Görüş Bildir
Haberler
Kimisi Çöpten Yiyor Kimisi Sebzelerin Acı Çektiğini Düşünüyor: Dünyadaki Farklı Beslenme Alışkanlıkları

Kimisi Çöpten Yiyor Kimisi Sebzelerin Acı Çektiğini Düşünüyor: Dünyadaki Farklı Beslenme Alışkanlıkları

16.09.2021 - 08:15

Dünya üzerinde pek çok farklı kültür, inanç ve yaşam tarzı bulunuyor. Dolayısıyla beslenme alışkanlıkları da bu farklılıklardan nasibini alıyor. Kimisini duymaya alışsak da hiç duymadığınız beslenme şekilleri de bazı gruplar tarafından tercih edilebiliyor. Lafı daha fazla uzatmadan dünyadaki 8 farklı beslenme alışkanlığını sizlere sunuyoruz:

1. Vejetaryen Beslenme

1. Vejetaryen Beslenme

En bilindik beslenme alışkanlıklarından biri şüphesiz vejetaryen beslenme. Et yemeyen vejetaryenler, hayvanların öldürülmemesi gerektiğini savunuyorlar. Tabii ki sağlık açısından ya da dini sebeplerden bu beslenme şeklini tercih edenler de var.

2. Pesketaryen Beslenme

2. Pesketaryen Beslenme

Vejetaryenler hiçbir hayvanın etini yemezken, pesketaryenler balık etinin yenmesinde bir sakınca olmadığını düşünüyorlar. Bu beslenme türünü et tüketmek isteyip aynı zamanda kolesterol, tansiyon gibi hastalıklardan korunmak isteyenler de tercih ediyor.

3. Vegan Beslenme

3. Vegan Beslenme

Son zamanlarda belki de en çok duyduğumuz beslenme şekillerinden bir tanesi vegan beslenme. Vegan beslenmede hayvansal hiçbir gıda tüketilmiyor. Et, süt, yumurta, yoğurt gibi her türlü hayvansal gıdanın yanı sıra hayvanlardan elde edilmiş kürk, deri gibi hammaddelerden üretilen ürünler de asla tercih edilmiyor.

4. Çiğ Beslenme

4. Çiğ Beslenme

Çiğ beslenme, vegan beslenmeye benzer kurallara sahip. Tek farklılık yediklerinizi 40 derecenin üzerinde pişirmemek. Çiğ beslenenler bu sayede besinlerdeki vitaminlerin yok olmadığını, bu yüzden daha sağlıklı olduğunu savunuyorlar.

5. Paleolitik Beslenme

5. Paleolitik Beslenme

Bu beslenme alışkanlığı, günümüzde yediğimiz şeylerin hastalıklara neden olduğunu savunuyor. Bu yüzden sadece organik besinler tüketiliyor, aklınıza gelebilecek yapay bütün yiyecekler yasak.

6. Frutaryen Beslenme

6. Frutaryen Beslenme

Hayvanların acı çektiğini ve bu yüzden onları yemenin doğru olmadığını savunanları biliyoruz. Peki, sebzelerin acı çektiğini düşünenler olduğunu biliyor muydunuz? Evet, frutaryen beslenenler kökü olan patates, havuç gibi sebzelerin söküldüğünde öldürüldüğünü düşünüyorlar. Bu yüzden sadece meyveyle besleniyorlar.

7. Ketojenik Beslenme

7. Ketojenik Beslenme

Ketojenik beslenme, karbonhidrattan uzak durup daha çok yağ ve protein almayı hedefleyen bir beslenme şekli. Ketojenik beslenenler; ekmek, makarna, pilav gibi yüksek karbonhidrat içeren besinleri yemeyip onun yerine sağlıklı yağları ve etleri tercih ediyorlar.

8. Friganizm

8. Friganizm

Şüphesiz en ilginç beslenme alışkanlıklarından biri friganizm. Friganizm, yiyecekleri çöplerden toplamayı ve hiçbir yiyeceğin ziyan olmamasını hedefliyor. Bu beslenme alışkanlığı her ne kadar sağlıklı olmasa da oldukça yaygın. Bazı friganistler de felsefe olarak para için çalışmayı reddedip çöpten bulduğu yiyeceklerle karınlarını doyurmayı tercih ediyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
7
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın