Görüş Bildir
Haberler
İtalya Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye Açıklaması: 'Türkler Haksız'

İtalya Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye Açıklaması: 'Türkler Haksız'

İçeriğin Devamı Aşağıda

İtalya'dan  Papa Franciscus'un 'Ermeni soykırımı' ile ilgili açıklamalarına ve Türkiye'nin tepkilerine yönelik iki farklı açıklama geldi.

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Papa'ya karşı açıklamalar yapan Türkiye'nin haksız olduğunu savundu.

DHA'dan Esma Çakır'ın verdiği bilgiye göre Barselona'da katıldığı bir toplantı sonrası gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni '15 yıl önce Papa 2. Jean Paul'ün de benzer şekilde ifadeleri olmasını hesaba katarsak Türklerin sert açıklamaları haklı gibi görünmüyor' dedi. 

İtalya'nın her zaman 100 yıl önce şiddete maruz kalan ve acı çeken Ermeni halkı ve hükümetiyle dayanışmasını belirttiğinin altını çizen Bakan, 'Soykırım ile ilgili olarak ise her zaman İtalya'nın dostları olan Ermenistan ve Türkiye'yi, daha az gergin konularda bu durumun engel teşkil etmemesi için diyalog halinde olmaya davet ettik' dedi.

"Hükümetlerin resmi bir pozisyon alması doğru değil"

"Hükümetlerin resmi bir pozisyon alması doğru değil"

İtalya'nın Başbakanlık Avrupa Birliği (AB) Politikaları Müsteşarı Sandro Gozi ise 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda, 'hükümetlerin resmi bir pozisyon almasının uygun olmadığını' belirtti.

İtalyan LA7 kanalında bir programa katılan Gozi'ye, dün Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına destek veren sözleri hatırlatılarak, İtalya'nın pozisyonun ne olduğu sorusu yöneltildi.

Sandro Gozi, 'Bu konuda bir tane resmi görüş açıklayan hükümet yok. Bu iş tarihçilerin işi. Bu konuyu başlatan, ele alan bir Avrupa hükümeti yok. Avrupa parlamentoları, kendi görüşlerini açıkladılar ama hükümetler hayır. Ben kişisel olarak bunun olduğuna inanıyorum ancak bunu belirlemek siyasetçilerin değil tarihçilerin görevi. Bana göre bir hükümet 'soykırım' kelimesini kullanmamalı. Bir hükümetin bu konu üzerinden resmi bir pozisyon almasının uygun olmadığını düşünüyorum' dedi.

'Eğer biz siyaset yapıyorsak Türkiye'nin bugünkü problemlerine bakmanın daha yerinde olduğunu düşünüyoruz' diyen AB Politikaları Müsteşarı Gozi, Türkiye'deki demokrasi, insan hakları ve azınlık hakları gibi konularla ilgilendiklerini dile getirdi.

İtalya resmi olarak soykırımı tanımıyor

Birçok platformda İtalya'nın Ermeni Tehciri'ni soykırım olarak tanıdığı belirtilse de, söz konusu ülke hükümet düzeyinde resmen bunu kabul etmiyor.

2000 yılında parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, İtalyan hükümetine, soykırımı tanıması için Türkiye'yi ikna etmesi önerilmişti. Ancak parlamentonun üst kanadı Senato ise bunu onaylamadı. 

2010 yılında bir açıklama yapan, o dönemdeki İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili de, İtalya kesinlikle soykırımı tanımıyor demişti.

Esma Çakır - DHA ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0