Görüş Bildir
Haberler
Hikâye ve Oyunculuklarıyla Polisiye Türünde Hiç de Fena Olmadığımızın Kanıtı Niteliğindeki Yerli Polisiye Filmler

Hikâye ve Oyunculuklarıyla Polisiye Türünde Hiç de Fena Olmadığımızın Kanıtı Niteliğindeki Yerli Polisiye Filmler

Dale Cooper
24.05.2020 - 18:31

Yerli sinemamız dönem dönem durgun zamanlar geçirse de birçok türde başarılı yapımlar ortaya koydu ve koymaya devam ediyor.

Hikâye ve oyunculuklarıyla polisiye türünde hiç de fena olmadığımızın kanıtı niteliğindeki yerli polisiye filmleri sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Av Mevsimi (2010)

Av Mevsimi (2010)

Yavuz Turgul'un hem yönetmenliğini hem de senaristliğini üstlendiği 2010 yapımı Av Mevsimi; cinayeti masasının tecrübeli ismi Ferman, Deli İdris ve Hasan'ın üstlendikleri bir cinayet davası esnasında yaşadıklarını ve alt üst olan hayatlarını anlatıyor.

Ferman karakterine Şener Şen'in hayat verdiği filmin kadrosunda Cem Yılmaz, Okan Yalabık, Çetin Tekindor ve Melisa Sözen gibi isimler yer alıyor.

Beyza'nın Kadınları (2006)

Beyza'nın Kadınları (2006)

Demet Evgar, Tamer Karadağlı ve Levent Üzümcü'nün başrolleri paylaştığı 2006 yapımı Beyza'nın Kadınları, Evgar'ın hayat verdiği Beyza karakterinin yaşadığı psikolojik karakter değişimleri çevresinde gelişip bu durumun hayatına ve evliliğine olan yansımalarını ön plana çıkarıyor.

Psikolojik gerilim yanıyla oldukça dikkat çeken Beyza'nın Kadınları'nın yönetmen koltuğunda Mustafa Altıoklar oturuyor.

Sis ve Gece (2007)

Sis ve Gece (2007)

Türkçe polisiye türünün önemli isimlerinden Ahmet Ümit'in aynı adlı sevilen romanından Turgut Yasalar'ın beyaz perdeye uyarladığı 2007 yapımı film, amirini kaybeden gizli servis teşkilatından Sedat'ın zorlu bir buhran döneminde hayata tutunma çabası çevresinde gelişiyor.

Sedat karakterine Uğur Polat'ın hayat verdiği Sis ve Gece'nin kadrosunda Selma Ergenç, Ayten Uncuoğlu ve Oktay Kaynarca gibi isimler bulunuyor.

Ejder Kapanı (2010)

Ejder Kapanı (2010)

Uğur Yücel'in yönetmenliğiyle beraber başrolünü de üstlendiği 2010 yapımı Ejder Kapanı, seri cinayet zinciri üzerinde çalışan bir cinayet masası müdür yardımcısı, başkomiser ve stajyer arasında gelişen hikâyeyi ve bu süreçte yaşadıkları olayları anlatıyor.

Filmde Uğur Yücel'e; Kenan İmirzalıoğlu, Berrak Tüzünataç, Nejat İşler ve Ozan Güven gibi isimler eşlik ediyor.

Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)

Nuri Bilge Ceylan'a 64. Cannes Film Festivali'nde ödül getiren 2011 yapımı Bir Zamanlar Anadolu'da, bir cinayet soruşturması için bir araya gelen Doktor Cemal ve Savcı Nusret'in 12 saatlik bir süreçte yaşadığı olayları anlatıyor. Muhammet Uzuner'in Doktor Cemal, Taner Birsel'in ise Savcı Nusret rolünde seyirci karşısına çıktığı filmde Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan, Ercan Kesal ve Cansu Demirci gibi isimler yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanun Namına (1952)

Kanun Namına (1952)

Ayhan Işık ve Gülistan Deniz'in başrollerde yer aldığı 1952 yapımı Kanun Namına, aşık bir çiftin evlendikten sonra umulmadık şeyler olarak alt üst olan ve cinayetle ilerleyen hikâyesini anlatıyor.

