Görüş Bildir
Haberler
Kiev ve Moskova Gaz Tedariki İçin Anlaştı

Kiev ve Moskova Gaz Tedariki İçin Anlaştı

Sayfala.Com
03.03.2015 - 09:31 Son Güncelleme: 03.03.2015 - 14:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kiev ve Moskova, Mart ayının sonuna kadar Ukrayna’ya Rus gazı tedarikini sürdürmek konusunda 2 Mart’ta Brüksel’de anlaşma imzaladı. Sonuç olarak bu ülke üzerinden AB’ye giden gaz alımları da güvence altına alınmış oldu.

Rusya’nın Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Ukrayna Enerji Bakanı Vladimir Demçişin arasında saatlerce süren müzakerelerin ardından imzalanan sözleşmeye göre, Ukraynalı şirket “Naftogaz, ülkenin tüketimini karşılayan alımlar için Mart ayında Gazprom’a ön ödeme yapmayı taahhüt etmektedir. Gazprom AB’ye doğru gaz transitini garanti etmektedir ve Ukrayna’da iki taraf arasında belirlenen noktalara, eline geçen ödemelere dayanarak günde 114 milyon metreküp gaz teslim edecektir.”

Kiev’in gaz tedarikini kestiği, isyancıların kontrolündeki Ukrayna’nın doğu bölgelerine Rus devi Gazprom’un geçen hafta gaz vermeye başlayacağı yönündeki kararının ardından, Pazartesi günü Avrupa arabuluculuk girişiminde bulunmuştu. Ukrayna tarafında Naftogaz, Pazartesi günü, Gazprom’u kendisine yaptığı ödemelere karşılık gelen tüm gazı teslim etmemekle suçluyordu. Rus tarafı ise, birkaç aydır gaz için ön ödeme yapması gereken Kiev’in bu hafta sonundan itibaren kredisini tüketebileceği uyarısında bulunuyordu.

Gazprom’a 15 milyon dolar

Ukraynalı Naftogaz Cuma günü, Avrupa’ya Rus gazı tedarikinin zarar görmesinden endişe eden “Avrupalı meslektaşlarımızın sinirlerini yatıştırmak için” Mart ayı alımları için Gazprom’a ilk 15 milyon dolarlık ödemeyi yaptığını bildirdi.

Ukrayna’ya gaz teslimatındaki bir kesinti, bu ülkeden geçen Avrupa alımları üzerinde de bir etkiye sahip olabileceğinden, bu durum Avrupa’yı gerçekten de doğrudan ilgilendiriyor. 2014 yılında, Avrupa’nın ithal ettiği 147 milyar metre küp civarındaki Rus doğalgazının yaklaşık % 40’ı Ukrayna’dan geçmişti. Rus gazı Avrupa talebinin yaklaşık % 30’unu temsil ediyor.

Kaynak: http://sayfala.com/rusya/kiev-ve-mosk...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0