Görüş Bildir
Haberler
Hac Faciasında Suudi Yetkilileri Suçlayan İran'da 3 Günlük Yas

Hac Faciasında Suudi Yetkilileri Suçlayan İran'da 3 Günlük Yas

FreiGeist
24.09.2015 - 16:22 Son Güncelleme: 24.09.2015 - 22:50

İran, Hac'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği izdiham faciasından ötürü Suudi Arabistan'ı suçladı. Öte yandan İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, izdihamda hayatını kaybedenler için 3 gün ulusal yas ilan etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AFP'nin haberine göre, İran'ın hac organizasyonun başındaki Said Ohadi, kazanın olduğu yer yakınlarındaki bir yolun, faciadan kısa süre önce 'bilinmeyen nedenlerle' kapatıldığını öne sürdü. Ohadi, 'Bu da söz konusu trajedinin yaşanmasına neden oldu' iddiasın bulundu.

İzdiham sırasında en az 95 İran vatandaşının can verdiği belirtildi.

İran devlet televizyonuna konuşan Ohadi, iki yolun kapatılmış olması nedeniyle şeytan taşlama alanına giden sadece üç yol bulunduğunu kaydederek, “Bugünkü kaza hacıların güvenliğiyle ciddi bir şekilde ilgilenilmediğini ve kötü idareyi göstermektedir. Bunun başka bir açıklaması yok. Suudi yetkililerden hesap sorulmalıdır” diye konuştu.

Suudi büyükelçi Dışişleri'ne çağırıldı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Suudi Arabistan büyükelçisinin faciayla ilgili olarak Tahran'daki Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını belirterek, “Suudi Arabistan'ın bu sorumsuzca tutumuna hiçbir şekilde kayıtsız kalamayız. Bu konu diplomatik kanallardan ele alınacaktır” diye konuştu.

Devlet televizyonuna konuşan Abdullahiyan, Suudi yetkilileri hacdaki güvenlik konusunda düşüncesizlik ve ihmalkarlıkla suçlayarak, “Bu olayın sorumlusu Suudi yetkililerdir. Mevcut krizin üstesinden gelinebilmesi ve hacıların tam güvenliğinin sağlanabilmesi için etkili önlemleri derhal almaları gerekmektedir” diye konuştu.

3 günlük yas ilan edildi

3 günlük yas ilan edildi

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, izdihamda hayatını kaybedenler için 3 gün ulusal yas ilan etti.

Hamaney'e ait internet sitesi leader.ir'de yayınlanan mesajda Hamaney, Mina'daki yaşanan izdihamdan Suudi Arabistan devletini sorumlu tuttu.

Mesajda, 'Suudi Arabistan, bu acı verici olaydaki sorumluluğunu kabul etmeli ve gereğini hak ve insaf doğrultusunda yerine getirmelidir. Bu facianın meydana gelmesine neden olan yanlış yönetim ve uygulamalar da gözden uzak tutulmamalıdır' ifadelerine yer verildi.

Mesajında olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Hamaney, İran'da üç gün yas ilan etti.

İran'ın resmi haber ajansı İrna, olayda hayatını kaybeden İranlıların sayısının 95'e yaralıların ise 150'ye yükseldiğini duyurdu.

AA, AFP ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0