Görüş Bildir
Haberler
Irak: ‘Türkiye'nin Asker Çekme Kararı Doğru Adım’

Irak: ‘Türkiye'nin Asker Çekme Kararı Doğru Adım’

ATKN
20.12.2015 - 20:54

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika kampında bulunan askerlerini geri çekmeye devam edeceği yolundaki açıklamasını 'doğru yönde atılmış bir adım' olarak niteledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi

AFP'nin haberine göre Caferi, bununla birlikte askerlerin tamamı çekilinceye kadar BM Güvenlik Konseyi ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nın Cumartesi günü yayımladığı açıklamada 'Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ’le (IŞİD) mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir' denilmişti.

'İletişim kopukluğu'

'İletişim kopukluğu'

Açıklamada 'Türkiye Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini teyit etmekte ve Kuzey Irak’ta DAEŞ’e karşı mücadele eden Irak kuvvetleri için yürütülen eğitim faaliyetlerini desteklemek için yakın zamanda bölgeye intikal eden koruma güçleri konusunda Irak Hükümeti ile bir iletişimsizlik yaşandığını teslim etmektedir” ifadesi yer aldı.

ABD Başkanı Barack Obama Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, 'Türkiye'nin asker çekmeye devam etmek dahil, Irak'la gerilimi düşürecek ilave adımlar atmasını' istemişti.

Peşmerge'nin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliğinin, 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirdiği, 150 askerle yaklaşık 25 tankın da bölgeye gönderildiği bildirilmişti.

Ancak Türkiye gelen tepkiler üzerine 10 gün sonra buraya yaptığı askeri yığınağı kısmen geri çekmiş, Bağdat Türkiye'yi BM'ye şikayet etmişti.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
14
3
3
1
1
0