Görüş Bildir
Haberler
Gerçek Hayat Öykülerini Konu Alsa da Gerçekleri Ufak Çapta Saptırmış 11 Popüler Film

Gerçek Hayat Öykülerini Konu Alsa da Gerçekleri Ufak Çapta Saptırmış 11 Popüler Film

Gerçek hayattan uyarlama film yapmak oldukça zordur elbette! Kimi zaman yönetmen, kimi zaman senarist seyircisinin ilgisini çekmek için, gerçekte konu alınan olaylara saygı duydukları için ya da birçok farklı sebepten dolayı ufak tefek oynamalar yapabilir. 

Sizler için derlediğimiz bu filmlerin tamamı gerçek öyküleri konu almaları ile biliniyor. Bakalım siz bu detayları biliyor muydunuz?

1. Sıkıysa Yakala (2002)

1. Sıkıysa Yakala (2002)

Oldukça zeki bir suçlu olan ve belgede sahtecilik yapan Frank Abagnale'ı, FBI'ın en zeki ajanları yakalamaya çalışıyordu.

Gerçek hayatta ise Frank Abagnale, evden kaçtığı günden itibaren babasını asla görmemişti. Stephen Spielberg, bu durumu bilerek değiştirdi çünkü karakteri 'babasına yaranmak' ve onunla arasında bir bağ kurmak için bu suçları işliyormuş gibi gösterdi. Gerçek Frank ise senaryodaki bu değişikliği çok beğendi ve onay verdi.

Spielberg ayrıca, Frank Abagnale'in belgede sahtecilik yaparak bir FBI ajanı gibi hapishaneden kaçmasına filmde yer vermedi. Belki de FBI'ın saygınlığını zedelemek istemedi.

2. Terminal (2004)

2. Terminal (2004)

Film Doğu Avrupalı bir göçmen olan Viktor Navorski'in ülkesindeki askeri darbe yüzünden ülkesine dönemeyişini ve New York JFK Havalimanında mahsur kalışını anlatıyor. 

Film İranlı göçmen, Mehran Karimi Nasseri'yi konu alıyor. Nasseri ülkesine politik düşünceleri sebebi ile gidemiyordu. Paris'te dökümanları çalınan adam, orada tam 18 yıl kalmıştı. 

Belgeleri geldikten sonra Mehran Nasseri havalimanından ayrılmak istememiş fakat 2006 yılında hastaneye kaldırıldıktan sonra havalimanına yakın bir otelde yaşamaya başlamıştı.

3. Can Dostum (2011)

3. Can Dostum (2011)

Traji-komik bir senaryo olan bu filmde tekerlekli sandalyede yaşayan Philippe ve asistanı fakat aynı zamanda eski bir dolandırıcı olan Driss'in dostluğunu izliyoruz.

Driss aslında Cezayirli bir Araptı ve gerçek hayatta adı Abdel Sellou'ydu. Abdel 4 yaşında ailesini geride bırakıp Fransa'da akrabaları ile yaşamaya geldi. 23 yaşında ise Philippe'in bakıcısı olarak işe girdi.

Filmin yönetmeni bazı gerçekleri dışarıda bırakmaya karar vermiş. Abdel, Philippe’in yeğeninin 18. doğum günü partisine bir striptizci çağırınca Philippe deliye dönmüştü. 

Abdel bir defasında Philippe’in pahalı araba koleksiyonundaki Jaguar ile kaza yapmış arabayı hurdaya çevirmişti. Arabadan geriye kalan tek şey anahtarı olmuştu.

4. Kartal Eddie (2016)

4. Kartal Eddie (2016)

İngiliz bir kayak sporcusu olan Eddie Evans, 10 yaşından beri Kış Olimpiyatlarına katılmayı hayal ediyordu. Fakat çevresindeki kimse onu anlamadı, Olimpiyat komitesi destek olmadı ve Eddie hemen hemen bütün yarışlarda sonuncu oldu. 

Gerçek hayatta Eddie Evans, Birleşik Kralllık'tan kayakla atlama dalında olimpiyatlara katılan ilk atlet olmuştu. Filmde izlediğimizin aksine Eddie biraz deneyimliydi çünkü filmlerde dublörlük yapmış ve daha önce kaymıştı. 

Eddie küçük kız kardeşine kemik iliği bağışlamış ve bir dönem Finlandiya'da bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde kalmıştı. Aslında orada olmasının sebebi kalacak başka bir yeri olmamasıydı, fakat Olimpiyatlara kabul edildiğini de orada öğrenmişti.

5. Hachi: Bir Köpeğin Hikayesi (2009)

5. Hachi: Bir Köpeğin Hikayesi (2009)

Bir üniversite profesörü tren istasyonu yakınlarında Akita cinsi bir köpekle karşılaşır. Köpek her gün adamı istasyona kadar geçirmeye ve akşamları da onu trenden indiğinde karşılamaya başlar. Fakat profesör bir gün eve dönmez.

Bu sadık köpek Hachi'nin öyküsü aslında Japonya'da geçiyor. Tarım dalında profesörlük yapan bir adama, Hachi hediye olarak verilir. Hachi, kelime anlamı 8 rakamıdır çünkü Hachi profesörün sekizinci köpeği olmuştur. 

Japonya'da Hachi'nin bir heykeli var ve ölümünden sonra ülkede yas ilan edilmiştir.

6. Dunkirk (2017)

6. Dunkirk (2017)

Dunkirk küçük bir Fransız kasabasıdır. İkinci Dünya Savaşı'nda Dunkirk kıyılarında mahsur kalan İngiliz askerleri, beklenmedik bir çaba ile mucize olmasını bekliyor.

Film gerçeği oldukça doğru yansıtsa da, muharebede o kadar çok sayıda Fransız ve Hint askeri bulunmuyordu. Dunkirk operasyondan önce ciddi şekilde tahrip edilmişti.

7. Düşler Bahçesi (2011)

7. Düşler Bahçesi (2011)

Dul kalan baba  Benjamin Mee, ailesi ile birlikte terk edilmiş bir hayvanat bahçesi satın alır ve tekrar açmaya çalışır. Bu zorlu projede  Benjamin Mee'nin arkadaşları ve ailesi ona yardım edecektir. 

Bu film aslında İngiltere'nin küçük bir kasabasından ABD'ye uyarlanmış bir öyküdür. Gerçekte, olaylar olduğu zaman Dylan 6 yaşındaydı. Hayvanat bahçesi satın alınıp aile oraya taşındığında anne hala hayattaydı.  

Öte yandan hayvanat bahçesini almaları toplamda 2 yıl sürmüştü çünkü Mee ailesinin egzotik hayvanlarla ilgili hiçbir tecrübesi yoktu.

8. Sınırsızlar Kulübü (2013)

8. Sınırsızlar Kulübü (2013)

Oscar ödüllü film, Ron Woodroof adlı elektrik tesisatçısının hayatını konu alıyordu. Ron, AIDS'ini tedavi etmek için sıra dışı ilaçlar kullanıyor ve bu ilaçları başka hastalara satıyordu.

Gerçek hayatta Woodroof'un bir karısı, kızı ve kız kardeşi de vardı fakat bunlara filmde yer verilmedi. Woodroof gerçek hayatta o kadar kaba biri değildi, insanlarla iyi geçinirdi. Filmdeki karakterler ise Ron'un hayatına giren insanların kolektif bir imgesiydi.

9. Gizli Sayılar (2016)

9. Gizli Sayılar (2016)

Film ABD'de NASA'nın uzay programı sırasında ciddi katkılar sağlayan 3 Afro-Amerikan kadın, Katherine, Dorothy ve Mary'yi konu alıyor. Kadınlar hem ırk hem de cinsiyet konusunda ağır ayrımcılığa maruz kalıyor. 

Filmde geçen bu bilimsel departman 1950'lerin sonunda kapatılmıştı. Ayrıca NASA'nın o bölümü izleyiciler için kolaylık olması açısından basitleştirildi.

Gerçek öyküde geçen ayrımcılıklar ise yönetmen tarafından filmde biraz daha abartıldı ve ön planda tutuldu.

10. Diriliş (2015)

10. Diriliş (2015)

Tecrübeli avcı Hugh Glass bir ayı ile karşı karşıya geldikten sonra ağır yaralanır. Yanında kalan 1 avcı John Fitzgerald ve Jim Bridger'dır. Hugh'un oğlu Hawk'ı öldürür ve adamı da ormanda ölüme terk ederler. 

Film yaşanmış bir öyküyü anlatsa da, birkaç şey farklılaştırılmış. Örneğin gerçek hayatta ayı ile olan bu fiziksel mücadele yazın olmuş. Hugh Glass'ın bir hayvan cesedinin içinde uyuyup uyumadığını ise bilemiyoruz. Ayrıca bu korkusuz avcının gerçek hayatta çocukları da yoktu. 

Ayrıca filmdeki intikam sahnesi de pek gerçeği yansıtmıyor. Gerçek hikayede Hugh Glass, John Fitzgerald ve Jim Bridger'e yetişiyor fakat iki adamı da affediyor.

11. Para Avcısı (2013)

11. Para Avcısı (2013)

Jordan Belfort başarılı bir borsacıdır. Bol bol partiler, içki içer ve uyuşturucu kullanır. Fakat Jordan'ın bu şaşalı hayatı birgün FBI'ın dikkatini çekecektir.

Gerçek hayatta Jordan Belfort'a, yönetmen Martin Scorsese'nin herhangi birşeyi değiştirip değiştirmediği sorulduğunda, ünlü yönetmenin gerçeği olduğundan çok daha az bile gösterdiğini söylemişti. Belfort'a göre hayatı gördüğümüzden çok daha çılgın olaylarla doluymuş.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
143
39
15
11
6
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın