Görüş Bildir
Haberler
İşten Çıkarılan Yurt Gazetesi Çalışanlarından Eylem

İşten Çıkarılan Yurt Gazetesi Çalışanlarından Eylem

Onedio Medya
24.02.2015 - 14:56 Son Güncelleme: 24.02.2015 - 17:12
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yurt gazetesi çalışanları bugün gazete binası önünde toplanarak maaş ve hak talepleri için eylem düzenlediler.

CHP milletvekili Durdu Özbolat'ın sahibi olduğu Yurt gazetesi çalışanları, iş bırakma eylemi yaptıkları ve sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını belirterek gazete yönetimini protesto ettiler.

'Özbolat elini emeğimden çek', 'Yoldaş diyor maaş vermiyor' gibi pankartların açıldığı eyleme, İstanbul dışındaki bazı temsilcilikler de katılım gösterdi.

Sendikalı olarak insanca yaşamak isteyen Yurt çalışanlarının mücadelesini anlatan TGS Başkanı Uğur Güç, hak arayanların işten atılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

'ÖZBOLAT MASADAN KAÇIYOR

TGS Başkanı Uğur Güç “Arkadaşlarımız en doğal haklarını kullanarak sendikalı oldular. Maaşlarının zamanında ve tam ödenmesini istediler. Ancak her fırsatta haktan hukuktan bahseden işveren ve yönetimi çalışanların hakkını tanımadı. Hakkını arayanı işten attı” diye konuştu.

Uğur Güç, gazete çalışanlarının sendikalı olmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sendikalıların çoğunlukta olduğunu tespit ederek TGS’yi yetkili sendika ilan ettiğini hatırlattı.

“Ancak gazetenin sahibi, CHP milletvekili Durdu Özbolat tüm yasal çağrılara rağmen toplu iş sözleşmesi masasından kaçmaktadır.”

Güç, Durdu Özbolat’a “Yurt gazetesini Yurt gazetesi yapan çalışanlarla aynı masaya oturmak ve makul taleplerini dinlemek mecburiyetindesiniz. Bu gerçekleşmediği halde grev de dahil olmak üzere her türlü meşru hak arama yöntemini kullanacağız” diye seslendi.

TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli de işten atılanlar geri alınana, TİS için TGS ile masaya oturana dek mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

TGC: EMEKTEN TASARRUF OLMAZ

Açıklamanın ardından eyleme destek veren sendika ve meslek örgütlerine söz verildi. İlk olarak Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş konuştu. Güneş 'Emekten tasarruf olmayacağını düşünüyoruz' dedi ve TGS ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.

HABER-SEN: SENDİKA HAKTIR

Haber-Sen İstanbul Şube Başkanı Engin Başçı, CHP Milletvekili Özbolat şahsında tüm gazete patronlarına 'Sendika anayasal haktır. Bu hakkı elimizden alamazsınız' diye seslendi.

TÜRK-İŞ: GREVSE GREV, DİRENİŞSE DİRENİŞ

İşveren Durdu Özbolat'a 'Gelin yanlıştan dönün, bağlı olduğunuz partinin programına göre hareket edin' diyen Türk-İş Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ise TGS'yi asla yalnız bırakmayacaklarını belirtti ve Karşı gazetesindeki süreci anımsatarak konuşmasını 'Grevse grev, direnişse direniş' diyerek bitirdi.

Eyleme Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, KESK'e bağlı Haber-Sen ve Türk-İş'e bağlı sendikalar da destek verdi.

NE OLMUŞTU?

Yurt gazetesi çalışanları 3 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle Ocak ayında greve gitmişti. Alacakları ödenene kadar çalışmayacaklarını söyleyen gazeteciler, 2 aylık maaşlarının ödenmesiyle gazete yönetimiyle uzlaşmıştı.

Ancak, Şubat ayının başında sendikalı olduğu gerekçesiyle 7 çalışanın işine son verilmişti. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak ise bu iddiaları yalanlayarak, kararı kendisinin aldığını belirtmiş ve çalışanların işten çıkarılma nedeninin sendika ya da gazetecilerin eylemi değil, genel seçimlerin yapılacağı 2015'e 'güçlendirilmiş bir yapı' ile girmek olduğunu dile getirmişti.

gazeteciler.com ve bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0