Görüş Bildir
Haberler
Haliçport'ta ÇED Süreci Başladı, 700 Odalı 3 Otel, 2 Yat Limanı İnşa Edilecek

Haliçport'ta ÇED Süreci Başladı, 700 Odalı 3 Otel, 2 Yat Limanı İnşa Edilecek

FreiGeist
16.11.2015 - 16:23

Altın Boynuz olarak bilinen Haliç'te tarihi Haliç Tersanesi'nin bulunduğu alana, 3 otel, 2 yat limanı ve iskele yapımı için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Haliçport projesi için yapılan başvuruda, projenin etki alanında yaşayan yerel halkın görüşlerinin de dikkate alınacağı belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmış ve deniz taşımacılığında önemli bir üretim noktası olmuş Haliç Tersanesi'nde inşa edilecek Haliçport projesi için ÇED süreci başladı. Ulaştırma Denizlik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ÇED başvuru dosyasına göre; projede 3 adet 5 yıldızlı otel, 2 yat limanı ve iskeleler yer alacak. Alan büyüklüğü 250 bin metrekare olan projenin bedeli 850 milyon lira olarak belirlendi.

700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak

700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak

ÇED başvurusunda yer alan proje detaylarına göre, Haliç tersanesine 700 oda kapasiteli 5 yıldızlı 3 otel yapılacak. 100 odadan oluşacak otel 1 için hangar tipinde tescilli bir bina otele dönüştürülecek. 400 oda ve 200 odadan oluşacak 2'inci ve 3'inci otel ise temelden inşa edilecek.

Şehir Hatları vapurları yanaşacak

Şehir Hatları vapurları yanaşacak
İçeriğin Devamı Aşağıda

Haliçport projesi kapsamında, Doğu ve Batı Marina olarak adlandırılan ve her biri 70 yat kapasiteli olan 2 yat limanı inşa edilecek. Günlük ortalama 40-50 bin ziyaretçinin faydalanacağı tahmin edilen projede Şehir Hatları Vapur İskelesi ile yolcu transfer iskeleleri de yer alacak.

Yöre halkı ile görüşmeler yapılacak

Yöre halkı ile görüşmeler yapılacak

Projenin yapılabilmesi için yasal gereklilik olarak ÇED raporunda halkın katılımına yer verilmesi gerekiyor. Yöre halkı ile görüşmeler yapılacağı ve onların düşüncelerine de yer verileceğinin belirtildiği ÇED başvurusunda “Projeden birinci derece etkilenecek yakın yerleşim yerlerinde yaşamını sürdüren yerel halktır. Bu ziyaretlerde mümkün olduğunca yöre halkının konuya ilişkin düşünce ve görüşleri alınacaktır' ifadeleri yer alıyor.

 

49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı

49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı

Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, Haliç Tersanesi'ni 4 yıl inşaat, 45 yıl işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile 2013 yılında kiralamıştı. Tamince'nin devlete arazi kira bedeli olarak 1 milyar 346 milyon dolar ödeyeceği duyurulmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6 asırlık birikim...

6 asırlık birikim...

Fausto Zonaro - Kuşatma

Haliç, Camialtı ve Taşkızak tersanelerinden oluşan Tersane-i Amire ya da günümüz adıyla Haliç Tersaneleri'nin tarihi İstanbul'un fethine uzanıyor. 

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Haliç Tersaneleri, 1497 yılında Sultan İkinci Bayezid tarafından genişletilmiş ve Kemal, Burak ve Piri Reis tarafından idare edilen donanmanın kullandığı gemilerin çoğu bu tersanelerde inşa edilmiştir. 

34 hektarlık alanda konumlanan Haliç Tersaneleri, donanım ve malzeme ambarları, havuzları, kışlaları, yelken dikim, kürek yapım atölyeleri, dökümhane, cami ve çeşmeleri ile kendi döneminin en büyük tersanesi haline getirilmişti.

Ezgi ÇAPA / DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
24
5
5
4
2
0