Görüş Bildir
Haberler
Günde 68 İnternet Sitesi Yasaklanıyor

Günde 68 İnternet Sitesi Yasaklanıyor

ATKN
13.04.2015 - 11:02 Son Güncelleme: 13.04.2015 - 13:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mahkemeler, sadece kişilik haklarını ihlal veya özel hayatın gizliliğini ihlalden dolayı URL adresi veya siteleri engelleyebiliyorlar. Ancak Türkiye’de yasaklar daha çok TİB tarafından gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de günde ortalama 68 internet sitesi yasaklanıyor. 2008’den bu yana Türkiye’de 77 bin 521 internet sitesi erişime engellendi. 2015’in ilk 3 ayında 6 bin 129 internet sitesi yasaklanırken günde ortala yasaklanan site sayısı 70’e yaklaştı. Sitelerin yüzde 94’ü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yüzde 1.3’ü savcılık, yüzde 2.9’u mahkemeler tarafından yasaklandı.

Engelliweb verilerinden derlenen bilgilere ve Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre erişime engellenen sitelerin çoğu cinsel ağırlıklı ve porno sitesi. Ancak Türkiye’de sosyal medyaya erişim geçen hafta bir kez daha geçici olarak kısıtlandı. Uygulamaya giren yeni internet yasasıyla beraber, internet sitelerine erişim kişilik haklarının ihlali gerekçe gösterilerek kolayca kısıtlanabiliyor.

Ancak uzmanlara göre mahkemeler, sadece kişilik haklarını ihlal veya özel hayatın gizliliğini ihlalden dolayı URL adresi veya site engelleyebilirler.

90 URL engelli

Eğer teknik olarak URL engellemesi yapılamazsa veya ilgili siteler bu içerikleri çıkarmazsa, o sitelere tümden erişim engelleme yapılabilir. 2015 başından bu yana engellenen URL adresi sayısı 90 olurken yasaklanan video sayısı da 584’ü buldu. 2008’den bu yana 139 internet sitesinin erişim engeli kaldırıldı.

‘Bizimkisi her an kapanabilir’

BBC Türkçe’ye konuşan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ana akım medyaya alternatif olarak öne çıkan ve sanal ortamda kullanıcıların kendilerini özgürce ifade edebildikleri, bilgi paylaşabildikleri özgür bir platform olarak görülen Facebook, Twitter, YouTube şirketlerinin Türkiye mahkemelerinin aldığı her karara uyacaklarını söylüyor. Akdeniz, “Sizin (İngiltere’de) aldığınız veya Amerikalıların aldığı Twitter hizmeti ile benim Türkiye’de aldığım Twitter hizmeti arasında çok ciddi bir kalite farkı oluştu. Bizimkisi sansürlü, her an hesabınız kapanabilir” dedi. Akdeniz’e göre Twitter gibi sosyal medya şirketleri kapalı kalmak ve risk almak istemedikleri için kararlara uyuyor ve ekonomik çıkarları önde tutuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0