Görüş Bildir
Haberler
Karar Verirken Bin Kere Daha Düşünmenizi Sağlayacak Paralel Evren Konulu 19 Film ve Dizi

Karar Verirken Bin Kere Daha Düşünmenizi Sağlayacak Paralel Evren Konulu 19 Film ve Dizi

Onur Şahin
22.06.2015 - 12:55 Son Güncelleme: 17.08.2017 - 12:29

Çoklu evren (multiverse) teorisi yaşadığımız evrenin yalnız olmadığını aksine birbirine paralel bir çok evren olduğunu öne sürüyor. Birbirlerine paralel bu çoklu evrenleri içine alan yapıya ise multiverse diyoruz. Paralel evrenleri anlamak için Sicim teorisine bakmak gerekiyor. Sicim teorisi de bizi, evreni oluşturan o büyük patlamadan öncesine götürüyor. Kaba taslak olarak ve en basit şekilde açıklamaya çalışacak olursak bu patlama sonrasında bizim yaşadığımız evrenden başka alternatif evrenler olduğunu söylüyor.

Peki abi, bu alternatif evrenlerde ne oluyor? Kaç kişiler bunlar?

Çoğumuz düşünmüşüzdür, 'başka bir evrende bizim daha mutlu olan bir yansımamız var mıdır?' diye. Ya da 'ulan acaba o soruda a şıkkını değil de c şıkkını işaretleseydim, hayalimdeki okula girmiştim şimdi. O zaman hayat nasıl olacaktı acaba?' diye. İşte bu beyin yakan sorularının genelinin toplandığı ve işlendiği film ve dizilerden 19 tanesini sizler için listeledik. 

Buyurunuz efendim. İyi seyirler.

Not: Sıralama IMDB Puanlarına göre yapılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Paralels (2015) IMDb Puanı: 6,3

19. Paralels (2015) IMDb Puanı: 6,3

Paralels

http://www.imdb.com/title/tt3479316/?ref_=nv_sr_1

Paralel toprak üzerinde seyahat eden küçük bir grup insanların hikayesini anlatan bir bilim-kurgu macera dizisidir. Grup, babalarını arayan birbirlerine yabancılaşmış erkek ve kız kardeş olan Ronan ve Beatrix Carver tarafından yönetiliyor. Onların keşfi ise ailelerinin birden toprak üzerinde paramparça olmasıdır. Soru: Onlar ailelerini tekrar bir araya getirebilecek midir? Ronan, Beatrix ve Harold şehrin ortasında garip bir terk edilmiş binaya Alex Carver'ı (Ronan ve Beatrix'in babası) bulmak için gider. Onlar boş binaya girdiklerinde tüm ışıkları yanıp sönmeye başlar. Binayı terk etmek isterler ama bir yandan da aynı kentte artık farkı şeyler keşfetmek isterler. Polly adında yeni bir kızla tanışırlar ve onlara 36 saat içinde binada olmaları gerektiğini yoksa onlar olmadan terk edeceğini söyler. Olay ise kimsenin ne olup bittiğini bilmediği bir tanışmaya dönüşür.

18. Aile Babası (2000) IMDb Puanı: 6,7

18. Aile Babası (2000) IMDb Puanı: 6,7

The Family Man 

http://www.imdb.com/title/tt0218967/?ref_=rvi_tt

Jack Campbell, işinde fazlasıyla başarılı olan, zengin ve yakışıklı bir iş adamıdır. Hayatında ne istediyse, neyin olmasını dilediyse bir şekilde onu gerçekleştirmiştir. Bir Noel gecesi, gerçekleşen birtakım tuhaf olayların akabinde kendisini bambaşka bir konumda buluverir. Artık Jack Campbell'ın pek parası yoktur ancak bir ailesi vardır. Jack Campbell, büyük bir korkuya kapılmıştır. Zamanla bu duruma, yeni hayatına alışmaya başlayacaktır.

17. Rastlantının Böylesi (1998) IMDb Puanı: 6,8

17. Rastlantının Böylesi (1998) IMDb Puanı: 6,8

Sliding Doors

 http://www.imdb.com/title/tt0120148/?ref_=fn_al_tt_1

Zamanlama, kader ve aşk üçgeni üzerine kurulu olan 'Silding Doors', rastlantılar, zor verilen kararlar ve tekdüze yaşamların süregeldiği modern dünyada, sadece bir kaç saniyelik gecikmenin insan hayatını nasıl değiştirebileceğini sergileyen bir film.

