Görüş Bildir
Haberler
İlk Buluşmada Karşınızdaki Kişiyi 30 Saniyede Kendinize Aşık Etmenin Garantili Bilimsel Yolu: Hale Etkisi

İlk Buluşmada Karşınızdaki Kişiyi 30 Saniyede Kendinize Aşık Etmenin Garantili Bilimsel Yolu: Hale Etkisi

Bu gerçeği kabullenin: İnsanlar tanıştıkları insanlar hakkındaki yargılarını kısa sürede veriyorlar ve bunu değiştirmek neredeyse imkansız! Peki, aslında bu yargıyı yönetebiliyorsak?

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsanların yargılarını anlatan bu psikolojik fenomeni araştırırken Sakarya Üniversitesi'nde yapılan araştırmayı özetleyen bu yazıdan, HealthLine'da yer alan bu makaleden, ayrıca detayları için de şu çalışmadan faydalandık.

Lafı uzatmaya niyetimiz yok: Ne kadar zeki, güzel yahut yakışıklı olun bunu tanıştığınız kişiye aktarabilmek için süreniz sınırlı.

Yani o kişiyle buluşup saatler boyu vakit geçiriyor olmanız hiçbir şey ifade etmiyor, bilim insanları yaptıkları çalışmalarla bunu ortaya koydu ve dikkatlice okuduktan sonra siz de bu gerçeğe uyum sağlamak zorunda hissedeceksiniz.

Flört için tanıştığınız kişiyle ilk buluşmayı gerçekleştirdiğinizi varsayalım, ortaya çıkan tablo aşağı yukarı şöyle olacak.

Selamlaştınız, ufak bir sohbette bulundunuz ve o günün planına dair konuştunuz... Aslında her şey bu ilk 30 saniyede oldu ve bitti.

Selamlaştınız, ufak bir sohbette bulundunuz ve o günün planına dair konuştunuz... Aslında her şey bu ilk 30 saniyede oldu ve bitti.

Nasıl mı?  İlk izlenimin yüzde 93’ü beden diliyle, kalan %7'lik kısmı ise söylenenlerle belirleniyor ve tüm bunlar sadece 30 saniyede gerçekleşiyor. Karşınızdaki insanın sizin hakkınızda değişmesi pek de kolay bir yargıyı doğurması için 1 dakikaya bile ihtiyacı yok anlayacağınız.

Bu denklemi incelediğimiz zaman ilk buluşmada karşımızdakini etkilemek için fiziksel özellikler daha baskın hale geliyor. Maalesef.

Kişi fiziksel görünüşe önem vermediğini, onu asıl etkileyen şeyin zeka yahut iyi bir iletişim olduğunu söylese de gerçek bundan biraz bağımsız şekilleniyor. Aslında bu kontrolsüz yargılama durumunun ikili insan ilişkilerinde yarattığı ufak bir problem var.

Ufak bir problem dedik ama, pek de ufak olmayabilir.

Bundan yaklaşık 100 yıl önce Hale Etkisi olarak tanımlanan bu durum kafaları karıştırıyor.

Bundan yaklaşık 100 yıl önce Hale Etkisi olarak tanımlanan bu durum kafaları karıştırıyor.

Hale Etkisi'ne göre biz farkında olmadan bazı önyargılar oluşturuyoruz ve bu yargıların büyük bir kısmı yanıltıcı referanslar yaratıyor. Örneğin ilk izlenim esnasında bir açıdan olumlu gördüğümüz özelliği sebebiyle kişinin olumsuz özelliklerini görmezden gelebiliyoruz yahut normalde dikkat etmeyeceğimiz şeyleri olumlular klasörüne taşımakta aceleci davranıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu etki altında kaldığımız her an ilgi çekici bulduğumuz bir kişiyi daha güvenilir ve daha zeki buluyoruz.

Aslında bu ikisi arasında hiçbir bağlantı olmadığını bilmemize rağmen!

Güzel bir kadının zeki olma ihtimaliyle bizi çileden çıkaracak kadar ahmak olması arasındaki ihtimaller aynı fakat ilk izlenimin verdiği yön aklımızı çeliyor. Aynısı çekici bulmadığımız kişilere dair yorumlarımızda da geçerli, bu kişileri de güvenilmez, ortalama altında zekaya sahip insanlar olarak kodluyoruz.

Buradaki 'güzel' ve 'yakışıklı' yargısının sadece yüz ve bedenle sınırlı olmadığını belirtmek gerekiyor tabii.

Elimizdeki veriler böyleyken insan zihninde manipülasyon yapabilmenin ne kadar kolay olduğu ortada, aslında ilk izlenimin kendisi bir manipüleden ibaret!

O halde tanışılan kişide tam puan alacak bir ilk izlenim yaratmak için yapılacaklar listesini hazırlayalım mı?

İlk sıraya pozitif duruşu koymak gerekiyor. Kaşların çatık olmaması, gülüşümüzün yapay olmaması gerekiyor. Bu iki etken bizim hayattan aldığımız keyfi de temsil ediyor.

İkinci olarak dinç görünmeye dikkat ediyoruz. Yorgun görünen birinden kim etkilenir ki?

Yorgunluğu işaret eden mimiklerden kurtulmak gerekiyor ve bu sadece flört etmek için değil, çevremizdeki herkese karşı bizi bir adım öne çıkaracaktır. Mimiklerden bahsetmişken, bir gülüşün adında yatan onlarca anlamın farkında olmayı da üçüncü sıraya koyuyoruz.

Ciddi bir duruştan etkileniyor olabilirsiniz fakat genel kanı bunun aksini söylüyor, sık gülümseyen insanlar iletişime açık, güvenilir ve ilgi çekici olarak görülüyor. 

İşte, bu üç faktör Hale Etkisi'ni kendi tarafınıza çekmeniz için bir fırsat fakat unutmayın ki sizin için 30 saniyede yargısını sabitleyen biri aslında aradığınız kişi olmayabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
471
169
61
54
49
49
46
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın