Görüş Bildir
Haberler
Kediler Neden Nefes Nefese Kalır?

Kediler Neden Nefes Nefese Kalır?

Dört ayaklı minik dostlarımız, dışarı çıktıklarında, dakikalarca oyun oynadıklarında ya da arabaya bindiklerinde nefes nefese kalabiliyorlar. Peki kediler neden nefes nefese kalırlar? Bunun arkasında yatan sebepler nelerdir?

Detaylıca anlattık...👇

Dikkat! İçeriğin devamında anlattığımız bazı belirtiler ve öneriler tıbbi değer taşımamaktadır. Eğer evcil hayvanınızın sağlığı hakkında şüpheniz varsa veteriner hekiminize danışın!

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dört ayaklı dostlarımız kediler, tıpkı diğer hayvan dostlarımız gibi mutluluk kaynaklarımızdan bir tanesi.

Dört ayaklı dostlarımız kediler, tıpkı diğer hayvan dostlarımız gibi mutluluk kaynaklarımızdan bir tanesi.

Tatlılıkları şöyle dursun, kedilerin fizyolojik ve psikolojik yapılarını kavramak da zaman gerektiriyor.

Tatlılıkları şöyle dursun, kedilerin fizyolojik ve psikolojik yapılarını kavramak da zaman gerektiriyor.

Örneğin kedilerde nefes nefese kalma durumu sıkça görülüyor.

Örneğin kedilerde nefes nefese kalma durumu sıkça görülüyor.

Peki kediler neden tıpkı köpekler gibi nefes nefese kalır?

Bir kedinin normal solunum ritmi düzenli olmalıdır. Hızlı nefes alma genellikle bir kedinin bir şeylerin yolunda olmadığının bir işaretidir. Kediler, çok stresli, hava çok sıcak olduğunda veya bir hastalık süreci gerçekleştiğinde ağızları açık zor nefes alırlar.

Kedilerde zaman zaman hızlı nefes alma görülebilir ancak aniden hızlı nefes almayı fark ederseniz bunun nedenini anlamak önemlidir.

Örneğin, hızlı nefes almadan önce kediniz zor bir aktivite yapıyor olabilir, aşırı sıcaklamış olabilir veya endişeli olabilir. Mümkünse kedinizin strese girmeden diş eti rengini kontrol edin, normal pembeden soluk pembe renge kadar ise kısa bir süre gözlemleyebilirsiniz. Bu durum stresli bir olay veya egzersizle ilgiliyse, hızlı nefes alma genellikle 5-15 dakika içinde genel olarak azalmalıdır. Kedi diş eti rengi çok soluk pembe (normalden daha fazla), beyaz, gri, mavi veya mor renkte görünüyorsa veya solunumları çok zorsa (örneğin, akciğerlerine hava almakta zorlanıyor gibi görünüyorsa), bu ciddi bir endişe kaynağıdır ve yeterince oksijen almadıklarını ve bir an önce veterinere görünmeleri gerektiğini gösterebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kediler, hasta olduklarını belli etmezler ve ani hızlı nefes alma gibi davranışlar göz ardı edilmemelidir.

Kediler, hasta olduklarını belli etmezler ve ani hızlı nefes alma gibi davranışlar göz ardı edilmemelidir.

Bu davranış, yaşlı kedilerde daha yaygındır ancak genç kediler de bu duruma yakalanabilir. Hızlı nefes alma, ciddi bir tıbbi durum belirtisi olabilir ve acil veteriner müdahalesi gerektirir. Kedinizin hızlı nefes alması durumunda, derhal veterinere götürmelisiniz. Veteriner, kedinizin muayenesi sonucunda hızlı nefes almasının nedenini belirlemek için çeşitli testler yapacaktır.

Kedilerin hızlı nefes almasının nedeni, organ sorunları, kırmızı kan hücresi değişiklikleri veya kalp ve akciğer sorunları olabilir.

Kedilerin hızlı nefes almasının nedeni, organ sorunları, kırmızı kan hücresi değişiklikleri veya kalp ve akciğer sorunları olabilir.

