Görüş Bildir
Haberler
Kızdıran Uyarlamalar! Kitaplarının Film Olarak Çekilmesine Bin Pişman Olmuş 11 Yazar

Kızdıran Uyarlamalar! Kitaplarının Film Olarak Çekilmesine Bin Pişman Olmuş 11 Yazar

Film dünyasının en sevilen yapıtlarından birçoğu aslında kitaplardan uyarlamadır. Biz izleyiciler için bu tercih zaman zaman filmden zaman zaman da kitaptan yana olsa da eserin asıl sahibi için kötü bir uyarlama görmek evlat acısı gibi olabilir. 

İşte sizlere Mentalfloss'tan derlediğimiz kitaplarını senaryo uyarlaması için yapımcılara teslim etmiş ve sonradan bin pişman olmuş yazarlar.

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/31001/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mary Poppins, P.L Travers

1. Mary Poppins, P.L Travers

Disney'in Mary Poppins'i, çocukluğumuzun en sevdiğimiz filmlerinden olabilir. Fakat yazar P.L. Travers için filmin son hali yüzüne inmiş bir tokat gibiydi. 

Senaryonun tarafından onaylanmasına rağmen, Travers'in yaptığı düzenlemeleri büyük oranda gözardı edildi. Filmin galasına davet edilen yazar prömiyer boyunca ağladı ve bir daha asla Disney ile çalışmama kararı aldı.

2. Medyum (The Shining) Stephen King

2. Medyum (The Shining) Stephen King

Stephen King'in Stanley Kubrick'e The Shining'i çekiş biçiminden nefret ettiğini söylemesi film severleri üzmüştü. 

'Uzun zamandır Kubrick'e hayrandım ve projeyle ilgili büyük beklentilerim vardı, ancak sonuçta derinden hayal kırıklığına uğradım.'

Aynı zamanda Jack Nicholson'un performansından da mutsuz olan King, oteldeki insanüstü şeytaniliğin filmde anlatılmamış olduğundan rahatsız.

3. Vampirle Görüşme, Anne Rice

3. Vampirle Görüşme, Anne Rice

Anne Rice'ın Vampirle Röportaj filminin Tom Cruise ile çekilme kararı alınca bunu onaylamadığı bilinir. Ancak filmi gördüğünde, Cruise'un oyunculuğunu gerçekten çok sevdi.  

Ama bu onun Facebook üzerinden takipçilerine 'kitaplarını ağır yaralayan' bu filmi izlememe tavsiyesi vermesine engel olmadı.

4. Forrest Gump, Winston Groom

4. Forrest Gump, Winston Groom

Film yapımcılarına not: ikinci kitap yazılmadan önce kitabın yazarını kızdırmayın! 

Hollywood'un Forrest Gump'ın içindeki dili ve seksi temizleme biçiminden memnun olmadığı için yazar Winston Groom seriyi 'Hiç kimsenin hayatınızın hikayesini bir film yapmasına izin vermeyin' satırlarıyla devam ettirdi. Daha sonra aralarında büyük davalar geçen yapımcılar ve yazar asla bir anlaşmaya varamadı. Filmin kazandığı hiçbir ödülde Winston Groom ismi geçirilmedi.

5. Sahara, Clive Cussler

5. Sahara, Clive Cussler

Clive Cussler'ın Dirk Pitt öykülerinin kült bir takipçi grubu vardır. Fakat aynı şeyi Dirk Pitt filmleri için söylemek mümkü2un oynadığı Sahara, 145 milyon dolara mal oldu fakat sadece 68 milyon dolar gişe geliri elde etti. 

Cussler bunu senaryonun kontrolünün kendine verilmemiş olmasına bağladı, yapımcılara dava açtı fakat davayı kaybetti. Bir diğer Dirk Pitt uyarlaması da hüsrana uğrayınca bu ikili de bir daha çalışmama kararı aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. My Foolish Heart, J.D. Salinger

6. My Foolish Heart, J.D. Salinger

Çavdar Tarlasında Çocukları da, Franny ve Zooey'i de film severlerin merakla izlememiş olmasının bir sebebi var. 1940'ların sonunda JD Salinger Çavdar Tarlası'nın film haline getirilmesine izin verdi. Fakat işin sonunda ortaya çıkan aşk hikayesinden öylesine pişman oldu ki, eserlerini bir daha asla senaryo haline getirilmeyeceği kararını aldı.