Ayhan Işık'ı üne kavuşturan yapım olarak yerli klasikler arasında yerini alan Kanun Namına'nın yönetmen koltuğunda usta isim Ömer Lütfi Akad oturuyor.

Kabadayı (2007)

Kabadayı (2007)

Bir başka yerli klasiğimiz olan 2007 yapımı Kabadayı, artık nesli tükenen eski tür bir kabadayı olan Ali Osman'ın yıllar sonra oğlunun olduğunu öğrenmesiyle hayatında gelişen ve suç dünyasının çeperinde yaşanan olayları anlatıyor.

Şener Şen'in Ali Osman karakterini canlandırdığı filmin kadrosunda Kenan İmirzalıoğlu, İsmail Hacıoğlu, Aslı Tandoğan gibi isimler yer alırken yönetmen koltuğunda Ömer Vargı oturuyor.

New York'ta Beş Minare (2010)

New York'ta Beş Minare (2010)

Mahsun Kırmızıgül'ün yönetmen koltuğunda oturduğu ve senaristliğini üstlendiği 2010 yapımı New York'ta Beş Minare, New York'a bir din örgütü liderini teslim almaya giden başarılı iki polisin kolay gibi görünen bu görev esnasında yaşadığı zorlukları anlatıyor.

Kırmızıgül'ün kadrosunda da yer aldığı filmde Haluk Bilginer, Mustafa Sandal ve Zafer Ergin gibi isimler bulunuyor.

Cingöz Recai (2017)

Cingöz Recai (2017)

Peyami Safa'nın yarattığı Cingöz Recai karakterinin yeni bir sinema denemesi olan 2017 yapımı Cingöz Recai, yıllar sonra yeniden bir soygun düzenleyecek olan hırsız Recai ve peşindeki komiser Mehmet Rıza'nın kovalamaca dolu hikâyesini anlatıyor.

Kenan İmirzalıoğlu'nun Recai ve Haluk Bilginer'in Mehmet Rıza'ya hayat verdiği filmde Meryem Uzerli, Musa Uzunlar ve Fatih Artman gibi isimler yer alıyor.

Baba (1971)

Baba (1971)

Yılmaz Güney'in yönetmenliğini, senaristliğini ve başrolünü üstlendiği 1971 yapımı Baba, suçsuz olduğu bir cinayeti para karşılığında üstlenen yoksul bir aile babasının hapiste geçirdiği yıllarda ailesinin nasıl savrulduğunun öyküsünü anlatıyor.

İyi seyirler dileriz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sinemadan ve filmlerden hoşlanıyorsanız bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir. 😉

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
14
14
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bütün filmleri izledim diyemem fakat izlediğim kadarı ile Kabadayı, Bir Zamanlar Anadolu'da, Beyza'nın Kadınları polisiye değil. Baba filmi de bildiğim kadar... Devamını Gör

vorosa1626

Bir Zamanlar Anadolu'da söylediğin tanıma uyuyor, olaya polis gözüyle bakıyoruz filmin başından sonuna kadar. Kabadayı bu tanıma uymaz.

limbo

İtirazım Var yok Cingöz Recai diye bir deli saçması var listede ilginç...

İkisinin de aynı yönetmenden çıktığına inanmak güç galiba. Cingöz Recai yi izlemedim ama Onur Ünlü filmi olduğu için izleyeceklerim arasında. İtirazım Var Li... Devamını Gör

vorosa1626

Ejder Kapanı ve Av Mevsimi filmlerini, çok sık film izleyen kişiler için çok boktan iki yapım olarak görüyorum. Av Mevsimi filminin 30. dakikasında hikayenin... Devamını Gör

Melike Urhan

Av Mevsimi, evet tahmin edilebiliyor ama renk estetiği yönünden o kadar da kötü sayılmaz bence -en azından herhangi bir Türk filmi renklerine kıyasla.