Görüş Bildir
Haberler
Hayalet Hikâyelerini Sevenlerin Mutlaka Görmesi Gereken Aziz Augustine Deniz Feneri

Hayalet Hikâyelerini Sevenlerin Mutlaka Görmesi Gereken Aziz Augustine Deniz Feneri

13.02.2022 - 08:15

Eğer siz de ürkütücü mekânlarda gezmeyi seviyorsanız Aziz Augustine Deniz Feneri aradığınız yer olabilir! Hem güçlü bir tarihe sahip hem birkaç korku hikâyesine tanıklık etmiş bu yapıyı gelin yakından inceleyelim!

Aziz Augustine Deniz Feneri'nin tarihi

Aziz Augustine Deniz Feneri'nin tarihi

Aziz Augustine Deniz Feneri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski deniz feneri olarak biliniyor. Florida Anastasia Adası’nda bulunan fenerin yapım tarihi 1500’lü yıllara kadar uzanıyor. Fener, eski bir İspanyol gözetleme kulesinin yerine inşa edildi. 165 metre yüksekliğindeki kuleye 219 merdiven ile çıkılıyor. Florida’nın ilk deniz feneri olan bu yapı Viktorya dönemi izlerini taşıyor. 1871 yılında başlayan inşaat 1874 yılında tamamlandı. Bu süreçte yapının ahşap kuleleri kaldırıldı ve fener tuğladan yapıldı. Deniz feneri için özel olarak tasarlanan ışık da bu tarihlerde yapıya yerleştirildi. 1885 yılında lamba domuz yağıyla değil gaz yağıyla yakılmaya başlandı. Fener, 1886'da yaşanan Charleston depreminden zarar görmeden kurtuldu.

Deniz feneri II. Dünya Savaşı sırasında aktif olarak, sahil güvenlik tarafından kıyıyı ve denizaltılarını gözetlemek için kullanıldı. Ayrıca savaş boyunca sahil güvenlikte görev yapan kadın ve erkekler burada eğitim gördü. 1907 yılında fenere su ve tesisat yapıldı. 1936 yılına gelindiğinde ise elektrik verildi. 1955 yılında da deniz feneri tamamen otomatikleşti. Böylece deniz feneri bekçilerine ihtiyaç kalmadı. 1960'larda deniz feneri bekçilerinin evleri kiraya verildi.

Aziz Augustine Deniz Feneri için özel tasarlanan lens

Aziz Augustine Deniz Feneri için özel tasarlanan lens

Deniz feneri için özel olarak tasarlanan 9 metrelik birinci derece Fresnel lens 1874 yılında yapıya yerleştirildi. Bir mücevheri andıran lens, arı kovanı şeklinde. Fransa’da Aziz Augustine için özel olarak üretilen lens, 15 Ekim 1874 tarihinde fener bekçisi William R. Russell tarafından ilk kez yakıldı. Bu lens sayesinde görüş mesafesi arttırılmış oldu. 1986 yılında bir Vandal tarafından kurşunlanan lens ABD Sahil Güvenlik tarafından kurtarıldı ve ilk günkü hali ile günümüze kadar ulaşabildi. Yıllar içinde sıcaktan ve sabit dönme hızından kaynaklı aşınmalar nedeni ile tamir gördü. Lens 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik tarafından müzeye verildi.

Aziz Augustine Deniz ve Denizcilik Müzesi

Aziz Augustine Deniz ve Denizcilik Müzesi

1994 yılının başlarında yapı, denizcilik müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Birkaç yıl sonra müzede gemi enkazlarını ve incelemelerini yapabilmek için kâr amacı gütmeyen St. Augustine Deniz Feneri Arkeolojik Denizcilik Programı kuruldu. Günümüzde kuruluşun aktif araştırma programı devam ediyor. Kuruluşun sahip olduğu mülk National Trust for Historic Preservation tarafından ulusal bir koruma ödülüne de sahip. Müze bünyesinde 19.000 obje, belge ve arkeolojik koleksiyon barındırıyor. Burada binlerce genç eğitim programlarından yararlanarak eğitim görebiliyor.

Aziz Augustine hayaletleri

Aziz Augustine hayaletleri

Bu eski deniz feneri birçok korku hikâyesine de ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki korkutucu deniz fenerleri listesinde bulunan Aziz Augustine Deniz Feneri’nde hayalet turları da yapabiliyorsunuz. Şimdi size deniz fenerinin barındırdığı hayaletlerden bahsedeceğiz!

Müfettişin kızları

Müfettişin kızları

1870’li yıllarda deniz fenerinin proje sorumlusu olan Hezekiah Pittee karısını ve iki kızını da Florida’ya getirdi. Kızları küçük olduğu için zamanlarının çoğunu dışarıda oynayarak geçiyorlardı. Bir gün çocuklar iskeleden deniz fenerine malzeme taşıyan vagonda oyun oynuyorlardı ancak vagonun tekeri yön değiştirdi ve çocuklar iskeleden denize düştü. Yakınlardaki bir inşaat işçisi çocukları kurtarmaya çalıştı fakat Hezekiah’ın iki kızı da boğularak can verdi. Bu kazadan beri ziyaretçiler ve deniz fenerinde çalışan kişiler ormanda kızların gülüşme seslerini duyduklarını söylediler. Ayrıca köşelerden bakan gölgelerin olduğunu söyleyen kişiler de var! Fakat bu hayaletlerin korkutucu olmaktan ziyade eğlenceli olduğu da söylenenler arasında.

Adam

Adam

Fenerin eğlenceli kız çocuklarının yanı sıra korkutucu bir hayaleti de var! 'The Man' olarak bilinen bu figür genelde fener bekçisinin evinde görülüyor. Bu hayaletin geldiği puro kokusundan anlaşılabiliyor. Bu kişinin kim olduğu ile ilgili birkaç teori var. 1850’lerde deniz feneri bekçiliği yapmış William Russel ya da 1859’da kuleden düşerek hayatını kaybeden başka bir bekçi Joseph Andreu! Ölümü çok ani olan Andreu’nun 100 yıldan fazladır puro içerek eski mahallesinde dolaştığına inanılıyor.

Bir ilginç bilgi daha verelim: 2006 yılında Hayalet Avcıları programı deniz fenerini ziyaret etti. Burada çekilen bölümde ekibin bulunduğu yerden iki kat yukarıda siyah bir figür görüldü. Adam arkasını dönüp gözden kaybolmadan önce korkuluktan bakıyordu!

Ulaşım ve müzeye giriş

Ulaşım ve müzeye giriş

Deniz Feneri, Augustine şehrinin 3 kilometre güneydoğusunda kalıyor. Müze, Şükran Günü ve Noel hariç yılın her günü ziyaret edilebiliyor. 09.00 ve 18.00 saatleri arasında açık olan müzede çeşitli aktiviteler de yapabilirsiniz. Müzeyi ziyaret etmek isterseniz dört farklı tur seçeneği bulunuyor. Genel Tur; yetişkinler için 14.95, çocuklar ve yaşlılar için 12.95 dolar. Diğer turlar ise ek tur olarak geçiyor. Dilerseniz gece turları, hayalet turları gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
6
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın