Görüş Bildir
Haberler
İspanya'da İki Parti Dönemi Bitti: 'Yeni Bir İspanya Doğdu'

İspanya'da İki Parti Dönemi Bitti: 'Yeni Bir İspanya Doğdu'

ATKN
20.12.2015 - 18:29 Son Güncelleme: 21.12.2015 - 12:14

İspanya genel seçimini iktidardaki PP kazandı, ancak tek başına iktidar için gerekli çoğunluğu sağlayamadı. PSOE sandıktan ikinci parti olarak çıkarken, ilk defa katıldığı genel seçimde sırasıyla 3. ve 4. büyük siyasi parti olduğunu gösteren Podemos ve Ciudadanos ülkenin siyasi kaderini değiştirdi. İspanya'da ilk defa katıldığı genel seçimlerden yüzde 20,6 oranında oy alarak, 69 milletvekiliyle 3. büyük siyasi parti olarak çıkan Podemos'un lideri Pablo Iglesias, 'Yeni bir İspanya doğdu' dedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İspanya'da yaklaşık 40 yıldır etkili olan iki partili düzen, Pazar günü yapılan seçimle son buldu. 

Açıklanan sonuçlara göre ülke genelinde oyların yüzde 28'ini alan Halk Partisi (PP), Parlamento'nun alt kanadı olan meclise 122 milletvekili gönderdi. Ancak PP, 350 sandalyeli mecliste tek başında iktidara gelmek için yeterli çoğunluğa sahip olamadı. 

PP 2011'deki seçime nazaran 64 milletvekili daha az çıkarsa da, Katalonya, Bask, Endülüs ve Extremadura dışında ülkedeki diğer 13 özerk yönetimde 1. parti olmayı başardı. İspanyol basınına göre de PP tarihinin en kötü genel seçim sonucunu aldı.

Bununla birlikte PP, Parlamento'nun üst kanadı olan Senato'da tek başına çoğunluk elde etti. Senato'daki 266 koltuğun 124'ünü PP kazandı. Geri kalan 58 Senato üyesi ise yerel tüzüklere göre seçilecek.

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise yüzde 22'lik oy oranıyla 91 milletvekili çıkararak ikinci büyük parti olmaya devam etti. PSOE, Endülüs ve Extremadura bölgelerinde 1. parti çıktı.

Podemos, İspanya'da solun yeni alternatifi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan ilk defa genel seçime katılan Podemos (Yapabiliriz) ve Ciudadanos (Vatandaşlar) partileri ise aldıkları oy oranlarıyla İspanya'nın demokratik siyasi tarihinde bugüne kadar süregelen PP-PSOE iki partililiğini yıktı.

İşsizlik yüzde 23

İşsizlik yüzde 23

Yüzde 23 oranında işsizlikle baş etmeye çalışan İspanya, yüzde 27,5 işsizlik oranına sahip Yunanistan'ın arkasından Euro bölgesinde bu konuda ikinci sırada. 

Yeni hükümeti bekleyen en büyük ikinci mücadele ise bağımsızlık isteyen Katalonya'ya karşı yürütülecek politikalar olacak.

Seçimde 91 bin güvenlik görevlisi görev aldı.

"Bugün yeni bir İspanya doğdu"

Podemos lideri Pablo Iglesias, 'Bugün yeni bir İspanya doğdu' dedi. Partisinin seçim merkezi başkent Madrid'deki Goya tiyatrosunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Iglesias, 'Bu zamana kadar gelen siyasi sistem bugün itibarıyla son bulmuştur. Tarihi bir gün. Ülkemizde yeni bir siyasi dönem başlıyor. İspanya bundan sonra aynı ülke olmayacak' dedi.

İspanya'da, diktatör Franco sonrasında 1978’ten bu yana süregelen PP ve PSOE arasında değişen iktidar yarışının sona erdiğini vurgulayan Iglesias, 'İspanyol siyasetinde sırayla iktidarlık sistemi sona erdi. Bundan sonra ülkenin tüm özerk yönetimlerinde çoğulculuğa saygı gösteren, sosyal adaleti savunan ve yolsuzluğa karşı mücadele edecek 69 milletvekili olacak' ifadelerini kullandı.

Al Jazeera ve Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
9
5
4
3
2
0