Görüş Bildir
Haberler
Kırım'da Elektrik Hatlarına Sabotaj: 2 Milyona Yakın Kişi Karanlıkta

Kırım'da Elektrik Hatlarına Sabotaj: 2 Milyona Yakın Kişi Karanlıkta

ATKN
22.11.2015 - 17:36 Son Güncelleme: 22.11.2015 - 19:46

Rusya'nın geçen yıl ilhak ederek topraklarına kattığı Kırım'da Ukrayna'dan gelen 4 yüksek gerilim hattı sabote edildi. 1,6 milyon kişinin karanlığa gömüldüğü Kırım'da olağanüstü hâl ilan edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya’nın geçtiğimiz yıl ilhak ederek topraklarına kattığı Kırım, Ukrayna’dan gelen yüksek gerilim hattının patlatılması nedeniyle karanlığa gömüldü. 1,6 milyon kişinin elektriksiz kaldığı Kırım’da olağanüstü hâl ilan edildi. Hattın kimler tarafından patlatıldığı henüz bilinmiyor ancak Rusya olayı bir “terör saldırısı” olarak niteledi.

Fiili olarak Rusya’ya katılan Kırım, elektrik enerjisinin neredeyse tamamını Ukrayna’dan alıyor. Rusya Enerji Bakanlığı, acil durum enerji kaynaklarının devreye sokulduğunu ve mobil gaz tribünlerinin enerji üretiminde kullanıldığını söyledi.

Ukrayna Enerji Bakanı da bölgedeki 4 yüksek gerilim hattının imha edildiğini ve Kırım’ın yanı sıra Ukrayna’nın Kherson bölgesindeki iki mahallenin de elektriksiz kaldığını açıkladı. Kırım yöneticisi Sergey Aksyonov, Pazartesi gününü resmi tatil ilan ettiklerini açıkladı.

'Sivil Kırım Kuşatması'

'Sivil Kırım Kuşatması'

Kırım'da acil durum enerji kaynaklarının ne kadar dayanabileceği bilinmiyor.

Kendilerini “Sivil Kırım Kuşatması” olarak tanıtan bir grubun Cuma günü bazı gerilim hatlarına hasar verdiği ve onarım için gelen Ukraynalı enerji şirketi çalışanlarına da engel oldukları iddia edildi. Ancak büyük çaplı hasara yol açan kişilerin aynı kişiler olup olmadıkları bilinmiyor. Çoğunlukla Kırım Tatarlarından oluşan grup, Reuters’la yaptıkları görüşmede Cuma veya Cumartesi günkü saldırılarla ilgileri olmadığını açıkladı.

Tatar eylemciler Rusya’nın Kırım’ı ilhakına karşı çıkarak Eylül ayında bazı otoyolları trafiğe kapatmıştı.

'1 günde tamir edilir'

'1 günde tamir edilir'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna Enerji Bakanlığı, çalışanların güvenliğinin sağlanması halinde bölgedeki hasarın bir günde tamir edilebileceğini söyledi. Ukrayna polisi de hasar gören hatların çevresinin polis kordonuna alındığını ve güvenliğin sağlanmasının ardından enerji tedarikine devam edileceğini bildirdi.

Reuters, Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
12
8
5
3
2
0