Görüş Bildir
Haberler
Karar Resmi Gazete'de: Biyogüvenlik Kurulu'ndan GDO'lu 4 Ürünün Hayvan Yemlerinde Kullanılmasına Onay

etiket Karar Resmi Gazete'de: Biyogüvenlik Kurulu'ndan GDO'lu 4 Ürünün Hayvan Yemlerinde Kullanılmasına Onay

FreiGeist
02.08.2017 - 10:21 Son Güncelleme: 02.08.2017 - 14:36

Türkiye biyo çeşitliliği en zengin ülkelerden biri ancak uzmanlara göre yanlış tarım politikaları nedeniyle sahip olduğu potansiyel değerlendirilemiyor. Biyogüvenlik Kurulu, genetiği değiştirilmiş dört soya ile  mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılmasına 'bazı hususlara uyulması şartıyla' izin verdi. Yani hayvan yemi olarak GDO’lu soya ve mısır ithal edeceğiz. Kurul bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır geni olmak üzere toplam 32 genetiği değiştirilmiş ürünün ithalatına izin vermişti, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlüğe giren karar ile  bu sayı 36'ya yükseldi. Yem amaçlı ithal edilen bu ürünlerin gıdada kullanılması yasak. Ancak denetimlerin yetersiz olması nedeniyle gıdada GDO endişesi hep var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kurulun konuya ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kurulun konuya ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bugünkü Resmi Gazete'yi okumak için tıklayınız

Karara göre dmo genini içeren genetiği değiştirilmiş MON87708 soya çeşidi, csr1-2 genini içeren BPS-CV127-9 soya çeşidi, cp4epsps, FAD2-1A ve FATB1-A genlerini MON87705 soya çeşidi, cspB genini ihtiva eden MON87460 mısır çeşidi hayvan yemlerinde kullanılabilecek.

Başvuru, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği tarafından yapıldı...

Başvuru, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği tarafından yapıldı...

Reuters'ın haberine göre Biyogüvenlik Kurulu'na dört genetiği değiştirilmiş ürünün hayvan yemlerinde kullanımının değerlendirilmesi başvurusu Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) tarafından yapıldı.

Kurul, BESD-BİR'in başvurusu üzerine, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyoekonomik Değerlendirme Komitesi'nce hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değiştirilmiş 3 soya ve bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına onay verdi.

Adana’da fırınlara satılan ekmek katkı maddesinde GDO’lu soya çıkmış "sadece hayvan yemi olarak kullanılması gereken soya nasıl oluyor da halkın ekmeğine giriyor?" sorusu gündeme gelmişti.

Dünya Gazetesi Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım GDO’lu hayvan yemi ekmeğe nasıl girdi? başlıklı yazısında konuyu ele almıştı:

'Türkiye’de genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üretimi ve gıdada kullanımı yasak. AKP Hükümeti’nin 2010 yılında çıkardığı Biyogüvenlik Yasası üretime izin vermiyor. Ancak, ithalatı serbest. Daha doğrusu, Biyogüvenlik Kurulu’na başvurularak yem amaçlı ithalat izni alınabiliyor. Biyogüvenlik Kurulu bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır geni olmak üzere toplam 32 genetiği değiştirilmiş ürünün ithalatına izin verdi.

Yem amaçlı ithal edilen bu 32 genin gıdada kullanılması kesinlikle yasak. Ancak, gıda ürünlerinde mısır ve soya türevleri o kadar yaygın kullanılıyor ki, gıdada GDO olup olmadığı hep akıllarda bir soru işareti olarak var.

(...) Üretimini yasakladığınız bir ürünü neden ithal ediyorsunuz? Asıl sorulması gereken bu. Deniliyor ki, ekmek katkı maddesi satan şirketin yanında yem satılıyordu bu nedenle yemden bulaşmış olabilir. Türkiye, yemde neden dışa bağımlı? Neden GDO’lu yem ithal etmek zorunda? Sorulması gereken bir başka soru ise budur.

Hayvan yemi olarak ithal edilen GDO’lu soya veya mısırın gıda olarak soframıza gelmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Ekber'in çözüm önerisi ise şöyle:

'Türkiye’nin yemde ve gıda da kendine yeterli hale gelmesi ve üretimde olduğu gibi GDO’lu ürünlerin hangi amaçla olursa olsun ithalatına da yasak getirmesidir'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karar sosyal medyanın da gündeminde...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
412
210
58
18
10
7
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
theravenwoman

bu devlet size geberin lafını daha açık nasıl söyleyebilir? geberelim artık

nukkummatti

kendinize en çok hangi kanseri yakıştırırdınız?

Ben size uzun vaadede olacakları söyliyeyim , bu yemlerle beslenen hayvanlar bol bol millete yedirilecek.Akabinde yavaş yavaş insanlarda ya bilinen yada yeni... Devamını Gör