ediyoruz.' dedi.

Alman diplomat Dışişleri'ne çağrıldı

Alman diplomat Dışişleri'ne çağrıldı

Alman Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Köln kentinde düzenlenen 'Darbeye karşı demokrasi mitingi'ne videokonferansla bağlanmasına izin vermmemesine Türkiye'nin tepkisi sürüyor. 

Konuyla ilgili olarak Almanya maslahatgüzarı, Türk Dışişleri'ne çağrıldı. 

Reuters'ın haberine göre Türkiye, maslahatgüzara nota verdi. 

AA, Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
76
51
33
13
8
2