7. Otomatik Portakal, Anthony Burgess

7. Otomatik Portakal, Anthony Burgess

Anthony Burgess, A Clockwork Orange adlı romanından çekilen bu filmden hoşlanmamakla kalmadı, daha sonra herhangi birini yazmış olduğundan bile pişmanlık duyduğunu ifade etti. 

'25 yıl önce yazılmış bu roman üç hafta içinde nakit paraya çevrildi. Cinsellik ve şiddeti yücelten bir filmin malzemesi oldu. Film okuyucuların, kitabı yanlış anlamaları kolaylaştırdı ve bu yanlış anlaşılma ölene kadar peşimden gelecek. Bu yanlış anlaşılma tehlikesinden dolayı bu kitabı asla yazmamam gerekirdi.' Anthony Burgess

8. The Informers & Amerikan Sapığı, Bret Easton Ellis

8. The Informers & Amerikan Sapığı, Bret Easton Ellis

Bret Easton Ellis, kitaplarının film uyarlamalarının hiçbirinin çok da iyi olmadığını düşünüyor ancak bazılarından diğerlerine göre daha fazla hoşlanmıyor. 

Ve Ellis, Amerikan Sapığı'nun asla çekilmemiş olması gerektiğine inanıyor: 'Amerikan Sapığı, bir film haline getirilmesi gereği duymadığım bir kitaptı. Bence Amerikan Sapığı'nın sıkıntısı bir roman olarak, merkezindeki çok güvenilmez bir anlatıcıya sahip olması ve bu şekilde edebi bir eser olarak düşünülmüş olmasıdır. Filmin ortamı bazı cevapların bulunmasını gerektiriyordu. Bir filmle istediğiniz kadar belirsiz olabilirsiniz, ancak önemli değil - biz yine de izleriz. Çünkü hâlâ bizim için görsel olarak cevaplar veriyordur. Amerikan Sapığının herşeyi onun aklının içinde yaptığını düşünürseniz o kadar ilginç olduğunu sanmıyorum. Bence bu sorunun cevabı kitabı son derece ilginç kılıyor.'

9. Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası, Roald Dahl

9. Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası, Roald Dahl

İkinci kitabın neden film haline getirilmediğini merak ediyorsanız, yazar Roald Dahl'ın Gene Wilder'ın yönettiği Çikolata Fabrikası'nı uyduruk ve fazla hoppa bulmasından kaynaklanıyor. Yazar yönetmeni öyle 'yeteneksiz' bulmuş ki bir daha asla kitaplarının bu şekilde mahvedilmesine izin vermemeye karar vermiş.

10. Guguk Kuşu, Ken Kesey

10. Guguk Kuşu, Ken Kesey

En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo dalında Oscar ödülü kazandığı gerçeğine rağmen, Ken Kesey yapımdan hiç mi hiç etkilenmemişti. 

Aslında yapımda ondan yardım istenmişti ancak iki hafta çalıştıktan sonra işi bıraktı. Uzun bir süre boyunca filmi izlemediğini iddia etse de ve özellikle Şef Bromden'ın bakış açısını anlatmadıklarına üzülse de, eşi daha sonra Ken Kesey'in filmin yapılmış olmasından memnun olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ben Efsaneyim, Richard Matheson

11. Ben Efsaneyim, Richard Matheson

Richard Matheson, 1964'ten beri I Am Legend adlı kitabının uyarlamalarından rahatsızlık duyuyor.

İlki The Last Man at Earth'te, Vincent Price'ın başrolünden memnun kalmamıştı. 'Hayal kırıklığına uğradım, az çok hikayemi takip etseler bile. Bence bu filmler için Vincent Price, yanlış seçimdi. Hikayenin yönünün de zayıf olduğunu hissettim. Daha sonraki Omega Man'de hikaye öylesine değiştirilmişti ki yazar hiçbir şey söylemeye gerek bile duymadı. 

Will Smith'in oynadığı versiyonda ise zaten finalin kitapla alakası bile yoktu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
32
15
8
4
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Athena

Percy Jackson da öyle😐

Alienca

bu da demek oluyor ki yönetmenlerin ve yazarların hikayeyi okuduğunda kafasında farklı dünyalar beliriyor. aynı hikayeyi okusalar da farklı anlamlar çıkarıyo... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

kubrick uyarlamalarının, uyarlandıkları eserlerin önüne geçtiği gerçeğini unutmayalım. the shining filmine bakıldığında jack'in arabasından tutun birçok deta... Devamını Gör