Görüş Bildir
Haberler
İkinci Dünya Savaşı'na Bambaşka Pencerelerden Bakarak Kalplerde Taht Kuran 9 Muhteşem Film

İkinci Dünya Savaşı'na Bambaşka Pencerelerden Bakarak Kalplerde Taht Kuran 9 Muhteşem Film

R.G.
12.08.2021 - 13:42

Tarihi filmler söz konusu olduğunda akla ilk gelen ve en çok rağbet gören konu İkinci Dünya Savaşı oluyor. Korkunç eziyetler ve katliamlarla birlikte aşkı ve masumiyeti de en saf hâliyle işleyen savaş filmleri; seyircisine çok önemli dersler veriyor. Tarihin akışını ve milyonların kaderini değiştiren pek çok savaş suçu da bu filmlerde çarpıcı bir şekilde işlenerek hafızalara kazınıyor. 

Bu yazımızda çeşitli perspektiflere göre hazırlanmış, 2. Dünya Savaşı'nı anlatan filmleri inceliyoruz. İşte; acının, öfkenin ve aşkın iç içe işlendiği 2. Dünya Savaşı temalı filmler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

The Boy in the Striped Pyjamas/ Çizgi Pijamalı Çocuk (2008) - IMDb: 7.8

The Boy in the Striped Pyjamas/ Çizgi Pijamalı Çocuk (2008) - IMDb: 7.8

Çizgili Pijamalı Çocuk; 2. Dünya Savaşı yıllarında yaşananları, savaşın iki farklı tarafındaki iki çocuğun gözünden anlatıyor. Yahudi esirlerin Alman vatandaşlardan farkının dikenli tellerle vurgulandığı The Boy in the Striped Pyjamas, savaşın ne olduğunu bile bilmeyen iki güzel çocuğun dostluğunu işliyor. Filmin sonunda kıpkırmızı olmuş gözlerinizle derin dertlere gark olabileceğinizi de belirtelim.

Enigma / Yapay Oyun (2014) - IMDb: 8.0

Enigma / Yapay Oyun (2014) - IMDb: 8.0

İkinci Dünya Savaşı’nın arka planındaki teknolojik gelişmelere eğilen Enigma, dahiyane matematikçi Alan Turing'in başarısını beyaz perdeye taşıyor. Nazilerin cephelerde iletişim amaçlı kullandığı şifreli bir makinenin enigma kodunu kıran Turing, milyonlarca insanın hayatını kurtarıyor. Kritik başarısıyla savaşın seyrini değiştiren bu kahraman, günümüzdeki yapay zeka için de ilk kıvılcımı çakmış oluyor. Yapay zekaya ilgisi olanların bu filmi izlemelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Der Untergang / Çöküş (2004) - IMDb: 8.2

Der Untergang / Çöküş (2004) - IMDb: 8.2

Nazi diktatörünün son sekreteri olan Traudl Junge’nın anılarından derlenen bu yapım, bir diktatörün çöküşünü anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında nefret politikalarıyla kitleleri etkileyen Hitler, gün gelip de devran dönünce son demlerini bir sığınakta geçiriyor. Olan onca şeye rağmen asla teslim olmayı düşünmeyen bu adam, halkını adeta ölüme terk ediyor. Sona yaklaşırken dahi hırslarından kopamayan Hitler'in hayatını Oliver Hirschbiegel ekranlara taşıyor. Filmi izlerken Adolf Hitler'e olan öfkenizi bastıramayabilirsiniz.

Das Boot / Mukaddes Vazife (1981) - IMDb: 8.3

Das Boot / Mukaddes Vazife (1981) - IMDb: 8.3

Klostrofobisi olanlar izlemesin! 6 Oscar adaylığı olan, bol ödüllü film Das Boot; en gerçekçi savaş filmlerinden biri olarak adını tarihe altın harflerle yazdırıyor. Nazi propagandasının etrafı kasıp kavurduğu günlerde U-96 isimli denizaltı aracında hayatta kalmaya çalışan askerlerin hikayesini ele alan bu film, seyircisine de durumu içselleştirme fırsatı sunuyor. İlk beş dakikasında dahi insanı bunaltan bu yerde günlerce hatta aylarca çalışan film ekibi, ortaya gerçekten şahane bir iş çıkarmış.

Casablanca / Kazablanka (1942) - IMDb: 8.5

Casablanca / Kazablanka (1942) - IMDb: 8.5

Savaş son hızıyla devam ettiği yıllarda yaşanan, imkansızlıklarla dolu bir gönül savaşını ele alan Casablanca; pabucu dama atılamayan bir romantik-dram şaheseri. Romantik filmlerde bulunan klişelerin atası olan bu başyapıt, pek çok dalda Oscar ödüllerine nail oluyor. En kritik anlarda dahi bazı hislerin bir kenara itilemediğini oldukça etkileyici bir üslupla anlatan Casablanca, bizce aldığı tüm ödülleri gerçekten hak ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

The Pianist / Piyanist (2002)- IMDb: 8.5

The Pianist / Piyanist (2002)- IMDb: 8.5

Polonyalı piyanist Wladyslaw Szpilman'ın yaşam öyküsüne dayanan The Pianist, izleyeni hüngür hüngür ağlatacak cinsten bir film. Savaşın yıkımlarıyla tek başına başa çıkmaya çalışan bu koca yürekli adamın hikayesi, Adrien Brody'nin olağanüstü oyunculuğuyla taçlanıyor. Geride kalanların baş etmeye çalıştıkları özlem ve yaşam mücadelesini en ince ayrıntılarıyla sevenlerine sunmasıyla birlikte bir vicdan hesaplaşmasına da olanak sağlıyor. Baştan uyaralım; son derece çarpıcı sahneleri bulunan bu filmdeki derin hüznü, hayatınızın kalanı boyunca unutamayacaksınız.

Saving Private Ryan / Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) - IMDb: 8.6

Saving Private Ryan / Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) - IMDb: 8.6

Saving Private Ryan; İkinci Dünya Savaşı'nın etkilerini son derece acı bir şekilde tecrübe eden bir annenin evladına duyduğu sevgiyi, kalbinizin en derininde hissettiriyor. Savaş yüzünden üç oğlunu kaybeden acılı bir anne, dördüncü oğlunu da kaybetmek istemiyor ve annenin bu isteğine kulak veren Amerikan ordusu, tüm gücünü James Ryan'ı korumaya harcıyor. Fakat savaş öyle bir raddeye geliyor ki bir kişiyi kurtarmak için yüzlerce askeri tehlikeye atmaları gerekiyor. Steven Spielberg'ün yönetmen koltuğunda oturduğu Saving Private Ryan, İkinci Dünya Savaşı'nı anlatan en çarpıcı filmlerin arasında kendine yer buluyor.

La Vita e Bella / Hayat Güzeldir (1997) - IMDb: 8.6

La Vita e Bella / Hayat Güzeldir (1997) - IMDb: 8.6

La Vita e Bella, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi asıllı bir babanın evladı için neler yapabileceğini sevenleriyle paylaşıyor. İnsanların yaşamına devam ettiği çalıştığı bu sürecin güzel yanlarının da olduğunu titizlikle belleklere kazıyor. Komedi dram türünün en nadide örneklerinden olan La Vita e Bella, İtalyan yönetmen Roberto Benigni'nin imzasını taşıyor. Savaşın farklı bir yönünü izleyicisine aktaran bu muhteşem yapıt, hak ettiği Oscar ödülünü de cebine koyup yoluna devam ediyor.

Schindler's List / Schindler'ın Listesi (1993) - IMDb: 8.9

Schindler's List / Schindler'ın Listesi (1993) - IMDb: 8.9

Siyah-beyaz film müptelalarına özel bir tavsiyeyle karşınızdayız. Bahsi geçen film olan Schindler's List, duygularınızı zirveye taşıyacak. Pek çok savaş filminin yönetmeni olan Steven Spielberg'ün adını duyurduğu bir başka film olan Schindler’s List, tam tamına 3 saat sürüyor; ama hikâye o kadar güzel işleniyor ki zaman su gibi akıp gidiyor. İkinci Dünya Savaşı’nı konu alan bu unutulmaz eser, Alman iş insanı Oskar Schindler’in yaşam hikayesini beyaz perdeye uyarlıyor. Akıllıca davranarak yüzlerce Yahudi'nin hayatını kurtaran Schindler ekran başındakilere adeta insanlık dersi veriyor. Her detayıyla seyircileri mest eden bu başyapıt, tam 7 dalda Oscar sahibi. Film afişinde görülen kırmızı montlu kızın akıbeti ise merak konusu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
8
4
4
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın