Görüş Bildir
Haberler
İngiltere Turist Vizesi

İngiltere Turist Vizesi

TraVisEdu® Tercüme | Vize | Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı
18.03.2014 - 17:27 Son Güncelleme: 18.03.2014 - 17:50

İngiltere Turist Vizesi

İngiltere Turist Vizesi Başvurularında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Turist vizesi Birleşik Krallık’a turistik seyahatte bulunmak veya orada bulunan arkadaşlarınızı ya da Birleşik Krallık Sınır Ajansı'nın (UKBA) aile tanımı dışında tuttuğu akrabalarınızı/yakınlarınızı ziyaret etmek için başvurulması gereken kategoridir. 18 yaşını henüz doldurmamış bireylerin Çocuk Ziyaretçi (Child Visitor) kategorisinde başvuru yapması gerekir.

İngiltere turist vizesi; 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık süreler için verilir. Vize harcı vize süresine göre değişiklik göstermektedir. Güncel vize harçlarını öğrenmek için .

Bu vize ile İngiltere’de yarı zamanlı veya tam zamanlı çalışmak, mal üretmek, ya da iş kurmak mümkün değildir.

Bu vizeyi alabilmek için en az 18 yaşında olmanız, seyahat süresince masraflarınızı karşılayacak durumda olmanız ya da masraflarınızın sponsorunuz (birinci dereceden bir akrabanız) tarafından karşılanması gerekir.

Son 12 (on iki) ay içerisinde 6 aydan fazla süreyle İngiltere’de kalamazsınız. Bu vize Birleşik Krallık'tayken uzatılamaz. Bu amaçla Birleşik Krallık sınırları içerisinde yapacağınız tüm başvurular doğrudan reddedilecektir.

Birleşik Krallık'a genel ziyaretçi (general visitor), aile ziyaretçisi (family visitor) veya ticari ziyaretçi (business visitor) olarak giderseniz ziyaretinizin ana amacı olmamak kaydıyla en fazla 30 günlük kısa bir eğitim alabilirsiniz.

30 günlük eğitim, tek bir seferde olabileceği gibi birkaç kısa süreler halinde de olabilir. Örneğin ziyaretçilere verilen altı ay zarfında 30 ayrı gün şeklinde olabilir.

İngilizce dil kursu olmamak ve bir nitelik kazanmamak (gaining a qualification) kaydıyla sadece boş zamanlarınızı değerlendirmek amacıyla ata binme, resim veya yelkencilik gibi bir eğlence ve dinlenme eğitimi alabilirsiniz.

Uzun süreli genel ziyaretçi (general visitor), aile ziyaretçisi (family visitor) veya ticari ziyaretçi (business visitor) vizeniz varsa (örn.; 5 veya 10 yıllık), vizeye sahip olma amacınızın yine Birleşik Krallık'ı iş, tatil veya aile ziyareti maksadıyla ziyaret etmek olması şartıyla, Birleşik Krallık'a özellikle eğitim almak için (en fazla 30 gün süreyle) gidebilirsiniz. Uzun süreli vizeniz varsa ve açık öğretim programı dahil Birleşik Krallık dışında eğitim görüyorsanız, vizeye sahip olma amacınızın eğitim görmek olmaması şartıyla bunun bir parçası olarak Birleşik Krallık'a en fazla 30 gün süreli eğitim için gidebilirsiniz.

Birleşik Krallık'a ana ziyaret amacınız eğitim görmekse bir Öğrenci Vizesi ne başvurmanız gerekir.

İngiltere turist vizesine başvururken başvuru formunda belirttiğiniz dönüş tarihinize uymazsanız, fark edildiği an siz Birleşik Krallık sınırları içerisinde iken dahi iptal edilerek ülkenize geri gönderilebilirsiniz. İptal edilmese dahi bir sonraki ingiltere vizesi başvurunuzda bu durum karşınıza sorun olarak çıkar ve vize başvurunuz bir önceki vizenizde taahhüt ettiğiniz tarihlere uymadığınız için reddedilebilir. Yani, İngiltere’ye 8 günlüğüne turistik seyahatte bulunacağınızı belirtip zorunlu nedenler dışında 8 günden fazla kalırsanız bu durum bir sonraki başvurunuzda başınıza dert açabilir. Kontrolünüz dışındaki sebeplerden dolayı (pasaportunuzun çalınması, kaybolması veya hastalık v.b. durumlar) taahhüt ettiğiniz süreden daha uzun kalmanız halinde, bu durumları belgelerle kanıtlamanız menfaatinize olacaktır.

