Görüş Bildir
Haberler
Gösteriye Katıldığı İddiasıyla 13 Yaşındaki Çocuğun 32 Yıla Kadar Hapsi İsteniyor

Gösteriye Katıldığı İddiasıyla 13 Yaşındaki Çocuğun 32 Yıla Kadar Hapsi İsteniyor

Onedio Medya
12.02.2016 - 12:56

Mersin'de bir eyleme müdahale eden polis, kimseyi yakalayamazken, iddiaya göre, bir araç altında gizlenen 13 yaşındaki M.U. ile 16 yaşındaki M.Ö.'yü gözaltına aldı. Savcılık, iki çocuk hakkında 32 yıla kadar hapis istedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Arşiv

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göreMersin’de 21 Aralık 2015’te Şevket Sümer Mahallesi’nde toplanan bir grup PKK sempatizanı molotofkokteyli ve havai fişek atarak, otoyolu trafiğe kapattı.  Daha sonra, müdahale için gelen polislere saldıran grup, uyarı ateşi sonucu ara sokaklara kaçıştı. Göstericileri kovalayan polis, iddiaya göre toplulukla hareket eden 13 yaşındaki M.U. ile 16 yaşındaki M.Ö.’yü gizlendikleri bir otomobilin altında bulup gözaltına aldı.

'Kalabalığın arasında kaldım, hiçbir gösteriye katılmadım'

M.U., savcılıkta alınan ifadesinde, ortaokul ikinci sınıfta okuduğunu, sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle Cizre’den Mersin’e göçüp bir akrabalarının yanına yerleştiklerini anlattı. Olay akşamı bakkala gittiğini söyleyen M.U., “Dışarı çıkışta ortalığın kalabalık olduğunu ve zırhlı araçların geldiğini gördüm. Kalabalığın arasında kalmıştım. Polisler eylemci diyerek beni olaya dahil edip aldılar. Kimseye saldırıda bulunmadım. Molotof ve patlayıcı atmadım. Hiçbir gösteriye katılmadım; örgütle bağlantım yok. Öğrenciyim ve okumak istiyorum. İlk defa bir suç için ifade veriyorum” dedi.

Adli Tıp raporu dikkate alınmadı

Adli Tıp raporu dikkate alınmadı

M.U.’nun avukatı İbrahim Çinbaş ise “Müvekkilimin fiziki durumu ve yaşı, taş ve molotof atmaya müsait değildir. 13 yaşında olmasına rağmen görüntü itibariyle daha küçüktür” dedi. Bu arada, Mersin Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nün dosyaya gönderdiği raporda M.U.’nun “işlediği iddia edilen ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçunun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişmemiş olduğunu” açıkladı. 

İki çocuk tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken; Adlı Tıp’ın raporuna rağmen dava açıldı. İddianamede “silahlı örgüt üyeliği” suçundan beş yıldan on yıla, “patlayıcı madde bulundurma”dan dört buçuk yıldan 12 yıla, “kamu görevlisine direnme”den dokuz aydan dört buçuk yıla, “örgüt propagandası”ndan bir yıldan beş yıla, “yasadışı gösteri”den de altı aydan bir yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Yaşı 15’ten küçük olan M.U.’nun hakkında yasa gereği, eğer işlediği fiilen hukuk sonuçları algılama yeteneğinden mahrumsa ceza verilmiyor. Ancak bu yeteneğe sahip olduğu düşünülüyorsa her cezada yarı oranında indirime gidiliyor.Yaşı 18’den küçük olan M.Ö. yönünden ise üçte bir oranında indirim yapılıyor.

Radikal

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tatlış penguen

eylemde bulunmuşsa polis kamerasında ortaya çıkar ama bundan bahsetmemişler ?

Peacj

çocuğun ne yaptığını bilmiyor kimse. yaşının aq molotof atmadığını nerden biliyorlar. bu radikal iyice zıvanadan çıktı. bugüne kadar yakalanan bütün gösteri... Devamını Gör

itsasin

gösteri anayasal haktır.hareket etmeyenler zincirlerinin farkına varamazlar.

Mehmet Cepik

Bunu okuyunca aklima geldi, bir gün bascavusum iki tane genc ile geliyor, "hayirdir, ne bunlar", "bunlar apocu komutanim (o zamanlar daha güzelim dilimizi ka... Devamını Gör

Gökhan Aytaş

valla keşke herkes senlen aynı düşüncede olsaydı mehmet bey