Görüş Bildir
Haberler
Kâbil'de Afganistan'ın İlk Kadın Üniversitesi Kuruluyor

Kâbil'de Afganistan'ın İlk Kadın Üniversitesi Kuruluyor

Ulaş
26.01.2016 - 17:13

Afganistan hükûmeti, başkenti Kâbil’de ilk kadın üniversitesini açıyor. Bu hamle, muhafazakâr bir ülke olan Afganistan’daki kadın eğitimi konusunda önemli bir adım olarak görülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
onedio.com

Gaia Dergi'de yer alan habere göre; Afganistan devlet başkanının eşi Rula Ghani, 20 Ocak’ta yaptığı bir açıklamada, üniversitenin yakın zamanda kurulacağını ve hazırlıkların yapım aşamasında olduğunu söylemişti. Ghani, bakanlık üyeleri ve sivil halk temsilcileriyle Kâbil’de gerçekleşen görüşmelerinin ardından üniversiteyle ilgili çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Projenin sözü, 2014 yılında iktidara gelen Başbakan Ashraf Ghani tarafından, seçim kampanyaları sırasında verilmişti.

Rula “Kızlar için bir üniversite inşa etmek Ghani’nin başbakanlık kampanyaları sırasında sözünü verdiği işlerden biriydi ve şimdi, bunun uygulanmasına çok az kaldı” dedi. “Diğer üniversitelerde eğitim almalarına izin verilmeyen kızlar, yüksek eğitimlerine burada devam edebilirler.”

Rula, üniversitenin açılışının yapılacağı kesin tarihi yine de açıklamadı. Yetkililer, geçici olarak “Mevlana Afgan-Türk Üniversitesi” diye adlandırılan bu akademik tesisin Türkiye’yle işbirliği içinde inşa edileceğini söyledi.

Kadın öğrenim gördüğü üniversite ve okullar Taliban militanlarınca hedef alınıyor...

Kadın öğrenim gördüğü üniversite ve okullar Taliban militanlarınca hedef alınıyor...

Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Farida Mohmand, konferans sırasında, “Üniversite, Kâbil’in Tape Maranjan bölgesinde, en az 47 akrelik bir yere inşa edilecek” dedi. Diğer bakanlar, üniversite tamamen faal duruma geldiğinde, öğrencilere yardımcı olacakları konusunda söz verdiler.

Toplantıya katılan Afganistan Amerikan Üniversitesi başkanı Mark English, “Amerikan Üniversitesi, kadın eğitimini geliştirecek her şeyi daima destekleyecektir. Bu girişimi başlatmak adına, program geliştirmeleri ve kaynaklarını artırmaları açısından onları tamamen desteklemek için gönüllüyüz” dedi.

Okullar ve üniversiteler, özellikle de kızların eğitim aldığı yerler, Taliban İslamcıları tarafından sık sık hedef alınıyor. Bu kişiler, kadınların eğitim almasını “haram” veya “İslam dışı” olarak tanımlıyorlar.

  • Gaia Dergi
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
7
5
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
infoguner

işin trajik tarafı afgan'da sadece kadınlar tehdit altında değil..afganlı genç erkekler dansöz kıyafetleri adı altında sırtlanlara satılıyor ve tacize uğruyo... Devamını Gör

deli-sabit

Maalesef "bacha bazi" denilen aşağılık bir gelenekleri var. Üstelik kullanacakları bu çocukları yetimhanelerden seçiyorlar ve Taliban'ın en tepedeki adamları... Devamını Gör