Görüş Bildir
Haberler
Hiç Bilmediğiniz Hileleriyle Zar ve Kağıt Oyunları

Hiç Bilmediğiniz Hileleriyle Zar ve Kağıt Oyunları

Batakta, pokerde, tavlada, okeyde asla yüzü gülmeyenlerden misiniz? İşte mazisi asırlara dayanan efsanevi hileler! 

Kaynak: Zar ve Kağıt Oyunları ve Oyunların Hileleri, Salih Topuz

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tavla

1. Tavla

Mazisi milattan önce 3000'lere kadar giden tavlada, hangisinin daha çok ağır bastığı konusunda fikir birliğine hala varılamamış iki detayı var: Zar ve strateji. 

Strateji konusu sizde bitiyor, ama 'beş kapı açık ikidir giremiyorum' diye dövünenlerdenseniz, tavlada sizin için tek çıkış var. O da zar tutmak. 

Nasıl zar tutulur?

Zar tutma konusu her ne kadar okumakla, teorik olarak yaklaşmakla öğrenilemeyecek bir şey olsa da, bahsedelim. 

  • Zarlar dikey olarak üst üste yapıştırılır. 

  • Alttaki zarın üstüne, üstteki zarın altına gelmesini istediğiniz kısım denk getirilir. 

  • Tavla yüzeyine yakın bir şekilde, hızı çok iyi ayarlanarak atılır. 

  • Alttaki zarın dönmemesi, üsttekininse yarım tur dönerek oturması gerekir. 

Zarları ayarlarken hızlı olmalısınız, bu ilmi öğrenmenin en net yolu tavla üstadlarını takip etmek, uygulamalı ilerlemektir.

2. Barbut

2. Barbut

Bitirimhanelerde eskilerin popüler oyunu barbut için birkaç kazanma metodu vardır. Kazanan ve kaybeden sayılar belli olduğu için, belli zarların gelmesi amaçlanır. Burada da hileli zar devreye girer. 

Mıknatıslı ve civalı zarlar kullanılır. Mıknatıslı zarlarda ayakkabıda ve zarda mıknatıs bulunur, ayak kaldırıldığında zarın etkilenmesi sağlanır, istenen rakamlar gelir. 

Cıvalı zardayda zarın içindeki boşluklardan faydalanılır. Gelmesi istenen zar yüzü masaya sert şekilde vurulur, cıva oraya hareket eder. 

251'in biri önüne, ya da 1500'in dört yüzü önüne denilerek başlar, bu hareketlerden birini yapabilirsiniz. Ancak on iki kişiye kadar oynanabilen bu oyunda dikkatli olmanızı öneriyoruz.

3. Okey

3. Okey

En popüler oyunlarımızdan biri, okey! Okeydeki hile yolları genellikle yakalandığınızda masanın devrilebileceğ, ıstakaların konuşabileceği klasik hileler. 

  • Okey olmayan bir taşı ters çevirmek.

  • Cepte yedek okey taşları taşımak.

  • Taşları düzeltir gibi yaparak ortağın ihtiyacı olan taşı en üste koymak. 

  • Oyun bittiğinde ıstakadan bir per dökmek.

  • Yerden iki taş çekmek. (yerde iki taş kaldıysa önerilmez)

  • Yandakinin eline bakmak. 

  • Masa altından taş alışverişi yapmak. 

Böyle gidiyor...

4. Pişti

4. Pişti

Taban kağıdına bakmak

Kağıtları dağıtırken en üssteki 2-3 kağıt hafifçe yana çekilir, ancak bu sürekli tekrarlanmamalı. Arada bir yaparsanız dikkat çekmez, ve rakibin elini sürekli olarak biliyor olursunuz. Kart kesme 

Oyuna ilk siz başlayacaksanız, kart keserken mutlaka şunu yapın. Önce rakibinizin kartlarını yerde 1-2 defa tekrar karın(rakibinizin kart kurma olasılığına karşı). Kestikten sonra yere üstten 3 kart açın. Son kağıdı mutlaka taban kağıdını açın. Bunun nedeni şu; kartlar ne kadar karılırsa karılsın, mutlaka 2 benzer kart üst üste kalacaktır. Eğer siz o benzer kartları kesmişseniz, bunlardan biri elinizdeki kartların tabanında(yere açtığınız son kart), biri de dağıtılan kartların en üstünde(size gelecek ilk kart) olacaktır. Matematiksel ve istatiksel olarak kanıtlanmıştır. Bu bir hile değildir.

Kart kurmak

Kartları belli bir sıraya göre kurmaya dayanan hiledir. Ancak çok iyi bir hafıza gerektirir. Kurulan seriler size değil, rakibe de gidebilir. Ancak geriye de düşseniz kurulmuş kartları hatırlayacağınız için ona göre hareket edebilirsiniz. Karşı tarafın kağıt kurduğundan şüphelenirseniz birçok defa karılmasını isteyin.

5. Batak

5. Batak

Batakta kartlar dağıtılırken ve oyun esnasında yapılabilecek iki güzel hile vardır. Dağıtma aşamasında tabana as koyarsanız, dağıtma tarzınıza göre bir ya da iki as alabilirsiniz. Peki batar eli ne çıkarır?

Batakta batan elde çıkmanın yolu

Örnek vermek gerekirse üç tane ufak kozunuz var, koza girilirse kesin batacaksınız ve elinizde alır yok. Bu durumda yapmanız gereken bir kağıda çakmak! Elinizde karo var, karo oynandığında hemen çakın. 

Karo oynandığında bunun anlaşılmaması için sakın karo oynamayın. Son iki el geldiğinde de kimse elinizdeki karoya dikkat etmeyecektir, kağıtlar bozulur, yeni ele girilir. 

Kağıt saklamak

Dağıtan sizseniz, dağıtma şeklinizde göre 3 ya da 4 kağıdı masa altına saklayın. Örneğin kupa as, papaz ve kız. Kağıtlar bittiğinde masanın altından eksik kağıtlarınızı alın. Birkaç parça daha kupa gelirse, şov başlasın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. King

6. King

Kingde standart kağıt hileleri dışında skor tabelası biraz karışık bir yer olduğundan, hile konusunda oraya yönelebilirsiniz.

Cezaların yazılmaması, üzerinin çizilmesi, kozların fazla yazılması örnek verilebilir.

7. Kılıç

Herhangi bir strateji gerektirmeyen, düpedüz kumar olan kılıç oyunu 52'lik desteyle oynanır. 1000 liraya papaz, ya da 300 liraya jop denerek kağıtlar karılır, dağıtılmaya başlanır. İstenen kağıt kağıdı söyleyene gelirse kazanır, gelmezse kaybeder. 

İşaretli kağıt

Kılıçta kağıtların işaretli olmamasına dikkat edin. İşaretli kağıtla oynayan, sizin hemen anlayamayacağınız işareti görünce kağıda girer. 3 milyona bir as ver der ve ilk elde kazanır. 

İşaretli kağıdın üstte olduğuna inanıyorsanız, sahtekarlığın önüne geçmek için çaldım diyerek en üstteki kağıdı en alta koyabilirsiniz. Bu hareket kılıcın adabında vardır, ayıplanmaz. 

Kapak altı

Sürekli aynı kağıtlara oynayan kişilerin yoludur. Örneğin sürekli sekizliye para koyan birisi, eğer sürekli kağıdını en üste koyuyor, kararken sırayı bozmuyorsa sıkıntı vardır. Kağıt karılır, işaretli kağıdın olduğu yere köprü vurulur ve kesme aşamasında da tam köprüden kesilir, kağıt üste gelir.

8. Bakara

8. Bakara

Bakara oyununda birçok hile yolu vardır, çünkü oyunda banka, kağıt kutusu söz konusudur. Bazen mekan sahipleri ve adamları da oyuna dahil olur, böylece hileye çok açık bir oyun sürer. 

Telgraf

Oyuncuların ellerine bakan kişiler bankaya çeşitli hareketlerle telgraf çeker, banka da ona göre hareket eder. 

Kutu hilesi 

Her kutuda olmaz, özel kutularla yapılabilir. Kutuda gizli bir bölmeye konulmuş palamut, yani önceden ayarlanmış kağıt bir yay hareketiyle destenin üstüne gelir.

9. Poker

9. Poker

Çok farklı çeşitleri olan poker, köklü bir oyun. Haliyle kayda geçmiş hileleri oldukça fazla. 

Montaj

Trişörler yerden kağıtları toplarken belli kağıtların üzerine üç boş koyduktan sonra, o cinsin ikincisini koyarlar. Sonra üçüncüsü koyarlar. İşin ustaları, üçlü, kare ya da full gibi elleri ayarladıktan sonra bu eli arkadaşlarına verirler. 

Montajda bir diğer husus da, kazandıran elin dışında diğer bir oyuncuya da iyi bir el verilir. Böylece o oyuncunun resti görmesi sağlanır, tüm fişlerini kaybeder. 

Köprü

Kağıt kesilirken, bir kağıt hafifçe bükülür. İyi yapılanına hafif köprü, kötüsüne kaba köprü denir. 

Çembere almak

Bir masada şirket kurmak suretiyle, bir oyuncuyu araya almaktır. Bahisleri arttırarak, aradaki kişinin tüm fişleri koyması amaçlanır. 

Altı yedi kağıt 

Dağıtan kişi hırsız oyuncuysa, iki kağıt fazladan alır. Eli inceledikten sonra belli etmeden fazla kağıtları destenin üzerine kapatır. 

Kucakta kağıt saklamak

Oyunun başında bir kağıt belirlenir, örneğin yedili. Kağıt kucakta saklanır, eğer işe yararsa ele alınır ve eldeki işe yaramaz bir kağıt kucağa atılır. Bu hareket oyunun sonuna kadar sürer. 

Fiş hırsızlığı

Genellikle sermayesi düşük kişiler bunu yapar. Ayıptır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
183
104
54
38
32
31
23
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyo

Batakta çakan olunca ne yakalıyordum be

Enda

altı üstü bi oyun ya kaybetsek nolur yani? batakta da her kagıdı sayarım.. sen 3 el önce karo ya ne diye çaktın diye çok adam batırdım ;)

Pasif Kullanıcı

poker batak gibi kağıtlı oyunlarda en fazla dağıtıcının kasıtlı yanlış dağıtmasıyla ya da kartı el çabukluğuyla istediği diziye getirmesiyle hile yapılır.siz... Devamını Gör