16. Another Earth (2011) IMDb Puanı: 7,0

16. Another Earth (2011) IMDb Puanı: 7,0

Another Earth

http://www.imdb.com/title/tt1549572/?ref_=fn_al_tt_1

Güneş sistemindeki bir diğer benzer gezegenin keşfi sırasında trajik bir kaza meydana gelir. Genç ve meraklı bir öğrenci ile bir besteci ise bu olaya tanıklık ederler. Another Earth, ikinci bir dünya alternatifi ve bu alternatif üzerine yaşanan çelişkileri, ikinci bir yaşam arzusunu ve bu arzunun sonuçlarını irdeliyor.

15. An... (2012) IMDb Puanı: 7,0

15. An... (2012) IMDb Puanı: 7,0

What If...

http://www.imdb.com/title/tt2400283/?ref_=fn_al_tt_1

Atina, Yunanistan. Ekonomik kriz dönemi. Demetris normal bir hayat süren oldukça bağımsız bir adamdır. 33 yaşındaki bu müzmin bekarın aldığı bir karar her şeyi değiştirecektir. Demetris Alman kurdu Lonesome ile birlikte yaşamaktadır. Bir gece Lonesome’ı dışarıya çıkarması gerekir. Ama bunu istemeyen Demetris köpeği vazgeçirmeye çalışır. O anda aklına bir fikir gelir. Eğer dışarı çıkarsa hayatının aşkı Christina ile tanışacaktır. Eğer evde kalırsa, böyle bir şey asla gerçekleşmeyecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Paralel Evren (2013) IMDb Puanı: 7,1

14. Paralel Evren (2013) IMDb Puanı: 7,1

Coherence

http://www.imdb.com/title/tt2866360/?ref_=fn_al_tt_1

Bir grup arkadaş akşam yemeği yemek için bir araya gelir. Yemeğin keyifli olacağı açıktır, çünkü o gece bir kuyruklu yıldız dünyanın epey yakınından geçecektir. Ancak bu olağan durum, geceye olağanüstü bir yön de verecektir. Yemek sırasında elektrik kesilir. Bu aksiliğin üzerine çevrelerine baktıklarında, gizemli bir evde ışıkların hala yandığını fark ederler. Bu fark edişleri tanık olacakları enteresan olayların da habercisidir. başlarının üzerinde süzülen insanları gördüklerinde dünyayı algılayış şekilleri, gerçekle hayal birbirine karışacaktır. Ve bu durum, ilişkilerinde bazı kırılmaları da beraberinde getirecektir.

13. Frekans (2000) IMDb Puanı: 7,3

13. Frekans (2000) IMDb Puanı: 7,3

Frequency

http://www.imdb.com/title/tt0186151/?ref_=nv_sr_1

Eğer zamanda geriye gidip hayatınızı sonsuza kadar değiştiren bir olayı tersine çevirme şansınız olsaydı, bunu yapar mıydınız? Ve bu ne olurdu?

Polis memuru John Sullivan'ın (Jim Caviezel) başına gelen bir mucize ona gizemli geçmişinin kapılarını aralar. John, 30 yıl önce ölen babası Frank ile iletişim kurabildiğini fark eder. Fakat geçmişi değiştirerek, annesinin, yani Frank'in karısının esrarengiz bir şekilde öldürülmesini de içeren bir seri gizemli ölüm zincirini tetikler. Şimdi baba-oğul zamanla yarışarak kendileri için var olan gelecek tamamen yok olmadan önce bu olaya bir son vermelidirler.

12. Sliders -dizi- (1995-2000) IMDb Puanı: 7,5

12. Sliders -dizi- (1995-2000) IMDb Puanı: 7,5

Sliders

http://www.imdb.com/title/tt0112167/?ref_=fn_al_tt_1

1995-2000 yılları arasında 3 sezon boyunca Fox kanalında, son 2 sezonu da SciFi’da yayınlanmış bir alternatif gerçeklik dizisidir Sliders. Yayınlandığı tarih itibarıyla ülkemizde pek ismi duyulmamış ancak, başarılı bir bilim kurgudur.

Her bölümünde farklı bir paralel evrene yolculuk yapan kahramanları ve maceralarını ele alır. İçeriği itibarıyla oldukça yaratıcı ve farklı hikayelerle bizi tanıştıran, alternatif gerçeklik üzerine çeşitlemeleri ile bu konuda sonradan çekilen dizilere pek orijinal malzeme bırakmamış bir yapımdır.

11. Yaşam Şifresi (2011) IMDb Puanı: 7,5

11. Yaşam Şifresi (2011) IMDb Puanı: 7,5

Source Code

http://www.imdb.com/title/tt0945513/?ref_=nv_sr_1

Kaptan Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) hız treninde uyanır ve buraya nasıl geldiğine dair hiçbir fikri yoktur. Karşısında Christina (Michelle Monaghan) adlı kendinin tanımadığı ama belli ki kadının kendini tanıdığı birisi oturmaktadır. Tuvalette kendine sığınacak yer ararken aynada kendi yerine başkasının yansımasını görmesiyle şok olur ve cüzdanında da bir sınıf öğretmeni olan Sean Fentress'ın kimliği vardır. Aniden trenin içinde büyük bir patlama meydana gelir...

Hemen ardından Colter yüksek teknolojili bir tecrit birimine gönderilir ve uniformalılardan Goodwin (Vera Farmiga) onun gördüğü herşeyden haberdar gibidir. Colter Chicago'da bir treni havaya uçuran ve daha binlercesini de öldürmeyi planlayan bombacıyı saatler öncesinden tarif edebilmek için önemli bir göreve atanır. Çok gizli bir program olan 'yaşam şifresi' sayesinde Colter paralel bir gerçeklikte Sean olarak davranabilmektedir.

10. Yeniden Sev Beni (2003) IMDb Puanı: 7,5

10. Yeniden Sev Beni (2003) IMDb Puanı: 7,5

Reconstruction 

http://www.imdb.com/title/tt0366943/

Alex düzenli bir hayatı, güzel bir sevgilisi olan Danimarkalı genç bir adamdır. Bir akşam metroda karşılaştığı Aimee’nin peşinden gitme arzusunu bastıramaz ve kız arkadaşı Simone’ye bile hiçbir şey söylemeden çekip gider. Aimee bir bara girer, Alex de peşinden. Birbirlerini daha önce tanımışlar mıdır ya da bu ilk karşılaşma mıdır? Alex içinde Aimee’yi ömrü boyunca tanıyormuş gibi bir his duyar. Sanki yıllardır birbirlerini tanıyormuş gibi konuşmaya başlarlar, gecenin sonunda ertesi gün buluşmak üzere sözleşirler ve Alex evine döner. Ancak yaşadığı ev artık yoktur, ne ailesi ne sevgilisi kimse O’nu tanımamaktadır. Alex tüm geçmişini, kimliğini yitirmiş bir adamdır, O’nu tanıma şansı olan ve kim olduğunu ispat edebilecek tek insan Aimee’dir.Fakat sorun düşündüğü kadar kolay çözülmeyecektir. Aimee, O’nu ilk gördüğü andaki gibi kendi hayatına bir anda alabileceği, hayatının tüm boşluklarını doldurabilecek bir kadın değildir. Evlidir ve kocası August aynı Alex’in yaşadıklarını anlatan bir roman üzerinde çalışmaktadır. 24 saatte hayatı altüst olan Alex her şeyi eski haline getirebilecek midir? Ya da her zaman söylendiği gibi; aşk, o güne kadar varolan her şeyi unutmak ve yeni bir hayat yaratmak mıdır? 2003 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Kamera kazanan Yeniden Sev Beni farklı kurgusuyla 2000’li yılların en iyi filmlerinden kabul ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Kelebek Etkisi (2004) IMDb Puanı: 7,7

9. Kelebek Etkisi (2004) IMDb Puanı: 7,7

The Butterfly Effect 

http://www.imdb.com/title/tt0289879/?ref_=fn_al_tt_1

Bir kelebeğin kanat çırpışı okyanusun ötesinde fırtınaya sebep olabilir...

Çocukluğundan gelen korkunç hatıralarıyla mücadele etmek zorunda kalan genç bir adam zaman içinde geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Ne var ki her değişiklik hem kendi hayatını hemde çevresindeki insanların hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Üstelik de çoğu zaman beklenenin tam aksine.

8. John Malkovich Olmak (1999) IMDb Puanı: 7,8

8. John Malkovich Olmak (1999) IMDb Puanı: 7,8

Being John Malkovich 

http://www.imdb.com/title/tt0120601/?ref_=nv_sr_1

Kuklacı Craig Schwartz (John Cusack) bir gün Amerika'nın ünlü aktörlerinden John Malkovich'in beynine açılan gizli bir yol bulur. Schwartz, 15 dakikalığına inanılmaz bir deneyim geçirir. O artık John Malkovich'tir.

7. Bay Hiçkimse (2009) IMDb Puanı: 7,9

7. Bay Hiçkimse (2009) IMDb Puanı: 7,9

Mr. Nobody

http://www.imdb.com/title/tt0485947/?ref_=fn_al_tt_2

Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adamdır. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar...

6. Yarının Sınırında (2014) IMDb Puanı: 7,9

6. Yarının Sınırında (2014) IMDb Puanı: 7,9

Edge of Tomorrow

http://www.imdb.com/title/tt1631867/?ref_=fn_al_tt_1

Hikaye, Mimicler denilen ve kovana benzeyen bir uzaylı ırkının Dünya’yı acımasız bir saldırıyla vurdukları, büyük şehirleri yerle bir ettikleri ve milyonlarca insanın ölümüne yol açtıkları yakın gelecekte geçiyor. Dünyadaki hiçbir ordu silahlı Mimic savaşçılarının veya telepatik komutanlarının hızına, vahşetine veya ileri görüşlülüklerine erişemiyor. Artık dünya üzerindeki tüm ordular uzaylılara karşı birleşip saldırgan bir duruşa geçtiler. Çünkü ikinci bir şansa sahip değiller. 

Yarbay Bill Cage (Cruise) rütbesi düşürülüp daha sonra da eğitimsiz ve ekipmansız olduğu için bir intihardan farkı olmayan bir göreve gönderilmiş olan ve hayatında hiç savaş görmemiş bir subaydır. Cage bir düşmanı öldürdükten dakikalar sonra öldürülür. Ancak, imkansız bir şey gerçekleşir. Cage aynı cehennem gününe uyanır ve yeniden savaşıp yeniden ölmek zorunda kalır. Bu sürekli tekrar etmektedir. Uzaylıyla doğrudan fiziksel temasta bulunması onu bir zaman döngüsünün içine atmıştır. Bir lanet gibi sürekli o korkunç anı yaşamaktadır.

5. Maymunlar Cehennemi (1968) IMDb Puanı: 8,0

5. Maymunlar Cehennemi (1968) IMDb Puanı: 8,0

Planet of the Apes

http://www.imdb.com/title/tt0063442/?ref_=fn_al_tt_2

Aralarında George Taylor'ın da bulunduğu bir grup astronotu barındıran uzay gemisi, uzak ve bilinmeyen bir gezegene iniş yapar. Konuşmayı bilmeyen ilkel mağara insanları ve adeta insanla yer değiştirmiş, konuşan, avlanan, karmaşık bir medeniyet geliştirmiş maymunlar vardır burada. Grup dağılır ve Taylor, ilkel insanlardan oluşan bir grupla birlikte insan avcısı maymunlar tarafından esir edilir. 

Üzerlerinde deney yapılmak üzere maymun kentine getirilen tutsaklar arasında konuşma yetisine sahip ve diğer kurbanlardan farklı davranan Taylor hemen dikkatleri üzerine çeker. Maymunların lideri Dr. Zaius tutucu bir bilim adamıdır ve yerleşik inançlara ters düşüp evrim kuramını altüst edeceğini, toplumun birliğini bozacağını düşündüğü bu keşfin hasıraltı edilmesini ister. Kısaca Taylor'ın yaşamı tehlikededir. Devreye öğrenmeye aç bünyesiyle sempatik bilim adamları Cornelius ve Dr. Zira girerek Taylor'ı korumak isterler. Çıkan bir karmaşada Taylor, birlikte esir tutulduğu ilkel güzel Nova'yı da yanına alarak kaçmayı başarır. Kaçışı ve arayışı onu çok şaşırtıcı cevaplar ve acı bir gerçekle yüz yüze getirecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Star Trek (2009) IMDb Puanı: 8,0

4. Star Trek (2009) IMDb Puanı: 8,0

Star Trek

http://www.imdb.com/title/tt0796366/?ref_=fn_al_tt_1

Evrenin geleceği tehlikededir ve bu tehlikeyle baş edebilecek tek güç cesur Atılgan mürettebatının elindedir. Her cinsten tehlikeyle dolu bu yolculukta Kaptan Kirk ve Spock arasındaki rekabet tüm hızıyla devam etmektedir. Atılgan ekibi bu bol aksiyonlu tekinsiz yolculukta dünyadan intikam almaya çalışan kötücül güçleri durdurabilecek midir? Tüm zamanların en uzun soluklu serilerinden biri olan Star Trek macerasının kahraman karakterlerinin gençlik yıllarını ele alan film, bizleri meşhur uzay gemisi Atılgan'ın mürettebatının; Kaptan Kirk, Doktor McCoy, Spock ve mühendis Scott'un tanıştığı günlere götürüyor.

3. Bugün Aslında Dündü (1993) IMDb Puanı: 8,1

3. Bugün Aslında Dündü (1993) IMDb Puanı: 8,1

Groundhog Day

http://www.imdb.com/title/tt0107048/?ref_=fn_al_tt_1

Bir hava durumu spikeri olan Phil Connors (Bill Murray), yapımcısı (Andie MacDowell) ve sevimli kameramanı ile birlikte Pennsylvania'daki Punxsutawney kasabasına geleneksel Groundhog Day şenliklerini görüntülemek için gönderilir. O gün, belki de Phil'in hayatının en kötü günüdür, ama bundan beteri de vardır: Phil'in karabasanı, her gün tekrarlanır. Artık her gün, onun için Grounhog Day yeniden yaşanmaktadır. Phil, o gün olacak her şeyi bildiği için bunun avantajlarını kullanmayı zamanla öğrenir. Ama, hayatının kadının kalbini kazanması için daha yapması gereken çok şey vardır...

2. The Elegant Universe -mini dizi- (2003) IMDb Puanı: 8,4

2. The Elegant Universe -mini dizi- (2003) IMDb Puanı: 8,4

The Elegant Universe

http://www.imdb.com/title/tt0377171/?ref_=fn_al_tt_1

Elegant Universe isimli, Brian Green tarafından yazılan ve Pulitzer ödüllerinde finale kalan kitabın, yine Brian Green'in anlatımıyla televizyona uyarlanmış olan belgesel serisi.

Film Isaac Newton'un yer çekimi kuramını, Einstein'in genel görelilik kuramını inceleyerek ve bunlar arasındaki farklılıkları göstererek, ikisinde de olan eksikliklerin sicim teorisi (m-theory) ile giderilebileceğinin mümkün olup olmadığını anlatmakta. Görselliğiyle dikkati çeken film canlandırmalarıyla da adeta biyografik bir bilim kurgu yapımını andırıyor.

1. Fringe -dizi- (2008-2013) IMDb Puanı: 8,5

1. Fringe -dizi- (2008-2013) IMDb Puanı: 8,5

Fringe

http://www.imdb.com/title/tt1119644/?ref_=nv_sr_1

Fringe, J. J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından kurgulanan Amerikan bilim kurgu dizisi. Dizide Kamu Güvenlik Teşkilatı (Department of Homeland Security) denetimi altındaki FBI'ın bir kolu olan ve Boston, Massachusetts merkezli Fringe Bölümü anlatılmaktadır. Fringe takımı korkunç ve tüm dünyayı etkileyebilecek açıklanamayan olayları açıklamak için alışılmamış bilimsel yöntemlerden ve FBI soruşturma yöntemlerinden yararlanmaktadır.

Bonus: Leyla İle Mecnun Paralel Evren Bölümü (52. Bölüm Tek Parça)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus-2: Kardeş Payı Paralel Evren Bölümü (19.Bölüm Bipsiz Versiyon)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
716
179
147
67
51
51
47