Birleşik Krallık'a genel bir ziyaretçi olarak gelmek için;

  • 18 yaşının üzerinde olduğunuzu;

  • Birleşik Krallık'ı 6 aydan (veya eğer bir akademik ziyaretçiyle birlikte geliyorsanız 12 ay) daha fazla bir süre için ziyaret etmeyi amaçlamadığınızı;

  • Ziyaretinizin bitiminde Birleşik Krallık'ı terk etme niyetinde olduğunuzu;

  • Çalışmadan veya kamu fonlarından yardıma ihtiyaç duymadan kendinizi destekleyebileceğinizi ve konaklama masraflarınızı karşılayabileceğinizi veya sizin veya bakmakla yükümlü olduğunuz herhangi bir kimsenin, akraba ve arkadaşlarınız tarafından destekleneceğini ve konaklamalarının sağlanacağını;

  • Geri dönüş veya sonraki yolculuğunuzun masrafını karşılayabileceğinizi; ve

  • 'Ortak Seyahat Alanı' dışında bir ülkeye (İrlanda, Birleşik Krallık, Man Adası ve Manş Kanalı Adaları) transit geçiş yapmadığınızı kanıtlamanız gerekir.

Aynı zamanda, ziyaretiniz esnasında;

  • Ücretli veya ücretsiz olarak çalışmak, halka doğrudan mal veya hizmet satışı da dahil olmak üzere mal üretmek veya hizmet sağlamak;

  • Eğitim görmek;

  • Evlenmek veya hemcins beraberlik kaydı yaptırmak, evlilik veya hemcins beraberliği bildiriminde bulunmak;

  • Bir iş ziyaretçisi, spor ziyaretçisi veya eğlence sektörü ziyaretçisinin faaliyetlerini gerçekleştirmek; veya

  • Özel tıbbi tedavi alma niyetinde olmadığınızı da kanıtlamanız gerekir.

Genel Ziyaretçi olarak kalış iznimi uzatabilir miyim?

Birleşik Krallık’a bir genel ziyaretçi olarak gelecekseniz Birleşik Krallık’ta en fazla 6 ay kalmanıza izin verilir (veya bir akademik ziyaretçiye eşlik ediyorsanız en fazla 12 ay). Birleşik Krallık’a giriş yaptığınızda pasaportunuza kalış izni sürenizi gösteren damga basılır.

3 aylığına giriş izni verilirse ve daha sonra kalış sürenizi toplamda en fazla 6 aya (veya 12 ay) uzatmak isterseniz uzatma başvurusunda bulunmanız gerekir (İlgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz).

Çocuk ziyaretçi (Child Visitor) olarak Birleşik Krallık’a 3 aylığına girmenize izin verilmişse ve bu süre zarfında 18 yaşını doldurursanız genel ziyaretçi olarak kalış izninizi uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz. Birleşik Krallık’ta kalabileceğiniz en uzun süre 6 aydır (bir akademik ziyaretçiye eşlik ediyorsanız en fazla 12 ay).

Kalış izninizi uzatmanıza izin verilirse genel ziyaretçi şartlarını karşılamanız beklenir.

Genel ziyaretçi olarak kalış izniniz sona erdiğinde ülkenize geri dönmeniz gerekir. Farklı bir göçmenlik kategorisine geçmenize izin verilmez.

FLR(O) başvuru formu ile başvurmanız gerekir. Bu başvuru formunu online olarak doldurup sunabileceğiniz gibi çıktısını alıp elle doldurarak da kargo, kurye yoluyla veya şahsen ibraz sunabilirsiniz.

Başvuru formunu doldurmadan önce FLR(O) kılavuz notlarını okumanız gerekir. Başvuru için bir ücret ödemeniz gerekir ve başvurunuzun ret ile sonuçlanması veya başvurunuzu geri çekmeniz halinde bu ücretin iadesi söz konusu değildir.

Başvuru için belgelerin kopyalarını değil asıllarını göndermeniz gerekir. İstisnai durumlarda, belgenin aslını düzenleyen kurum veya makam tarafından yapılan veya noter tarafından onaylanan aslına uygun kopya kabul edilebilir. Aslını değil de tasdikli kopyasını neden sunduğunuza dair bir yazıyı da mutlaka dosyanıza eklemeniz gerekir.

Başvuruda bulunmak için Birleşik Krallık’ta bulunuyor olmanız ve Birleşik Krallık’taki kalış izniniz bitmeden en az 4 hafta öncesinden başvuru yapmanız gerekir.

Kargo yoluyla başvuracaksanız başvuru dosyanızı formda yazılı adrese göndermeniz gerekir. Başvurunuz normal/probemsiz bir başvuruysa, ek bir ücret ödeyerek kamu sorgulama ofislerinden birinde ‘aynı gün/gün içi’ servisini kullanarak şahsen başvuru yapabilirsiniz.

Fatih ÇETİNTAŞ

Birleşik Krallık Vize ve Eğitim Danışmanı

Kaynak: http://blog.milliyet.com.tr/ingiltere...
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın