Görüş Bildir
Haberler
İsveç Başbakanı Kristersson: 'Türkiye'ye Verdiğimiz Tüm Taahhütlere Uyacağız'

İsveç Başbakanı Kristersson: 'Türkiye'ye Verdiğimiz Tüm Taahhütlere Uyacağız'

Emre Ordu
08.11.2022 - 20:58 Son Güncelleme: 12.11.2022 - 17:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson ile gürüşmesinin ardından yaptığı açıklamada NATO'nun açık kapı politikasını desteklediklerini belirterek 'Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanması akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir' dedi. İsveç Başbakanı Kristersson ise 'İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir' ifadelerini kullandı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. İki lider görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğini vurgulayan Erdoğan 'İsveç ve Finlandiya'nın müzakerelerine bu yaklaşım doğrultusunda Madrid'de onay verdik. İsveç'in güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz' dedi. 

Yeni İsveç hükümetinin taahhütlerinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

'Savunma sanayinde ülkemize uygulanan kısıtlamaların kaldırılması olumlu adım teşkil ediyor. Muhtırada kayıtlı hükümlerin somut adımlarla hayata geçirilmesine yönelik beklentilerimizi açık biçimde paylaştık. Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanması akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir.'

"Stockholm'da daha olumlu tabloyla karşılaşmayı ümit ediyoruz"

"Stockholm'da daha olumlu tabloyla karşılaşmayı ümit ediyoruz"

'Üçlü muhtırada kayıtlı hususların uygulanmasını sağlamak ve izlemek için kurulan ortak mekanizmanın ikinci toplantısı ay sonuna doğru Stockholm'da düzenlendiğinde daha olumlu tabloyla karşılaşmayı ümit ediyoruz' ifadelerini kullanan Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti:

'Ticaret hacmimiz 3,7 milyar dolara ulaşarak geçen sene rekor kırdı. Bu rakamı ilk planda 5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı hedefliyoruz. Sayın başbakan ile işadamlarımızın önünü açmak için neler yapabileceğimizi görüştük. Sayın Başbakanın ziyaretinin ilişkilerimizde ortak çıkarlarımızın doğrultusunda yeni sayfa açmasını temenni ediyorum.'

" İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir"

" İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha sonra sözü alan İsveç Başbakanı Kristersson, verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Tartışmaların güvenlik tehditlerine odaklandığını belirten İsveç Başbakanı 'Benim de buradaki mesajım açık; İsveç şunu anlıyor, Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı vermiş olduğu kanlı savaş var ve binlerce Türk bu savaşın kurbanı olmak zorunda kaldı. Bunu anladığımızı belirtiyorum.İsveç'in Türkiye'ye terörizmle mücadelesinde yardım etmesini istiyoruz. Hükümetim birkaç hafta önce seçildi. Bizim yetkimiz de hukuku yüceltmekti. Bunun içerisinde PKK gibi terör örgütleriyle mücadele etmek de var. İsveç için bu uzun vadeli taahhüt' ifadelerini kullandı. Kristersson, açıklamasını şöyle sürdürdü:

'Bu yüzden İsveç tüm NATO üyeleri için güvenlik sağlayıcısı olmak istiyor. Sırtımıza yüklediği sorumluluğu biliyoruz. NATO'nun yeni kavramı, terörizmi bizim ortak güvenliğimizi tehdit eden pek çok tehditten biri olarak kabul ediyor. Biz biliyoruz ki terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye.

Tüm Türklere seslenmek istiyorum; İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edecektir. Hem NATO üyesi olmadan önce vermiş olduğu taahhütleri ileride NATO müttefiki olarak vereceği taahhütlere riayet edecek. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tom lee jones

sen once ulkeni cetelerden isgalcilerden tacavuzculerden temizle mna kodumun ABBAsi.

Resho

İsveç iyisin hoşsun ama ülkemize düşman insanlara kapını açmaktan vazgeç artık. Ha hakkı yenmiş gerçekten adalet arayan insanlara sahip çıkmanda sorun yok am... Devamını Gör