Görüş Bildir
Haberler
Kahve Rayihası

Kahve Rayihası

23.03.2014 - 15:01 Son Güncelleme: 23.03.2014 - 15:38

Kahve Rayihası

''Kırk kadem yoldan dahi duysam beni bir hoş eder

Kavrulurken, çevrilirken rayihası kahvenin...''

Türk kültürüne kahvenin girişi Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ın fethinden sonra olduğu bilinmektedir. Kahvenin yayılması ise Kanuni Sultan Süleyman'ın yurdun heryerinde açılmasını istediği kahvehanelerle gelişmiştir.Siyah inci olarakta adlandırılır  kahve kültürümüzde. 

Her içene ayrı bir haz veren kahvenin ayrıca rayihası da herkesi büyülemektedir. Rayiha olarak belirttiğimiz kelime kahvenin kokusudur. Rayiha kelimesi ne kadar yabancı olarka gözüksede kahve ile özleşmiş bir kelimedir. 

Kahvenin ve kahve rayihasının halk arasında kişiyi dinginleştirdiği stres ve yorgunluğu aldığı ayrıca mutluluk hissi yarattığı bilinir. Bu güzel duyguların en büyük nedenin kahvede bulunan kafein maddesine bağlıyor İsviçreli bilim adamları...

Sizler ne sıklıkla içersiniz bilemiyorum orasını fakat ben haftada en az bir kere Türk Kahvesi neredeyse her günde Nescafe içiyorum. Hatta bu satırları Yürüyen Gemi'me yazarken bile :)

Geçenlerde Kayseri'nin meşhur çarşısı Kapalı Çarşıda gezerken kahve rayihasına öyle bir kapıldım ki anlatamam. Orada tanıştığım Mehmet Ustam ile ayakta biraz sohbet ettik. Kendisi 30 yıldır burada kahve sattığını benim gibi bir çok kişinin kokuya kapılıp burada sohbete geldiğini söyledi. Ayrıca şu kelimeleri sarfetti:

''Kahvenin ülkemize ne zaman geldiğini bilmem ama kahvenin ülkemizden çıkışını ise çok iyi bilirim. Çok yakındır. Bu nescafe mi ne meletse artık Türk Kahvemizin yerini aldı. Artık misafirlikte Türk Kahvesi yerine nescafe ikram ediyorlar. Kim bilir belkide kız isterken de nescafe ikram edecekler. Zaman gösterecek bunu...''

Mehmet Ustam gerçekten de haklı. Gelenek ve göreneğimiz haline gelen kahve kültürümüz yok mu oluyor ne yapıyor tereddüt içinde kaldım.

Kaynak: http://yuruyengemi.blogspot.com.tr/20...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın