Görüş Bildir
Haberler
Kadının Gücü Adına! Baskın Kadın Karakterlerin Konu Alındığı İlham Verici Filmler

etiket Kadının Gücü Adına! Baskın Kadın Karakterlerin Konu Alındığı İlham Verici Filmler

Feminist sinema, her kadının dikkatini çekiyor. Sinemada güçlü kadın karakterler içeren senaryolar görmeyi istiyoruz. Bu senaryolara örnek vereceğimiz ve mutlaka izlemeniz gereken filmleri sıraladık.

Film açıklamaları bültenlerden alıntıdır.*

İçeriğin Devamı Aşağıda

Coco Chanel'den Önce

Coco Chanel'den Önce

Kadınların bir pastaya benzettiği giyim tarzını, sadeleştiren, kadını korseden kurtarıp rahat hareket etme imkanı sunarak modada devrim yaratan, günümüzün de fenomenlerinden biri olan Coco Chanel, ölümünün 38. yılında sinemada iki biyografik filmle yad edildi. 

Ülkemizde yakın zamanda Büyük Aşk (Coco Chanel & Igor Stravinsky)ismiyle vizyona giren film, efsanevi parfüm Chanel 5'in yapım aşamasında Chanel'in ünlü besteci Igor Stravinsky ile yaşadığı aşk anlatılırken, bu hafta vizyona giren film; Gabrielle Bonheur Chanel'in 'Coco Chanel' olma yolunda geçtiği aslında pek de masalsı olmayan hayatını konu alıyor.

IMDB 6,7

Ahh Belinda

Ahh Belinda

Serap, modern ve başarılı bir tiyatro oyuncusudur. Pişirmek, temizlik ve çocuk doğurmaktan ibaret olan kadına biçilmiş geleneksel rolü hor görmekte, dönemin şartlarına nazaran Avrupai bir yaşam sürmektedir. İlk defa bir reklam filminde oynamayı kabul eder. Piyasaya yeni sürülen Belinda isimli şampuanın reklamında Naciye isimli, iki çocuklu, tipik bir ev kadınını canlandıracaktır. Çekimler esnasında boyut değiştirerek birden kendini Belinda reklamındaki Naciye olarak bulur. Erkek arkadaşı Suat dahil kimseyi Serap olduğuna inandıramaz. Israrlı açıklamaları fayda etmez ve kendini akıl hastanesinde bulur. Tam yeni hayatını kabullenmeye başlamışken önceki hayatına geri döner.

IMDB 7,8

Kaldırım Serçesi

Kaldırım Serçesi

Ünlü Fransız şarkıcı Edith Piaf’ın hayatını konu alan Kaldırım Seçesi, şarkıcının çocukluğundan ölümüne kadar olan sürede, başarılarını, özel hayatındaki çöküşleri ve hayalkırıklarını ele alıyor. 

Olivier Dahan imzalı film, genç oyuncu Marion Cotillard’ın etkileyici performansına sahne oluyor.

IMDB 7,6

Gizli Sayılar

Gizli Sayılar

Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson tarihin anlatılmayan hikayelerinden birine sahiptir. 3 siyahi kökenli kadın NASA'da büyük işlere imza atmaktalardır. Uzay ve bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır.

Yönetmen koltuğunda Theodore Melfi'nin oturduğu Gizli Sayılar filmi dramatik-biyografik yapımların bir örneği. Filmin başrollerini Taraji P. Henson, Octavia Spencer ve Janelle Monáe üstlenirken filmin kadrosunda ise Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge ve Glen Powell gibi başarılı isimler yer alıyor.

IMDB 7,8

Demir Çeneli Melekler

Demir Çeneli Melekler

Yönetmenliğini Katja Von Garnier’ın yaptığı bu ABD yapımı dram filmi, Amerikan tarihindeki önemli bir olayı konu alırken,  cesur, başarılı ve genç eylemci Alice Paul ve Lucy Burns’ün gerçek yaşam hikâyelerini anlatıyor. Amerikan kadınlarının oy kullanma hakkını elde etmesi için pek çok riski göze alan Alice ‘e ünlü oyuncu Hillary Swank hayat verirken, Lucy i ise Frances O’Conner canlandırıyor.

IMDB 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir Geyşa'nın Anıları

Bir Geyşa'nın Anıları

Dünya ikinci dünya savaşının arifesindedir. Yoksul bir aileye mensup bir kız çocuğu da geyşaların çalıştığı ve erkekleri mutlu ettiği bir evde hizmetçi olarak işe girer. Zaman içerisinde güzelliği ve büyüleyiciliği ile çalıştığı yerde dikkat çekmeye başlayan kız çocuğu bir süre sonra dudak uçuklatan bir geyşa olan Sayuri'ye dönüşür. Sayuri'nin güzelliği o denli etkileyicidir ki, eve gelen tüm erkekler gözlerini onun üzerinden alamayacaklardır. Sayuri ise bir gün gerçekten aşık olacağının hayalini kurarak bu işkenceye direnmeye çabalamaktadır.

IMDB 7,4

Kayıp Kız

Kayıp Kız
bloody-disgusting.com

Kayıp Kız, karısının aniden ortadan kaybolmasından sorumlu tutulan bir adamın hikayesini anlatıyor. Amerika'nın Missouri eyaletlerinden birinde sıcak bir yaz sabahı, Nick ve Amy evliliklerinin beşinci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanmaktadırlar. Fakat o gün Amy aniden ortadan kaybolur. Geri dönmeyince, polisin gözünde kocası Nick tüm şüpheleri üzerine çeker. Nick'in ise kafası karışmıştır zira Amy'ye ne olduğuna dair hiçbir fikri yoktur ama bir anda kendisini Amy'nin ailesinin hazırladığı bir yardım operasyonu içerisinde piyon olarak bulur! Nick masum olduğu konusunda ısrar etse de üstündeki şüpheleri tamamen yok edemez. Amy'nin hayatta olup olmadığı ise büyük bir muammadır...

Yapımcılarından birinin güzel oyuncu Reese Witherspoon olduğu filmin yönetmen koltuğunda David Fincher oturuyor. Başrollerde ise Ben Affleck ve Rosamund Pike bulunuyor.

IMDB 8,1

Milyon Dolarlık Bebek

Milyon Dolarlık Bebek

Milyonluk Bebek'te Frankie Dunn, tüm hayatını ring üzerinde dehşet dövüşçüler yetiştirerek geçirmiştir. Boksörlerine öğrettiği en önemli ders hayatın temel kuralıdır. Her şeyin ötesinde daima kendini koru! Zaman içinde kızından kopmanın acısı ile uyanışa geçen Frankie, uzun zamandır hiç kimseyle fazla yakınlaşmayı tercih etmeyen bir adamdır. Frankie’nin salonuna bakan tek arkadaşı eski boksör Scrap, onun hırçın mizacının ardında 25 yıldır affedilmeyi bekleyen bir adamın var olduğunu bilir. Bir gün Maggie Fitzgerald kapıdan içeri girer ve boks öğrenmek istediğini söyler. Dört dalda Oscar sahibi olan filmin yönetmeni Clint Eastwood.

IMDB 8,1

Şeytan Marka Giyer

Şeytan Marka Giyer

New York’ta yaşayan sade ve naif bir genç kız olan, henüz gazecilikten mezun Andrea Sachs bir işe girer. Güçlü ve sofistike bir kadın olan Runaway Magazin’in acımasız yöneticisi Miranda Priestly'nin ikinci asistanı olarak çalışmaya başlar. Andrea’nın hayali iyi bir gazeteci olmaktır. Söz konusu görev için aslında sıradan bir tarzı olsa da mücadeleci yapısı ile hızla başarı kazanır. Ancak bu durumun da bedelleri vardır. Andy, kendisine uzak gibi görünen Miranda’nın o şatafatlı dünyasında bir yer kazanmıştır ancak önceki dostları ve tüm sevdikleri kendisinden kilometrelerce uzakta kalmış gibidir.

IMDB 6,9

Kalbin Olduğu Yer

Kalbin Olduğu Yer

Novalee (Nathalie Portman) 17 yaşında hamile bir genç kızdır. Erkek arkadaşıyla birlikte yeni bir hayata başlamak için California'ya doğru yola çıkmıştır. Ancak erkek arkadaşı Willie onu Oklahamo'da bir WallMart dükkanında terk eder. Hiç bir mesleği, yeteneği olmayan ve beş parasız ortada kalan Novalee gizlice dükkanda yaşamaya başlar.

IMDB 6,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bulutların Üzerinde

Bulutların Üzerinde

Film, coşkulu ve nefes kesen bir romantik drama olarak geliyor karşımıza. 1930’ların İngiltere, Paris ve İspanyasında geçiyor. Gilda Besse, Paris’teki dairesini İrlandalı bir öğretmen olan Guy Malyon ve İspanyalı bir mülteci Mia ile paylaşmaktadır. Dünya savaşa doğru sürüklenirken Gilda, hazcılık üzerine kurulu yaşam tarzını ve yeni filizlenmekte olan fotoğrafçılık kariyerini sürdürmekte kararlıdır. Ancak Guy ve Mia, faşizme karşı savaşmak konusunda hareket geçmek zorunda hissederler kendilerini. Bu andan itibaren de bu üç arkadaşın yolları, görünüşe göre sonsuza dek tamamen ayrılır.

IMDB 6,6

Omuz Omuza

Omuz Omuza

Luke ani bir ayrılığın ardından yeni hayatına başlar. Eski karısı Jackie ile ayrılmasının ardından hayatını yeniden yoluna kurmanın derdindedir. Yeni tanıştığı sevgilisi olan Isabel ile birlikte yaşamaktadır. Hayatını adadığı çocukları da onunla beraber yaşamaktadırlar. Luke’un iki çocuğu Anna ve Ben, Luke ne yaparsa yapsın bir türlü Isabel’e ısınamamışlardır. Öte yandan Isabel de bu iki çocuğu pek sevmemektedir. Ailevi problemler, günden güne büyüyeceklerdir. Ed Harris ve Julia Roberts’ın başrolleri üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Susan Sarandon, Jena Malone ve Liam Aiknen gibi isimleri de görmek mümkün. Filmin yönetmeni ise Harry Potter serisinden de tanıdığımız Chris Columbus.

