Görüş Bildir
Haberler
Fransa'yı İkiye Bölen Ötanazi Davası: Temyiz Mahkemesi 'Tedaviye Devam' Dedi

Fransa'yı İkiye Bölen Ötanazi Davası: Temyiz Mahkemesi 'Tedaviye Devam' Dedi

Emre Ordu
21.05.2019 - 20:30 Son Güncelleme: 22.05.2019 - 14:52

Fransa'da geçirdiği motorsiklet kazasının ardından 11 yıldır bitkisel hayatta olan Vincent Lambert'ın yaşam desteğinin kesilmesine karar verilmişti. Ötanazi kararı Fransa'yı ikiye bölerken, temyiz mahkemesi suni tedaviye devam edilmesine karar verdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doktorlar ve yargının ülkede tartışma yaratan pasif ötanazi kararını Lambert'in ailesi temyize götürmüştü. Başvuruyu inceleyen yüksek mahkeme pazartesi sabahı durdurulan tedavinin devam etmesine karar verdi. Temyiz Mahkemesi ayrıca tedavinin Birlemiş Milletler'de kurulan bir komitenin son kararına kadar sürdürülmesini istedi.

2008'den beri bitkisel hayatta

2008'den beri bitkisel hayatta

Lambert'in 2008 yılındaki kazadan sonra kolları ve bacakları felç oldu ve bilinci asgari düzeye indi. Mide tüpleri sayesinde gıda ve su ile canlı tutuldu. Dışarıdan yardım olmadan nefes alan Lambert bazen gözlerini açabiliyor.

Lambert'in eşi, altı kardeşi ve yeğeni yapay yaşam desteğinin sonlandırılmasını isterken Katolik anne babası Pierre ve Viviane ile diğer iki kardeşi Lambert'in yaşatılmasını istiyor.

Sağlık durumunu iyileştirmeye çalışan hastane 2013 yılında eşi Rachel'in de rızasıyla Lambert'e bakımın durması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Lambert'in anne babası bu karara itiraz etti ve hastayla ilgili yasal bir mücadele başladı.

Fransa mahkemesinin ötanazi kararını AİHM onaylamıştı

Fransa mahkemesinin ötanazi kararını AİHM onaylamıştı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Doktorların ötanazi kararına karşın yapılan başvuru Danıştay tarafından reddedilmiş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ise kararda ihlal olmadığını belirtmişti.

AİHM son olarak Lambert'in ailesinin pasif ötanazi sürecini durdurma başvurusunu 'yeni bir bulgu' olmadığı için reddetmişti.

"Vincent yaşayacak, bundan eminim"

"Vincent yaşayacak, bundan eminim"

20 Mayıs'ta ise dışarıdan tıbbi müdahalelere son verilmişti. Lambert davası Fransa'yı ikiye bölmüş, yargı ve doktorlar ötanazi karşıtlarından tepki toplamıştı.

Vincent Lambert'in ailesi ve yakınları pazar günü, Fransa'da Reims Hastanesi önünde Lambert'i yaşatan suni tedavinin kesilmemesi için eylem yapmak amacıyla toplanmıştı. 

Lambert'in annesi oğlunun yaşam hakkını savunduğunu söylemişti: 'Şu an onu öldürmek üzereler. Bu üstü kapatılmış bir ötanazi uygulamasıdır. Oğlumu öldürüyorlar. Üç günlüğüne gitmiştik, döndüğümüzde bizi tanıyınca ağladı. Bu korkunç. Vincent yaşayacak, bundan eminim. Ben onun annesiyim ve onu savunmak benim hakkım.'

Öte yandan, yakın zaman önce 23 ülkede yapılan bir araştırma, ötanaziye yüzde 75 ile en fazla 'evet' diyenlerin Fransızlar olduğunu ortaya koymuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
101
21
11
6
6
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sema candelen

iyi de bu otenazi degil ki! vincentin karari olmali ama adam karar verebilecek verse de bunu ifade edecek durumda degil. esi belli ki bakmak istemiyor bosan ... Devamını Gör

Bilirkişi Raporu

Acaba Vincent da yaşamak istiyor mu?

Hilal Topuksuz

Eminim ki yaşamak istemiyordur.Başkasına muhtaç olarak tek bir gün 24 saatin nasıl geçtiğini yaşamayan anlayamaz.Biz bile bazen boş kaldığımızda sıkılırken o... Devamını Gör