Görüş Bildir
Haberler
İlişki Profesörü Geldi! Partnerinizle Yaşadığınız İletişim Problemini Çözmenize Yardımcı Olacak Öneriler

İlişki Profesörü Geldi! Partnerinizle Yaşadığınız İletişim Problemini Çözmenize Yardımcı Olacak Öneriler

Sueda İlkyaz
26.10.2022 - 08:18

Bazen ilişkimizde kendimizi ifade etmekte zorlanıyor veya söylemek istediğimiz şeyi yanlış şekilde ifade ederek yeni sorunlara yol açabiliyoruz. Peki ilişkide doğru iletişim şekli nedir? İstek ve ihtiyaçlarınızı partnerinize uygun bir dilde iletmenize yardımcı olacak öneriler için...👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Seninle açıkça konuşurken ve duygularımı ifade ederken kendimi rahat hissetmek istiyorum."

"Seninle açıkça konuşurken ve duygularımı ifade ederken kendimi rahat hissetmek istiyorum."

Anlattıklarımız için yargılanma korkusu bir ilişkide olmaması gereken en önemli şeylerden biridir. İki kişi  arasındaki en güçlü bağ, geçmişleri, bugünleri ve gelecekleri hakkında birbirlerine tamamen dürüst olduklarında oluşur ve bu da partnerinizle paylaştığınızdada yargılanmayacağınızı bildiğinizde ancak mümkün olabilir. Eğer partnerinizie en içten düşüncelerinizi ve sırlarınızı açıklarken onun sizi yargıladığını hissediyorsanız, sizi olduğunuz gibi kabul edip etmediklerini veya olumsuz duygular besleyip beslemediklerini derinlemesine düşünmeniz, ilişkinizin geleceği için iyi olacaktır.

"Zorluklarımızı görmezden gelmek yerine birlikte üstesinden gelmek için seninle birlik olmaya ihtiyacım var."

"Zorluklarımızı görmezden gelmek yerine birlikte üstesinden gelmek için seninle birlik olmaya ihtiyacım var."

İnsanlar kendilerini rahatsız eden şeylerle karşılaştığında ne yaparlar? Tabii ki görmezden gelirler. Ancak görmezden geldiğimizde önümüzdeki engeller ortadan kalkmaz ve mutlaka bir gün karşımıza çıkmak için bekliyor olurlar. Bu yüzden bu ihtiyacı ifade etmek, sağlıklı bir ilişki kurmanın çok önemli bir parçasıdır. Küçük problemleri görmezden gelmeye devam ederseniz, bir gün büyük problemlere dönüşmeleri kaçınılmazdır.

Bu içeriğimizi okuduktan sonra ilişkideki problemlerin çoğunun temelinde iletişim eksikliğinin yattığını fark edeceksiniz çünkü bu aslında pek çok ilişkide meydana gelen ve gözardı edilen sorunlardan biridir.

"İlgi duyduğum şeylerde bana katılman beni çok mutlu ediyor."

"İlgi duyduğum şeylerde bana katılman beni çok mutlu ediyor."

“Sen benim sevdiğim hiçbir şeyi yapmıyorsun!” demek ile yukarıdaki cümle arasında fark var değil mi? Biri suçlayıcıyken, diğeri ise partnerinizin eylemleri sonucunda yaşadığınız mutluluğu vurguluyor. Bu yüzden birbirinizin zevk aldığı şeylere katılmaya çalışın.

"Bazen deşarj olmak için kendimle başbaşa kalmak istiyorum ve bunun seninle hiçbir ilgisi yok."

"Bazen deşarj olmak için kendimle başbaşa kalmak istiyorum ve bunun seninle hiçbir ilgisi yok."

Hepimizin deşarj olmak için farklı yöntemleri var. Bazıları arkadaşıyla takılmak isterken bazısı yalnız kalmayı tercih eder. Bazıları okumayı sever, bazıları ise saatlerce televizyon izleyebilir. Bu yüzden partnerinizin yalnız zaman geçirmek istemenizin onlarla hiçbir ilgisi olmadığını anlaması oldukça önemlidir. Yalnız zaman geçirmek istediğiniz için de kendinizi suçlamamalısınız çünkü bu partnerinizden uzaklaşmaya çalıştığınız anlamına gelmez, sadece zaman zaman yalnız zaman geçirmeye ihtiyaç duyuyorsunuz. Son olarak, deşarj olmak için uyguladığınız aktivite ne olursa olsun, partneriniz yanlış anlayacak diye kendinize zamana ayırmayı ihmal etmemelisiniz çünkü bir gün kendinizi tükenmiş hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır.

"Birlikte bir şeyler yaptığımızda daha da bağlanmış hissediyorum."

Buradaki 'bir şey' birlikte yaptığınız herhangi bir aktivite veya uzun bir günün sonunda koltukta uzanmak bile olabilir. Bu noktada, partnerinize daha da bağlı hissetmenizi sağlayan şeyin ne olduğunu ona ifade etmelisiniz, böylece o da sizinle bunu daha fazla yapmak isteyecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Sen _______ yaptığında kendimi sevilmiş hissediyorum."

"Sen _______ yaptığında kendimi sevilmiş hissediyorum."

5 önemli sevgi dilini sıralayarak başlayalım:

  • Onaylama ve sevgi sözcükleri

  • Fiziksel temas

  • Kaliteli zaman geçirme

  • Hediye alıp verme

  • Hizmet etmek

Bu davranışlarda sevgiyi hissetmek, partnerimizle asıl bağ kurduğumuz noktadır. Örneğin, eğer sizin sevgi diliniz güzel cümleler kurmak, onunki ise fiziksel temas ise neden onun da sizi sevdiğini söylemediğini merak edip durabilirsiniz.

Bu yüzden birbirinizin sevgi dilini anlamalısınız.

Anlamak ve buna göre hareket etmek, partnerinize onun anlayacağı ve özümseyebileceği şekillerde sevgi vermeye istekli olduğunuzu göstermenin önemli bir yoludur.

"Bazen sadece desteğe ihtiyacım var, çözüme değil."

"Bazen sadece desteğe ihtiyacım var, çözüme değil."

Bu madde biraz da erkekleri ilgilendiriyor çünkü erkekler, partnerleri onlara yaşadıkları bir zorluğu ilettiğinde direkt problem çözme moduna girme eğilimindedir. Ancak aslında partneri sadece destek görmek istiyor ve onu dinleyecek birini arıyor olabilir. Cinsiyet fark etmeksizin, eğer böyle bir durumun içindeyseniz, destek mi, çözüm mü yoksa her ikisini birden mi aradığınızı partnerinize bildirdiğinizden emin olun. Bunu konuşmak, partnerinizin bu tür durumlarda size nasıl yaklaşması gerektiğini anlamasına yardımcı olacaktır.

"Birlikte her şeyi başarabiliriz."

"Birlikte her şeyi başarabiliriz."

İlişki esasında bir ekip işidir ve iyi bir ekip de ortak bir amaç için birlikte hareket etmenin değerini bilir değil mi? Birlikte bir gelecek inşa ediyorsanız, muhtemelen geleceğiniz hakkında bol bol konuşmuşsunuzdur. Ancak konuştuklarınız yalnızca lafta kalıyor ve partnerinizle hayatınızı bir adım ileriye taşımak için yeterince emek vermediğinizi düşünüyorsanız, fazla zaman geçmeden bunu söylemek daha iyi olacaktır. Birlikte neler başarabileceğinizi uygun bir dille kendisine anlatmaya çalışmayı deneyebilirsiniz.

"İkimizin de davranışlarının sorumluluğunu üstlenmesi gerek."

"İkimizin de davranışlarının sorumluluğunu üstlenmesi gerek."

İlişkilerde kişisel sorumluluk çok önemlidir. Eğer hata yaptığını kabul etmeyen biriyle beraberlik yaşadıysanız, bunun ne kadar önemli olduğunu fark etmişsinizdir. Bu ihtiyacınızı yukarıdaki gibi ifade ederek onun da sizin yaptığınız gibi sorumluluk alması gerektiğininin altını çizebilir, böylece uyarınızı da yapmış olursunuz. Partneriniz uyarınızdan sonra sizin için, ilişkiniz için ve hatta kendisi için dahi hâlâ sorumluluk almayı reddediyorsa o zaman bu, daha fazla sorunun ortaya çıkacağının kesin bir işaretidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Her konuda birbirimizin ilk 'seçimi' olmalıyız."

Bir ilişkinin başarılı bir şekilde yürümesi, iki tarafında seçimlerine bağlıdır. Burada bahsettiğimiz seçim, her iki tarafında zorlukların üstesinden gelmeyi, sevgi göstermeyi, sadık olmayı ve en önemlisi günün sonunda yine birbirlerini seçmesidir. Ancak bunları yapmayı seçtiğinizde dahi kötü muamale görüyor ya da sırf uzun süredir birlikte olduğunuz için biriyle körü körüne birlikte kalmanız gerektiğine inanıyorsanız burada iş biraz da size düşüyor. Sağlıklı bir ilişkide birlikte parlak ve umutlu bir geleceği dört gözle beklemeniz ve aynı zamanda kendinizi güvende hissetmeniz gerektiğini asla unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın