Görüş Bildir
Haberler
Tel Aviv'de Tansiyon Düşmüyor

Tel Aviv'de Tansiyon Düşmüyor

ATKN
04.05.2015 - 12:05 Son Güncelleme: 04.05.2015 - 12:54
İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail polisinin Damas Pakada adlı Etiyopya asıllı bir askeri döverken çekilen görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından yükselen tansiyon hafta sonu da düşmedi. Polis şiddetini protesto için Kudüs ve Tel Aviv kentinde sokağa çıkan binlerce Etiyopya asıllı Yahudi polisle çatıştı. 68 kişinin yaralandığı protestolarda 43 kişi gözaltına alındı.

İsrail’de Etiyopya asıllı Yahudilerin polis şiddeti ve ırkçılığı protesto için cuma günü başlattığı gösteriler Tel Aviv’de uzun zamandır tanık olunan en büyük protestolar olarak kayıtlara geçerken, at sırtındaki İsrail polisi gözaltılara başladı. Yehrinot Ahronot gazetesinin haberine göre, Etiyopya asıllı Yahudilerin 3 gündür ‘ırkçılığı ve polis şiddetini’ protesto ettiği gösterilerde en az 56 polis ve 12 gösterici yaralandı. Güvenlik yetkilileri 43 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Tel Aviv’deki Rabin Meydanı'nda polis ses ve gaz bombası ile tazyikli su kullanarak göstericileri etkisiz hale getirmeye çalışırken, göstericiler de taş ve pet şişelerle karşılık verdi. Walla News'de yer alan haberde de polisin müdahalesinin ardından dağılan göstericilerden küçük bir grubun yeniden toplandığı, eylemcilerin ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı slogan attığı ifade edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Polis gördüğüm an yere tükürüyorum'

Nitekim Kanal 2’ye konuşan göstericilerden biri, “Polisin bu tavırlarından bıktım. Artık onlara güvenmiyorum. Polis gördüm mü yere tükürüyorum” dedi. Kanal 10’a konuşan bir diğer eylemci de “Anne- babalarımız yıllardır hor görülüyor. Bu ülkede eşit muamele görmek için daha fazla beklemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Arap vekillerden destek

Bu arada gösterilere  İsrail meclisindeki Birleşik Arap Listesi Başkanı Eymen Avde, Siyonist Birlik milletvekili Stav Shaffir, Etiyopya asıllı ilk kadın milletvekili olan Pnina Tamano-Shata ve bazı diğer siyasetçiler de katıldı.

'Eşit haklar istiyoruz'

'Eşit haklar istiyoruz'

İsrail'in Channel 2 televizyon kanalına konuşan göstericilerden Batel isimli genç kadın 'Buraya haklarımız için savaşmaya geldik' dedi.

İsmini vermek istemeyen 21 yaşındaki bir diğer gösterici ise 'Polisten dayak yemek istemiyorum. Annem-babam bu ülkeye boşuna göç etmedi. Eşit haklar istiyoruz' diyerek öfkesini dile getirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Irkçılığa son verin'

'Irkçılığa son verin'

Geçen hafta internet ortamında paylaşılan bir videonun protestoları tetiklediği tahmin ediliyor.

Kısa süre içerisinde sosyal medyada binlerce kişi tarafından izlenen videoda, bir İsrail polisi Etiyopya asıllı bir askeri bir yandan yumruklarken diğer yandan ırkçı hakaretlerde bulunurken görülüyor.

Videoyu, polisin Etiyopya asıllı İsraillilere yönelik tavrının sadece bir örneği olarak yorumlayan göstericiler, İsrail emniyetine 'Irkçılığa son verin' çağrısı yaptıklarını ifade ediyor.

'Hata yaptık'

'Hata yaptık'

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin, İsrail vatandaşı Etiyopyalıların gösterilerine ilişkin, 'Hata yaptık. Duyarlı olmadık ve yeterince onları dinlemedik' dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, cumhurbaşkanlığında ultra-ortodoks belediyelerin başkanlarıyla yaptığı görüşme öncesinde basına açıklamalarda bulundu. 

İsrail vatandaşı Etiyopyalıların gösterilerine değinen Rivlin, 'Tel Aviv ve Kudüs'teki protestolar, İsrailtoplumunun kalbinde derin bir yara açmıştır. Etiyopyalıların ayrımcılık, ırkçılık ve haykırışlarına cevap bulamamalarından kaynaklanan bir acıları söz konusu' diye konuştu.

Rivlin, 'Etiyopya asıllı vatandaşlarımızın açılan bu yaralarına duyarlı olmalıyız. Hata yaptık. Duyarlı olmadık ve yeterince onları dinlemedik' ifadelerini kullanarak, 'Onlara bir cevap borçluyuz' dedi.

'İddialar araştırılacak ama sakin olun'

'İddialar araştırılacak ama sakin olun'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diğer taraftan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ‘sükunetin ve düzenin yeniden tesis edilmesi’ çağrısında bulundu. Yazılı açıklama yapan Netanyahu, 'Tüm iddialar araştırılacaktır ancak şiddete ve bu şekildeki kargaşalara yer yoktur' dedi. Netanyahu bugün ise polis şiddetine maruz kalan Pakada ile görüşecek.

Gizli operasyonlarla toplanmışlardı

1984 ve 1991’de  on binlerce Etiyopyalı Yahudi, ‘10 kayıp kabileden’ biri olan Dan’ın neslinden geldikleri gerekçesiyle gizli operasyonlarla İsrail’e götürülmüştü. Şu anda 8 milyonluk nüfusun 135 bin 500’ünü oluşturan ve toplum içinde eşit muamele görmediklerinden yakınan Etiyopya asıllı Yahudiler, halkın geri kalanından yüzde 35 daha az kazanıyor. Gençlerin yarısının ise lise diploması yok. Yapılan bir araştırmaya göre de topluluğun yüzde 75’i İbranice yazamıyor, ve yaklaşık yarısı İbranice konuşamıyor.

Kaynak: AA, BBC Türkçe, Sputnik Türkiye ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0