Veterineriniz, sorunun ne zaman başladığını, ne sıklıkla olduğunu ve herhangi bir başka belirti olup olmadığını öğrenmek için size bazı sorular sorabilir. Bu bilgiler, veterinerinizi hızlı bir teşhis ve tedavi planı geliştirmesine yardımcı olacaktır. Kedinizin hızlı nefes almasının nedenini belirlemek için veterineriniz aşağıdaki testlerden bazılarını önerebilir:

  • Kan testleri

  • Görüntüleme testleri (röntgen veya ultrason)

Kedinizin hızlı nefes almasının nedenini belirlemek ve tedaviye başlamak için veterinerinize mümkün olduğunca çok bilgi vermeniz önemlidir.

Nefes nefese kalan bir kediyi nasıl sakinleştirebilirsiniz?

  • Kedinizi ve kendinizi olabildiğince sakin tutun. Kedinizi endişelendirmek, hızlı nefes almasını daha da kötüleştirebilir.

  • Kedinizin aşırı sıcakladığını düşünüyorsanız, ayaklarını ve kulaklarını serin, nemli bir bezle nemlendirin. Aşırı ısınma da hızlı nefes alma ile sonuçlanabileceğinden, kedinizin rahat olmasını sağlamak önemlidir.

  • Kedinize ağızdan yiyecek veya su vermeyin.

Evcil hayvanınızdaki belirtilerden endişeleniyorsanız veteriner hekiminize danışın!

Kediler oyun oynarken neden nefes nefese kalırlar?

Kediler de köpekler gibi, bazen efor sarf ettiklerinde veya heyecanlandıklarında hızlı nefes almaya başlayabilirler. Bu, daha çok yavru kedilerde görülür, ancak yetişkin kedilerde de görülebilir. Kediniz oyun oynarken nefes nefese kalıyorsa, bunun nedeni koşarken ve oyuncaklarla veya diğer hayvanlarla oynarken kendilerini fazla yormuş olmaları olabilir. Hızlı nefes almayı fark ettiğinizde, kedinizin durmasını ve dinlenmesini teşvik edin. Başka bir hayvanla oynuyorsa, ikisini nazikçe ayırıp sakinleşmelerini sağlayın. Kedinizin sakinleştikten sonra hızlı nefes almasının durduğundan emin olun.

Kediler arabadayken neden nefes nefese kalırlar?

Kediler terlemezler, bu nedenle vücut sıcaklıkları yükseldiğinde veya kalp atışları hızlandığında, kendilerini soğutmak için nefes alırlar. Kedinizin arabadayken nefes nefese kalması, muhtemelen seyahat nedeniyle stresli ve endişeli olduğu içindir. Kediler kendi bölgelerine sahip olmayı severler, bu nedenle genellikle bir taşıyıcıda olmak gibi yeni bir ortama yerleştirilmek onlar tarafından pek iyi karşılanmaz. Kedinizin seyahat etmeden önce taşıyıcıyı görmesini sağlayarak sakin kalmaya çalışın - bunu birkaç gün önce kedinizin incelemesi için dışarıda bırakmayı deneyin veya daha uzun seyahatler için onları sakin tutmaya yardımcı olacak bir ilaç veya feromon spreyi kullanın. Kedinizin seyahat sonrası belirtileri geçmezse veya salya akması veya konvülsiyonlar fark ederseniz, derhal bir veterinere başvurmalısınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kediler dışarı çıkınca neden nefes nefese kalırlar?

Kediler dışarı çıkınca neden nefes nefese kalırlar?

Kediniz dışarıyı ilk defa keşfetmişse ve eve döndüğünde nefes nefese kaldığını fark ederseniz, bu muhtemelen endişelenecek bir şey değildir ve bunun yerine vücutlarının sıcaklıklarını düzenlemeye çalışan doğal bir bedensel tepkisidir. Kediler terlemedikleri için, fazla ısıyı atmaya ve kendilerini soğutmaya yardımcı olmak için nefes alırlar. Soğuduktan sonra, nefes alma büyük olasılıkla duracaktır. Herhangi bir nedenle durmazsa, evcil hayvanınızı yakından izleyin ve durum kötüleşirse veterinere başvurun!

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kerem

Vay be çok garip bir şey