Görüş Bildir
Haberler
Kandırıldık! Yıllardır Sürekli Zararlı Olduğu Söylense de Bilime Göre Faydalı Bile Olabilen Eylemler

Kandırıldık! Yıllardır Sürekli Zararlı Olduğu Söylense de Bilime Göre Faydalı Bile Olabilen Eylemler

Erkam Evlice
12.06.2018 - 11:43

Ezberlerinizden kurtulmaya hazır mısınız?

Aslında karanlıkta televizyon izlemenin gözleri bozduğu bilgisiyle başladı her şey. Yıllar boyunca bir şeylerin her nedense çok zararlı olduğu söylenip duruldu. 

Ama ne kadar doğruydular? Şimdi sürekli zararlı olduğu söylense de, aslında faydalı dahi olabilen eylemlere biraz göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kahvaltı yapmamak

Kahvaltı yapmamak

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, kahvaltı yapmazsan kilo alırsın gibi telkinlerle bu eylemin çok zararlı olduğu hep söylenegeldi. İşin aslı öyle değil. Güncel araştırmalara göre kahvaltı yapmamak aksine kilo vermenize yardımcı olabiliyor.

Kahve içmek

Kahve içmek

Her şey “Kahve içme kararırsın” lafıyla başlamış olabilir ama kahvenin öyle pek faydalı bir şey olmadığı kanısı yaygındır. Hatta geçtiğimiz Mart ayında Kaliforniyalı bir yargıcın aldığı karara göre kahve dükkanları duvarlarına kanser uyarıları bulunan tabelalar asacak. 

Bütün bu korkutucu uyarının yanında kahvenin o kadar da zararlı olmadığını söylememiz gerekiyor. Geniş çaplı bir araştırmaya göre düzenli olarak kahve içmek kanser riskini azaltıyor ve bunun yanında birtakım ek faydalar da sağlıyor. Yine de kahvenin günlük bir üst limitinin olduğunu belirtelim. 3-4 bardaktan fazlası doktorlar tarafından önerilmiyor.

Yumurta yemek

Yumurta yemek

Faydalı mı yoksa zararlı mı olduğuna bir türlü karar verilemeyen gıdalardan biridir yumurta. Fakat bu araştırmaya göre yumurta son derece sağlıklı bir besin. Yumurtanın yalnızca akını yemek hem fazla kalorilerden kurtulmanızı, hem de gerekli proteini almanızı sağlıyor.

Yağlı yiyecekler tüketmek

Yağlı yiyecekler tüketmek

Yağ, bir zamanlar besinlerin yüz karası olarak görülüyordu. Tüm kiloların müsebbibi adeta yağ idi. Ama artık bu görüş geride bırakılmış durumda. Zararlı olmak bir kenara, bazı yağların faydalı olduğu konusunda konsensüse varıldı. 8 yıldan uzun süren, 50.000’den fazla kişinin katıldığı bir ankette, yağsız bir diyet uygulayan kadınların neredeyse yarısında kanser riskleri hiç azalmadı. Aynı zamanda bu kadınlar kilo da vermediler. Yani yağ tüketin, korkmayın!

Sosyal medya kullanmak

Sosyal medya kullanmak

Çağımızın en yaygın kanaatlerinden birisi de sosyal medyanın toksik ve zararlı olduğu yönünde. Buna işaret eden araştırmalar da var ama bunların çoğunun iyi gerçekleştirilememiş araştırmalar olduğu ve doğruyu yansıtmadığı söyleniyor. Yani sosyal medya kullanmanın bilimsel açıdan gözlemlenmiş bir zararı yok. Hatta The Journal of Psychological Science’da yayımlanan bir araştırmada sosyal medya kullanımının gençler arasında iletişimi güçlendirdiği ve duygusal destek konusunda yardımcı olduğuna dair sonuçlar yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Enerji içeceği tüketmek

Enerji içeceği tüketmek

“Alkolle karıştırınca ölüyormuşsun abi” seviyesinden buralara nasıl geldik bilmiyoruz ama öyle bir şey yok. Yanlış anlamayın, bu saydıklarımızın faydalı olduğunu söylemiyoruz. Yalnızca söylendiği kadar zararlı, hatta “öldürücü” değiller. Diğer gazlı içecekler kadar şekerli, bir bardak kahvenin üçte biri kadar kafein barındıran bir içecekten bahsediyoruz. Taurin ve B vitamine gelince, onların da güvenli maddeler olduğuyla ilgili bir başka araştırma için sizleri böyle alalım.

Telefonda bildirimleri açık tutmak

Telefonda bildirimleri açık tutmak

Çoğu kez sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için bildirimlerin kapatılması salık veriliyor. Fakat bildirimleri kapatmanın sosyal medya bağımlılığını azalttığına dair herhangi bir bilimse çalışma bulunmuyor. Hatta bir araştırmaya göre bildirimleri kapalı tutmak stresi azaltmıyor, aksine artırıyor. Yani her ne yapmaya çalışıyorsanız, bildirimleri kendi haline bırakın deriz.

Uzun süreli egzersizlerden kaçınmak

Uzun süreli egzersizlerden kaçınmak

Koşu bandında 40 dakika geçirmek veya sabahları 1 saat aralıksız koşmak gözünüzde sürekli büyüyor mu? Boşuna değil, çünkü egzersizin uzun süreni değil, kısa süreni makbul. Araştırmaya göre kısa süren fakat yoğun egzersizler, uzun süren egzersizlere oranla çok daha faydalı.

Glutenli gıdalar tüketmek

Glutenli gıdalar tüketmek

“Gluteni bırakacağım ya” demeden önce bunu neden yapmak istediğinizi sormak faydalı olabilir. Çölyak hastalığına sahip değilseniz gluteni hayatınızdan çıkarmanız için geçerli bir sebep olmadığını bilmeniz faydalı olabilir. Biz değil, araştırma söylüyor.

Gün içinde uyumak

Gün içinde uyumak

Gün içinde uyumayı uyuşuklukla bir tutmak yanlış. Hatta göre pek çok faydası olduğunu söyleyebiliriz bu alışkanlığın. Hele bir de geceleri uykunuzu iyi alamıyorsanız. Bir araştırmaya göre de gündüz uykuları enerjiyi artırıp odaklanma seviyesini üst düzeye taşıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
116
26
13
8
4
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tabula Rasa

ee hani Nusret?

Kerem Yıldırım

Abicim yağ ile ilgili verilen bilgi maalesef yanlış.Yağın zararlı olduğu konusunda bahsedilen yağ margarin veya benzeri doymuş yağlar.Bugüne kadar kimsenin z... Devamını Gör

fcrfcr

Ben duydum, gayet de deniyordu. Zararlı diye sıvı yağ bile kullanmadan yemek kızartan makineler yapıyorlardı hatta. Patates kızartması margarin ile yapılmıy... Devamını Gör