Görüş Bildir
Haberler
İSKİ'nin Marmara'ya Boşalttığı Atık Su Tehlike Saçıyor

İSKİ'nin Marmara'ya Boşalttığı Atık Su Tehlike Saçıyor

Ulaş
24.08.2014 - 20:48
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul’un Silivri ilçesindeki Selimpaşa köyü sahilinde İSKİ’nin denize dökülen dereye atık su boşaltımı yapması nedeniyle kirlilik had safhaya ulaştı.

Bölge sakinlerinin tüm şikayetlerine karşılık İSKİ, boşaltımı ‘mecburiyet’ ten yaptığını öne sürerken, deniz suyunda yapılan ölçümde yüksek oranda alüminyum ve çinko bulundu.

Tatil bölgesi Selimpaşa’da Yalıkent ve Kıyıkent sakinleri 2010′dan itibaren denizde önce bulanıklık, ardından da kirlilik ve ‘çürük organik madde’ kokusu fark etti.

Geçtiğimiz yıl denizin yüzeyinin siyah renkli atık ve yağa benzer maddeyle kaplanması üzerine Selimpaşalılar sırasıyla Silivri Kaymakamlığı, Silivri Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne şikayetlerini iletti.

Bakanlık ceza kesti ama boşaltım devam ediyor

Silivri Belediyesi durumun farkında olduklarını, fakat İSKİ’nin uygulamadan vazgeçmediğini iletti.

Bakanlığın Temmuz ayında yaptığı incelemesinde suya İSKİ tarafından atık boşalttığı saptandı. Bu atığın, E5 Karayolu’nun kuzeyindeki TOKİ konutlarının lağım suları ve TOKİ konutlarının hemen yakınındaki Ortaköy mevkisinde bulunan sanayi bölgesindeki fabrikaların arıtılmamış kullanım ve sanayi atıkları olarak belirlendi.

Bakanlığın hazırladığı raporda şöyle denildi: “Derenin deşarjdan önce ve sonraki durumunun fotoğraflandığı, derenin özellikle E-5′ten geçen bölümünde yoğun kirliliğin gözlemlendiği ve kokunun hissedildiği, derenin Yalıkent Sitesi içerisinden denize deşarj olduğu, deşarj bölgesi etrafında plajların bulunduğu tespit edilmiştir.”

Sadece deniz değil toprak da tehlikede

Bakanlığın yaptığı incelemede aynı zamanda su değerleri de ölçüldü. Suda normal değerin yaklaşık 1,5 katı alüminyum ve yedi katı çinko bulundu. Bakanlık bu değerlerin sadece denizi değil, toprağı da tehdit ettiğini tespit etti.

Bakanlık, İSKİ Şube Müdürlüğü’ne idari para cezası keserek konu hakkında da bilgilendirme istese de İSKİ’nin yanıt vermediği belirtildi.

Mecburen yapıyormuş

İSKİ Silivri Şube Müdürlüğü ise atık boşaltımını yaptığını kabul ederken, boşaltımın ‘mecburen’ yaptığını bildirdi.

Bazı site sakinleri de geçtiğimiz Şubat ayında İSKİ yetkililerinin kendilerine, ‘ dediğini öne sürdü. Bölge sakinleri bu sözü, ‘Silivri AKP’nin olursa keseriz, başkasının olursa pislik içinde kalmaya devam edersiniz ‘ diye algıladıklarını söyledi.

Yerel seçimlerde Silivri’deki seçimleri CHP adayı Özcan Işıklar kazanmıştı.

Selimpaşa halkı bölgede yapımı süren arıtma tesisi açılana kadar boşaltımın devam edeceğinden endişe duyuyor. Bir site sakini, boşaltımın devam etmesi halinde mahkeme yoluna başvuracaklarını söyledi.

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/iski-marmara-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0