IMDB 6,7

Malena

Malena

Dünya, ülkelerin arasındaki politik çıkmazlar sebebiyle büyük bir savaşın gölgesindedir. Bu dünyada gençliğine ulaşmaya çabalayan bir çocuk ise kasabalarına gelen, güzeller güzeli bir genç kadın olan Malena'nın etkisiyle kendi erkek kimliğini bulmak üzeredir. Malena, tüm güzelliğiyle faşist bir İtalyan kasabasını derinden etkilemektedir. Bütün kasabayı birbirine düşürecek olan genç, seksi ve dul kadın, bu kasabanın hem başlangıcı hem de sonu olmak üzeredir.

IMDB 7,5

Marie Curie

Marie Curie

Bilim insanı Marie Curie, kocası Pierre ile birlikte 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü alan ilk kadındı. Fakat kısa bir süre sonra iki çocuk annesiyken kocası Pierre’i kaybetmiştir. Erkeklerin egemen olduğu bir dünyada, kararlı bir şekilde yoluna devam eder, ve Paris’teki Sorbonne’da bir yer alan ilk kadın olur. Marie Curie 2016 filmi Marie Noëlle tarafından yönetilmektedir. Biyografi, dram ve romantizm türündeki Marie Curie filminin 3 ödülü bulunmaktadır.

IMDB 5,6

Diren!

Diren!

Sarah Gavron'ın ikinci uzun metrajlı kurmacası, tarihin ilk feminist hareketlerinden birini başlatan kadınların, gittikçe acımasızlaşan hükümete karşı yürüttükleri mücadeleye odaklanır. Gizli buluşmalarla bir araya gelen bu grubun üyeleri işçi sınıfı kadınlarıdır ve hareketin ilk safhalarında barışçıl yöntemler izlerler. Ancak hem çalışma koşulları hem de kişisel hayatları için verdikleri eşitlik savaşı, zamanla daha radikal bir boyuta taşınmak zorundadır. Film bu ekibin bir üyesi olan Maud'un hikayesini ele alıyor. Bir paketi teslim etmeye giderken eylem yapan süfrajetlerin arasında kalan Maud, eylemciler arasında kendisiyle aynı çamaşırhanede çalışan Violet’ı görür. Maud’un harekete olan ilgisini fark eden Violet, onu süfrajet hareketine ve oy haklarını savunmaya ikna etmek için çabalar. Tüm risklerin farkında olan Maud, oy hakkını kazanmadan kadınlar için iyi bir gelecek olmayacağını anladığında, ilham verici bir lider olan kimyager Edith ile tanışır ve hareketin içine daha fazla dahil olur. Bundan sonra süfrajetlerin içinde hem sözcülük yapması hem de eylemlerde ön plana çıkması nedeniyle göze batan Maud, bir gösterinden sonra tutuklanır ve bir hafta boyunca hapiste kalır. Bu travmatik deneyim boyunca tanıştığı süfrajetlerin adanmışlığı onu hem ürkütür, hem de hayran bırakır. Kendini hareketten ne kadar uzak tutmaya çalışsa da, bu adaletsizliğe karşı duyduğu öfke, onu hareketin içine daha çok çekip hareketin lideri olan Emmeline Pankhurst ile tanışmaya dek götürür. Filmin oyuncu kadrosunda Helena Bonham Carter, Meryl Streep, Carey Mulligan, Ben Whishaw ve Brendan Gleeson gibi yıldız isimler başı çekiyor.

IMDB 6,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

Frida

Frida

Sanat dünyasının 'ilk'lerinden ve en özel kişilerinden biri... Bir ressam: Frida Kahlo... Kocası Diego Rivera ile oldukça ilginç ve modern bir ilişkisi vardır. Bunun yanısıra politik ve cinsel özgürlüğün asla kısıtlanamayacak özgürlükler olduğuna inanmaktadır. Peki Frida, baskıcı dönemin 'önemli' ve 'tek' kadın ressamı olurken neler yaşanmış, neler düşünmüş ve neler konuşmuştur?

IMDB 7,4

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
219
87
25
9
8
8
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gunec46

Amerika gibi bir ülkede kadınlar hakları için resmen kanlı bıçaklı savaş verirken Atatürk gibi bir dahi biz Türk kadınlarına her türlü toplumsal haklarımızı ... Devamını Gör

gunec46

teşekkür ederim :)

Kzlt

Agora ve duyguların rengi eklenebilir.

derya btk

neredeyse hepsini izlemiş biri olarak kendimle gurur duydum.