Görüş Bildir
Haberler
Güney Kıbrıs 'Soykırımı İnkâr' Yasası Çıkardı

Güney Kıbrıs 'Soykırımı İnkâr' Yasası Çıkardı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 1915 olaylarının soykırım olmadığının ifade edilmesini yasakladı.

Yaklaşık 6 ay önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile müzakereyi askıya alan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak adlandırılmamasını yasakladı.

Bu konudaki yasayı onaylayan Güney Kıbrıs Parlamentosu soykırımın, savaş suçlarının ve insanlığa karşı suçların inkârını yasakladı.

Meclis Başkanı Yiannakis Omirou, “Bugün tarihi bir gün. Parlamentonun tarihi gerçekleri göstermesine imkân tanıyor” dedi.

1974’te Türkiye’nin müdahalesiyle adanın yönetiminin ikiye bölünmesinin ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımıştı. Ancak yürürlükteki yasa, böyle bir yasak için uluslararası mahkemelerin inkârı suç saymasını gerektiriyordu.

Benzer bir yasa Fransa ve İsviçre'de de var.

Ermenistan ve özellikle ABD ve Fransa’da etkili olan Ermeni diasporası ise Osmanlı Devleti’nin topraklarındaki Ermenileri sistematik olarak öldürdüğünü iddia ediyor.

1915 olaylarının 100. yıldönümünde bir kez daha soykırım suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Türkiye, bunu reddediyor ve konunun tarihçiler tarafından araştırması gerektiği tezini savunuyor.

Bu tartışmalarda yakın zamanda Türkiye lehine sayılabilecek bir karar çıktı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Ermeni soykırımı emperyal bir yalandır” dediği için kendisini mahkûm eden İsviçre ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde davalık olmuştu. AİHM’ne taşınan bu davaya daha önce bakan daire Perinçek lehine karar verdi ve İsviçre mahkemesinin aldığı kararı ‘düşünce özgürlüğünün ihlali’ olarak değerlendirdi. İsviçre’nin itirazı üzerine konu bu kez AİHM’de Büyük Daire’nin önüne geldi. Strasburg'da ilk temyiz duruşması yapılan dava sürüyor.

Kaynak: Reuters

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/gun...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0