Görüş Bildir
Haberler
Kimyasal Hadım Gündemde: Peki Hangi Ülkelerde Nasıl Uygulanıyor?

etiket Kimyasal Hadım Gündemde: Peki Hangi Ülkelerde Nasıl Uygulanıyor?

Emre Ordu
21.02.2018 - 18:35 Son Güncelleme: 22.02.2018 - 11:47

Son dönemde art arda gelen çocuklara yönelik cinsel istismar haberlerinin toplumda infial yaratması hükümeti harekete geçirdi. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın 6 bakanlığı kapsayan bir komisyonun kurulacağını ve hazırlanacak raporun ardından bu suça yönelik cezaların artılacağını açıklamasının ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de kimyasal hadımla ilgili birkaç gün içinde adım atılabileceğini ifade etti. Peki Bakanın açıklamasıyla yeniden gündeme gelen kimyasal hadım hangi ülkelerde nasıl uygulanıyor? Gelin detaylara yakından bakalım...

Halk arasında 'kimyasal hadım' olarak bilinen yöntemle, belirli aralıklarla ilaç verilerek ya da iğne yapılarak, testesteron hormonunun azaltılması ve böylece cinsel arzunun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Çocuklara yönelik cinsel suçlardan mahkum olanlara bazı ülkelerde zorunlu olarak; Almanya, İngiltere ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde ise gönüllülere uygulanıyor.

Danıştay kimyasal hadımla ilgili yasal düzenlemeyi iptal etmişti

Danıştay kimyasal hadımla ilgili yasal düzenlemeyi iptal etmişti

26 Temmuz 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'te kimyasal hadıma 'tıbbi tedaviye tabi tutulmak' başlığı altında yer verilmişti.

Yönetmeliğe göre, bu uygulamaya karar verilmeden önce sağlık kurulu raporu aranıyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin yönetmeliğin bazı hükümlerinin iptali için Danıştay'a açtığı davada, geçen yıl yönetmeliğin durdurulması kararı çıktı. Danıştay, gerekçesinde tedavi tanımının ve sınırının muğlak kaldığını belirtmişti.

Danıştay'ın kararını hatırlatan Adalet Bakanı Gül konu üzerinde çalıştıklarını aktardı ve "Birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var" diye konuştu.

İnsan hakları örgütleri ve bazı sağlık uzmanları zorunlu uygulamaya karşı

İnsan hakları örgütleri ve bazı sağlık uzmanları zorunlu uygulamaya karşı

BBC Türkçe'den Berza Şimşek'in haberine göre, dünya çapında insan hakları örgütleri, kimyasal hadımın bir ceza yöntemi olarak suçlunun rızası olmadan zorla uygulanmasına karşı çıkıyor ve bunun işkence ile insanlık dışı uygulamalar kapsamına girdiğini belirtiyor.

Bazı sağlık uzmanları cinsel suçların cinsellikle ilgili değil şiddet ve otoriteyle ilgili olduğu ve bu tür uygulamaların yararlılığı konusunda yeterli veri olmadığı gerekçeleriyle uygulamaya karşı çıkıyor.

Yönteme maliyetli olması nedeniyle de çekinceyle yaklaşanlar var.

Kimyasal hadım uygulanan kişiler ilacı almayı bıraktıklarında, uygulamanın etkileri de geçiyor.

Bilinen ilk örneklerden biri dünyaca ünlü matematikçi Alan Turing'e eşcinsellik nedeniyle uygulandı

Bilinen ilk örneklerden biri dünyaca ünlü matematikçi Alan Turing'e eşcinsellik nedeniyle uygulandı

Kimyasal hadımla ilgili bilinen en önemli ilk örnek, İngiltere'de 1952 yılında yaşandı.

Bilgisayar biliminin kurucusu olarak kabul edilen matematikçi Alan Turing'e, o zamanlar yasal olarak suç teşkil eden eşcinselliği nedeniyle uygulanmıştı. Nazi Almanyası'na ait bilgisayar şifrelerini kırarak 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinde rol oynayan Turing'in, iki yıl sonra intihar ettiğine inanılıyor.

2009 yılında dönemin Başbakanı Gordon Brown, Tureng'e yönelik uygulamalar nedeniyle özür dilemişti.

Ancak kimyasal hadım dünyada bugün genellikle çocuklara karşı cinsel suçlar işleyenler için kullanılıyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde kimyasal hadımla ilgili uygulamalar ise şu şekilde: 

ABD: En az 7 eyalette uygulanıyor

ABD: En az 7 eyalette uygulanıyor

Kimyasal hadım, ABD'nin en az 7 eyaletinde cinsel suçlar için uygulanıyor.

California, 1996 yılında cezaevinden salıverilen bazı cinsel saldırı suçluları için kimyasal ya da fiziksel hadımı kabul eden ilk eyalet oldu.

Eyalette kabul edilen yasaya göre, 13 yaşın altındaki çocuklara karşı herhangi bir cinsel suçu ikinci kez işleyen kişilere kimyasal hadım uygulanması öngörülüyor.

Polonya: Avrupa'da kimyasal hadımı zorunlu kılan ilk ülke

Polonya: Avrupa'da kimyasal hadımı zorunlu kılan ilk ülke

2010 yılında uygulamayı hayata geçiren Polonya, Avrupa'da bazı cinsel suçlar için kimyasal hadımı zorunlu kılan ilk ülke oldu.

Kanun, 15 yaşın altındaki çocuklara ya da aile üyelerine tecavüze edenlerin hapis cezalarını tamamlamalarının ardından ilaçla cinsel isteklerinin yok edilmesini öngörüyor. Yasada, bu kişilere 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi de öngörülüyor. Yasa, 45 yaşındaki bir adamın kızını altı yıl boyunca seks kölesi olarak tutsak tuttuğunun ve ondan iki çocuğunun olduğunun ortaya çıkmasıyla gündeme gelmişti.

Kimyasal hadım uygulanması kararını mahkeme veriyor.

Yasa kapsamında, pedofiliyi ya da yetişkinlerle çocuklar arasında cinsel ilişkiyi meşrulaştırmaya çalışanlar da 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Rusya: Kimyasal hadımla cezada indirim ihtimali

Rusya: Kimyasal hadımla cezada indirim ihtimali

2012 yılında kabul edilen yasaya göre, 14 yaşın altındaki çocuklara karşı cinsel suç işleyenler zorunlu olarak kimyasal hadıma tabi tutulabiliyor. Bu suçun tekrarlanması halinde ise ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Ülkede bazı suçlular gönüllü olarak kimyasal hadım talep edebiliyor. Bu, eğer cezaevindelerse ve cezalarının 5'te 4'ünü çekmişlerse affedilmelerini, yargı süreçleri devam ediyorsa cezalarında indirim uygulanmasını sağlayabiliyor, ancak bu hakimin kararına bağlı oluyor. Kanun, 14 yaşın altı çocuklara karşı cinsel suç işlemiş kişilerin cezalarının ertelenmesini yasaklıyor.

Aynı yıl bir röportajında yasayı savunan Çocuk Hakları Komiseri Pavel Astakhov, mahkum edilen pedofillerin yüzde 98'inin salıverildikten sonra aynı suçu tekrar işlediklerini, ancak kimyasal hadım uygulanan mahkumlarda bu oranın yüzde 3'e düştüğünü öne sürmüştü.

Yerel basında çıkan haberlerde, 2010 yılında ülkede çocuk tacizi vakalarının hızla artması ve bazı grupların bu kişileri bularak polise teslim etmeleri ya da dövmeleri üzerine bu yasanın çıkarıldığı belirtiliyor.

Güney Kore: 16 yaşından küçüklere cinsel saldırıda bulunanlara uygulanabilen kimyasal hadım 15 yıla kadar sürebiliyor

Güney Kore: 16 yaşından küçüklere cinsel saldırıda bulunanlara uygulanabilen kimyasal hadım 15 yıla kadar sürebiliyor

Güney Kore, Asya ülkeleri arasında kimyasal hadımı kabul eden ilk ülke oldu. 2011 yılında çıkarılan yasayla, 16 yaş altı çocuklara cinsel saldırıda bulunan ve pedofili teşhisi konan 19 yaş üzeri yetişkinlere kimyasal hadım uygulanabiliyor.

Kanunla bu uygulamaya 15 yıla kadar varan bir süre boyunca devam edilebiliyor. Bu yasa, bir dizi cinsel saldırı suçlusunun serbest kaldıktan sonra aynı suçu işlediklerinin ortaya çıkması üzerine kamuoyunda tepki yaratması sonucu çıkarılmıştı.

Haberlere göre, ülkede ilk kimyasal hadım, 2012 yılında uygulandı. Söz konusu kişi, 1980'lerden itibaren dört kız çocuğuna tecavüz ve bir dizi tecavüz teşebbüsünden suçlu bulunmuştu. 'Park' soyadıyla bilinen bu kişinin üç ayda bir ilaçlı iğne yaptırmasına, elektronik kelepçe takmasına ve üç yıl boyunca gözetimde tutulmasına karar verilmişti.

Ülkede geçen yıl kabul edilen bir yasa, tecavüze teşebbüsten suçlu bulunan kişilere de kimyasal hadım uygulanmasına izin veriyor.

Endonezya: Çocuklara yönelik istismara en az 10 yıl hapis ve akabinde 2 yıl kimyasal hadım

Endonezya: Çocuklara yönelik istismara en az 10 yıl hapis ve akabinde 2 yıl kimyasal hadım

Ülkede, 14 yaşındaki bir kız çocuğunun toplu tecavüze uğraması ve öldürülmesinin ardından Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun önerdiği yasa 2016 yılında Meclis'ten geçti. Yasada, 18 yaşından küçük çocuklara kendisi ya da bir başkasıyla ölüm, yaralanma, hastalık, üreme organlarında işlev bozukluğu ya da zihinsel sağlık sorunlarıyla sonuçlanan cinsel ilişkiye girmesi için şiddet uygulayan ya da şiddet tehdidini kullanan kişilere ek tedbir olarak zorunlu bir şekilde kimyasal hadım uygulanması öngörülüyor.

Yasaya göre, suçlular hapis cezalarını çektikten sonra iki yıla yakın bir süre kimyasal hadım uygulanıyor. Bu uygulama için suçlunun 18 yaşından büyük olması şartı aranıyor.

Yasa, çocuğa yönelik cinsel suç işleyenlere en az 10 yıl hapis cezası şartı getiriyor ve bu kişilerin idam edilmesinin de yolunu açıyor. Suçluların elektronik kelepçeyle takip edilmesi kararı da verilebiliyor.

14 yaşındaki kız çocuğuna toplu tecavüzde bulunan çetenin lideri ömür boyu, 4 çete üyesi 20 yıl, 7 çete üyesi ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
251
24
9
9
8
7
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Söyledim gitti

Adam o organını nasıl kullanacağını bilmiyorsa diğer insanların güvenliği için onu ondan alacaksın. Bu kadar basit.

Gladiator 07

Çocuklara cinsel istismar da bulunanları müebbet ve hadım cezaları yerine bir ilk olarak yeni sistem getirilmeli, örnek bilim hapishanesi yada hastahanesi..... Devamını Gör

Deneri

Kesinlikle uygulanmalı. Suçu kesinleşmiş herhangi bir bireye tecavüz eden, yeltenen erkekler hapis+kimyasal hadım edilmeli.