Görüş Bildir
Haberler
Google Türkiye'yi 'Unutmayacak'

Google Türkiye'yi 'Unutmayacak'

adem kara
31.05.2014 - 10:44 Son Güncelleme: 31.05.2014 - 15:07

ABD’li arama motoru, 30 ülke vatandaşlarına ‘unutulma hakkı’ tanıdı, istenmeyen sayfaları kaldırmak için site açtı. Türkiye kapsam dışında...

Google, Avrupa Adalet Divanı, AB vatandaşlarına internette ‘unutulma hakkı’ tanıyınca bu hakkı kullanmak isteyen Avrupalılara yönelik yeni bir sayfa açtı...

Söz konusu sayfada, Avrupa’da yaşayan internet kullanıcılarının, Google’da kendileri hakkında çıkan internet linklerini sildirebilmelerini öngören bir form bulunuyor. Firma formda kullanıcının adı, soyadı, elektronik posta adresi gibi bilgileri sorduktan sonra fotoğraflı bir kimlik belgesinin kopyasını talep ediyor, daha sonraysa talepte bulunan kişi ya da onu temsil eden kişinin, Avrupa Veri Koruma Yasası’nın geçerli olduğu 32 ülkeden hangisinde yaşadığını seçmesini istiyor.

Formda bunların ardından, kaldırılmasını istediğiniz linkleri yazacağınız bir bölüm yer alıyor. Google, öncelikle kaldırılması talep edilen linkteki verilerin, talepte bulunan kişi hakkında eski ve ilgisiz bilgiler barındırıp barındırmadığına bakacak, ancak asıl önemli ayrıntı kaldırılacak bilginin kamu yararına aykırı bir durum teşkil etmemesi.

‘O sayfaları sil’

Her şey bir İspanya vatandaşının Google'ın arama sonuçlarından istemediği sayfaları kaldırtma başvurusuyla başladı. Google reddetti. Avrupa Adalet Divanı ‘İnsanların geçmişlerindeki olumsuzlukları silme ve unutulma hakları vardır’ dedi. Google’a ‘O sayfaları sil’ talimatı verdi.

Başvuru yağdı

Avrupa’nın dört bir yanından başvuru yağdı. Google da çareyi başvuru sitesi kurmakta buldu. Dün açılan site Avrupa vatandaşlarına istemedikleri linklerin kaldırılması için imkan veriyor. Ancak sadece Avrupa Adalet Divanı’na üye

30 ülke için açık, Türkiye kapsam dışında

Para cezası uygulanabilir

Bu duruma örnek olarak görevi kötüye kullanma, yanlış tedavi, suç kaydı, yolsuzluk gibi vakalar gösteriliyor. Kriterlere uygun linklerin kaldırılmaması durumunda Google’ın para cezalarıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Baskıcı rejimlere yarar

Google Yönetim Kurulu Başkanı Larry Page, firma olarak Avrupa Adalet Divanı’nın kararını uygulayacaklarını ancak uygulamanın baskıcı rejimleri ve onların internet üzerindeki kontrollerini artıracağı yorumunu yaptı. 

Vatan

Kaynak: http://haber.gazetevatan.com/turkleri...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0