Görüş Bildir
Haberler
Hayatın Anlamını Her Birimizden Daha İyi Bilen Yaşlı İnsanlarla Empati Kurmanızı Sağlayacak 20 Film

Hayatın Anlamını Her Birimizden Daha İyi Bilen Yaşlı İnsanlarla Empati Kurmanızı Sağlayacak 20 Film

Gökhan A.
15.04.2017 - 21:19

Evet, belki daha 70'e dayanmadık ama o dönemi yaşayan insanları her zaman etrafımızda bir yerlerde. Yaşadıkları sorunları görüyor er ya da geç aynı sorunları kendimizin de yaşayacağını biliyoruz. Bu yüzdendir ki, bu konuya dair çekilen filmleri izlerken ister istemez kendimizi onların yerine koyuyor ve etkilenmeden edemiyoruz. Bu tarz filmlere örnek en dikkat çekici olanları sizler için bir araya getirdik.

IMDb puanları baz alınarak sıralanmış ve film bilgileri Beyazperde'den derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Koza (1985) | IMDb 6.7

20. Koza (1985)  | IMDb  6.7

Cocoon

http://www.imdb.com/title/tt0088933

Terkedilmiş görünen komşu evin havuzuna kaçamak gece ziyaretleri yapan bir grup ihtiyar, havuzun dibindeki dev istiridyemsi şeyler bulurlar. Ardından gençleşmeye başladıklarını hissederler. İşin aslı, Walter isimli bir uzaylı, kendi gezegeninden 20 arkadaşını kurtarmak için dönmüştür. 

Walter, bir nevi kış uykusundaki uzaylıları barındıran bu kozaları Florida sahilinden çıkartıp evin havuzunda depolamaktadır. İhtiyar kafadarlara, bu kimseye söylemedikleri sürece havuzda gelip yüzmeye devam edebilecekleri söylenir. Ancak havuz kısa sürede daha fazla ziyaretçiyle dolacaktır.

19. Dörtlü (2012) | IMDb 6.8

19. Dörtlü (2012)  | IMDb  6.8

Quartet

http://www.imdb.com/title/tt1441951

Cissy, Reginald ve Wilfred emekli müzisyenler için tahsis edilen konforlu bir evde yaşamaktadırlar. Her yılın 10 Ekim tarihinde Giuseppe Verdi'nin doğum gününü kutlamak için bir konser düzenlenir ve bağış toplanır. Üç müzisyen de bu etkinliğe katılmaktadır. Konser, senenin en önemli olayıdır ve herkes sabırsızlıkla bu günü beklemektedir. Fakat bu yıl bir değişiklik söz konusudur. Bir zamanlar Reginald ile evli olan Jean isimli müzisyen de bu eve taşınır ve böylece tüm dengeler altüst olur. Halen daha genç ve önemli olduğu zamanlardaki gibi davranan Jean, şarkı söylemeyi de ısrarla reddetmektedir. Geçmişteki güzel hatıralarının yerini alan üzücü ve hüzünlü anılar, senenin en önemli olayının başarısını da gölgelemek üzeredir.

18. İki Hınzır Adam (1993) | IMDb 6.9

18. İki Hınzır Adam (1993)  | IMDb  6.9

Grumpy Old Men

http://www.imdb.com/title/tt0107050

John (Jack Lemmon) ve Max (Walter Matthau), çocukluklarından beri bıkmadan usanmadan birbirleriyle didişen iki eski arkadaş ve aynı zamanda iki yakın komşudur. İki huysuz ihtiyarın bu 50 yıl süren didişmeleri, kasabaya çekici ve olgun bir kadının; Ariel'in (Ann-Margret) gelişiyle yeniden alevlenir...

17. Schmidt Hakkında (2002) | IMDb 7.2

17. Schmidt Hakkında (2002)   | IMDb 7.2

About Schmidt

http://www.imdb.com/title/tt0257360

Hayatı, ailesi ve işiyle meşgulken herhangi bir sorun yaşamayan Schmidt, emekliliğinin ardından karısını kaybetmesiyle tepetaklak olur. Üstelik kızı da, uygun olmayan bir adamla evlenme planları yapmaktadır. Geniş bir arazide bir uçan dairenin açtığı kocaman bir boşluğa benzeyen yaşamına bir anlam katmak isteyen orta yaşlı adamımız; hem kendi yaşamını gözden geçirmek, hem de kızının yapmak üzere olduğu hatayı engellemek üzere bir yolculuğa çıkar.

16. Hayatımın Tatili (2011) | IMDb 7.3

16. Hayatımın Tatili (2011)  | IMDb  7.3

The Best Exotic Marigold Hotel

http://www.imdb.com/title/tt1412386

İngiliz bir grup emekli arkadaş emekliliklerinde lüks ama daha ekonomik bir tatil geçirmek isterler. Reklam broşürlerinden Hindistan'daki Marigold Hotel'i keşfeden arkadaşlar, uzak doğuya yaptıkları bu seyahatlerinde beklediklerinden çok daha farklı deneyimlerle karşılaşacaklardır. Zira Marigold Hotel sandıkları kadar lüks değildir ama Hindistan insanlarının sıcaklığı, misafirperverliği ve bu renkli ülkenin sevecen egzotikliği Amerikalı turistlerin yepyeni duygularla tanışmasına aracı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Şimdi Ya Da Asla (2007) | IMDb 7.4

15. Şimdi Ya Da Asla (2007)  | IMDb  7.4

The Bucket List

http://www.imdb.com/title/tt0825232

Bir hastalığın pençesinde iki ayrı hayatlardan gelen farklı insan. Her ikisi de hastane odasında kanser ile mücadelede. Önemli bir ortak noktaları var. Gerçeği farkındalar ancak hayatta daha yapmadıkları ve yapmayı istedikleri çok şey var. O halde bir liste çıkartmak gerek. Bu iki kafadar oturup hayat boyu yapmak isteyip de yapamadıklarının listesini çıkartarak yola koyulurlar. Böylelikle bu son evrede kendileri ile barışarak mutlu bir son yazacaklardır. Hastaneyi terk ederler ve omuz omuza çıktıkları bu anlam dolu yolculukta gülmenin tadını çıkartırken hoşgörüyü kucaklarlar.

14. Bayan Daisy'nin Şoförü (1989) | IMDb 7.4

14. Bayan Daisy'nin Şoförü (1989)  | IMDb  7.4

Driving Miss Daisy

http://www.imdb.com/title/tt0097239

Bayan Daisy Werthan zengin ve yaşlı bir kadındır. İyi bir hayat yaşamış olan Bayan Daisy, hiçbir zaman kendini zengin olarak görmemiş, fakir olduğu günleri de unutmamıştır. Yaşlanınca bazı sorunlar yaşayan yaşlı kadına, işlerini halledebilmesi için bir şoför tutulur. 

Şoföre ihtiyacı olduğunu düşünmeyen Daisy, oğlu Boolie’nin bulduğu Hoke’u bu nedenle reddeder. İşe başladıktan sonra da sürekli olarak azarladığı Hoke ile aralarında bir süre sonra farklı bir dostluk başlayacaktır.

13. Yasak İlişki (1995) | IMDb 7.5

13. Yasak İlişki (1995)  | IMDb  7.5

The Bridges of Madison County

http://www.imdb.com/title/tt0112579

Iowa-Madison County'de mütevazı bir hayat süren, evli bir kadının bir yasak aşk sarmalına dolanmasının anlatıldığı Yasak İlişki'de fotoğrafçı Robert'a gönlünü kaptıran evli ve çocuklu Francesca'ın dramını izleyeceğiz. Eşi ve çocukları kasaba dışındayken aşkını doya doya yaşayan Fran, bir yandan da evliliğini sorgulamaya başlamıştır.

12. Ondan Uzakta (2006) | IMDb 7.6

12. Ondan Uzakta (2006)  | IMDb  7.6

Away from Her

http://www.imdb.com/title/tt0491747

Elli yıllık evli çift Fiona ve Grant emekliliklerinden sonra şehirden uzakta sakin bir eve taşınırlar. Bu huzurlu hayatın üzerine Fiona’ya Alzheimer hastalığı teşhise konulmasıyla birlikte gölge düşer. Karısına bakamayacak kadar yaşlı olan Grant, Fiona’nın ısrarıyla bir bakımevine yerleştirilir. Bir ay sonra karısını ziyarete giden yaşlı adam, Fiona’nın eskisinden çok farklı bir yaşam sürdüğünü; daha önce hiç tanık olmadığı bir Fiona’ya dönüştüğünü fark eder.

11. Muhteşem Üçlü (2003) | IMDb 7.6

11. Muhteşem Üçlü (2003) | IMDb   7.6

Secondhand Lions

http://www.imdb.com/title/tt0327137

60’lı yıllarda Teksas’ta yaşayan 14 yaşındaki bir delikanlının öyküsünü anlatıyor. Çocuk, annesi tarafından yaz tatilini geçirmek üzere eksantrik dayılarının yanına gönderilir. 

Utangaç genç, iki yaşlı akrabasının yanında hayat deneyimi kazanmaya başlar. İkilinin gençlik yıllarını ve gönül maceralarını dinler. Dinlediği tehlikeli, inanılmaz serüvenler hayal gücünü geliştirmeye başlar ve yolculuğa çıkma isteği uyandırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Nebraska (2013) | IMDb 7.7

10. Nebraska (2013)  | IMDb 7.7

Nebraska

http://www.imdb.com/title/tt1821549

İyiden iyiye yaşlanmakta olan alkolik baba Woody Grant, piyangodan büyük ödülü kazandığını öğrenerek ödülünü almak için Montana'dan Nebraska'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verir. Ailesinden kimse söylediklerini ciddiye almasa da yirmili yaşlardaki oğlu pek de istemeyerek bu yolculuk esnasında babasının yanında yer almaya karar verir.

9. Ove Adında Bir Adam (2015) | IMDb 7.7

9. Ove Adında Bir Adam (2015)   | IMDb  7.7

En man som heter Ove

http://www.imdb.com/title/tt4080728

59 yaşında Ove bir kaç yıl önce, kat mülkiyeti dernek başkanıyken yöneticiler tarafından devrilir ama Ove bunu hiç kafasına takmaz ve hayatına devam eder. Hamile olan Parvaneh ve ailesi karşılarındaki eve taşınırlar ve Parvaneh kazara Ove’un bahçesindeki posta kutusuna çarpınca aralarında beklenmeyen bir arkadaşlık başlayacaktır.

8. Altın Göl (1981) | IMDb 7.7

8. Altın Göl (1981) | IMDb   7.7

On Golden Pond

http://www.imdb.com/title/tt0082846

Ethel ve Norman Thayer tatillerini New England'da bulunan Altın Göl'deki yazlık evlerinde geçirmektedirler. Kızları Chelsea yeni sevgilisi Bill ve oğlu Billy'le onları ziyarete gelir. Üç jenerasyon bir araya gelmiştir. İlk başlarda geçinemeyen Norman ve Billy, Chelsea'nin babasıyla asla başaramadığı bir dostluk kurar. Norman, kızının sevgisini eliyle itmesinin acısını içinde yaşamaktadır.

7. Herkesin Keyfi Yerinde (1990) | IMDb 7.8

7. Herkesin Keyfi Yerinde (1990)  | IMDb   7.8

Stanno tutti bene

http://www.imdb.com/title/tt0100681

Taşrada yaşayan, bütün çocukları kendisini terketmiş yaşlı adam yıllar sonra onları teker teker ziyaret eder. Bu arada hiçbir şeyin göründüğü kadar iyi gitmediğini anlayacaktır.

6. Aşk (2012) | IMDb 7.9

6. Aşk (2012)  | IMDb  7.9

Amour

http://www.imdb.com/title/tt1602620

80'lerinde emekli ve eğitimli iki müzik öğretmeni olan Georges ve Anne, ilerlemiş yaşlarına rağmen geride kalan ömürlerini huzur ve mutluluk içerisinde geçiren bir çifttir. Ayrıca kendileri gibi müzisyen olan kızları Eva Avrupa'da onlarda uzakta ailesiyle yaşamaktadır. 

Yaşlı çiftin sakin hayatı bir gün Anne'nin kriz geçirip, boyundan aşağısının felç olması ile altüst olur. Georges sevgili karısına elinden geldiğince iyi bakar ama onun da yapabilecekleri sınırlıdır. Üstelik Anne'nin durumu git gide kötüleşmektedir. Georges çareyi en sonunda iki ayrı hemşire tutmakta bulur. Şimdi onca yıla yayılmış olan evlilikleri, bir kez daha bağlılık sınavı verecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Efsane Adam (2005) | IMDb 7.9

5. Efsane Adam (2005)  | IMDb  7.9

The World's Fastest Indian 

http://www.imdb.com/title/tt0412080

Yaşamı boyunca klâsik Indian motorsikletini mükemmelleştirmeye çalışan Burt, dünyanın bir ucundan Utah’taki Bonneville tuz çöllerine motorunu denemek için yola çıkar. Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, yeni hız rekorunun sahibi olur. 1967 yılında Munro tarafından kırılan dünya rekorunu henüz geçebilen kimse olmadı ve efsanesi günümüze kadar geldi.

4. Straight’in Hikayesi (1999) | IMDb 8.0

4. Straight’in Hikayesi (1999)  | IMDb  8.0

The Straight Story

http://www.imdb.com/title/tt0166896

Alvin Straight oldukça sıradan, yaşı geçkin bir adamdır. Kızı ile küçük bir kasabada yaşamaktadır. Bu küçük ailenin pek parası yoktur ayrıca Alvin diyabetlidir. Yaşı nedeniyle araba kullanamaz, kendi başına yürüyemez haldedir. Ancak tüm bunların karşısında inatçılığıyla direnmektedir. Bir gün gelen bir telefonla on yıldır hiç konuşmadığı ağabeyinin kalp krizin geçirdiğini öğrenir. Bunun üzerine çim biçme makinasını alarak kilometrelerce sürecek bir yolculuğa çıkar.

3. Yaban Çilekleri (1957) | IMDb 8.2

3. Yaban Çilekleri (1957)  | IMDb  8.2

Smultronstället

http://www.imdb.com/title/tt0050986

Huysuz ve inatçı profesör Isak Borg hayatta bir başına kalan, yıllarını bakteri bilimine veren 78 yaşında bir fizikçidir. Mezun olduğu Lund Üniversitesi’nden alacağı onur nişanesi için Stokholm’den Lund şehrine doğru yola çıkan profesör, bu yolculuk esnasında türlü kabuslar görecektir. Ölüme adım adım yaklaştığını hisseden adamın kabuslarında sorunlu geçmişi karşısına çıkacaktır.

2. Tokyo Hikayesi (1953) | IMDb 8.3

2. Tokyo Hikayesi (1953)  | IMDb 8.3

Tôkyô monogatari

http://www.imdb.com/title/tt0046438

Dönüşmekte ve batılılaşma yolundaki Japonya'nın taşra kentlerinden birinde yaşayan yaşlı karı-koca, uzun zamandır kendilerinden ayrı yaşamakta olan çocuklarını ziyaret etmek için başkent Tokyo'ya doğru uzun bir yolculuğa çıkarlar. Çeşitli beklentilerle ve umutlarla çıkılan bu yolculuk, Tokyo'ya vardıklarında çocukları tarafından ilgisizce karşılanmalarıyla son bulur. Başkentte geçirdikleri zaman boyunca yaşlı çiftin çocukları kendi aileleri ve iş hayatları gibi nedenlerle sürekli meşguldürler ve bu yoğunluklar nedeniyle anne-babalarına gereken ilgiyi gösterememektedirler. Bu süreçte yaşlı çiftle ilgilenen tek kişi savaşta ölen oğullarının dul karısı olur. Kırgın olarak evlerine geri dönen anne-baba, acı bir haberle tüm çocuklarını tekrardan toparlayacaktır.

1. Yaşamak (1952) | IMDb 8.3

1. Yaşamak (1952)  | IMDb  8.3

Ikiru

http://www.imdb.com/title/tt0044741

Kanji Watanabe, yıllardır aynı sıkıcı işte çalışan, hayatından hiçbir beklentisi olmayan, sıradan bir adamdır. Etrafında onu umursarmış gibi görünen bir oğlu bir de üvey kızı vardır. Karısı ise bu dünyadan ayrılmıştır. Bir süre sonra Kanji, kanser olduğunu öğrenir. Bu, uzun zamandır hiçbir şeyin değişmediği hayatında, taze bir yeniliktir. Kanji, bugüne kadar hiç sorgulamadığı hayatının onun için ne anlama geldiğini sorgulamaya başlayacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın