Görüş Bildir
Haberler
Fransa'da Düşen Uçağın Karakutusu İnceleniyor

Fransa'da Düşen Uçağın Karakutusu İnceleniyor

ATKN
24.03.2015 - 12:50 Son Güncelleme: 25.03.2015 - 16:10
İçeriğin Devamı Aşağıda

Lufthansa şirketine bağlı Germanwings havayollarına ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Fransa’nın güneyindeki Alp Dağları yakınlarında düştü. Uçakta 144 yolcu ve 6 kişilik mürettebat vardı. Yolcuların çoğunun Alman ve İspanyol vatandaşı olduğu belirtildi. Fransa Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies  'Düşen yolcu uçağından kurtulan yok' dedi.  Dışişleri Bakanlığı, uçakta Türk kökenli bir Alman vatandaşı olduğunu duyurdu, 'Başka Türk olup olmadığı araştırılıyor' açıklamasını yaptı. Uçağın 8 dakika boyunca irtifa kaybettikten sonra yere çakıldığı, düşüş nedeninin karakutu incelenmesinden sonra belli olacağı belirtiliyor. Fransız Jandarmasına göre cenazelere ulaşmak günler sürebilir.

Germanwings uçağı böyle irtifa kaybetti

Lufthansa şirketine bağlı Germanwings havayollarına ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Fransa’nın güneyindeki Alp Dağları'nda bir kayak merkezi yakınlarında düştü.

Germanwings havayolları şirketi, İspanya’nın Barselona kentinden kalkarak Almanya’nın Dusseldorf şehrine giden uçakta 144 yolcu ve 6 kişilik mürettebat olduğunu açıkladı. 

Kazanın ardından basın açıklaması yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İspanya Kralı IV. Felipe, uçakta Alman ve İspanyol yolcuların yanı sıra Türk yolcuların da olabileceğini söylediler. 

Dışişleri'nden açıklama geldi

Katalan medyasına dayandırılan haberlerde uçakta 39 Türk yolcunun olduğu iddia edilmişti.

Bu iddialara ilişkin Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı; Uçakta 39 Türk yolcu olduğu iddiası yalanlanırken, Türk kökenli bir Alman vatandaşı olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti. Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik' dedi.

Güvenlik kaynakları TSİ 10.55'te Barcelona Havalimanı'ndan kalkan uçağın 11.47'de acil durum sinyali gönderdiğini ve bundan sonra da uçakla iletişimin koptuğunu söylemişti. Ancak Fransız Sivil Havacılık Dairesi'nden yapılan açıklamada uçağın sinyal göndermediği, kulenin uzun süre çağrılara yanıt alamayınca kaza ihtimalini değerlendirdiği ifade edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Sağ kurtulan yok'

'Sağ kurtulan yok'

Fransa Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, 150 kişinin bulunduğu uçaktan sağ kurtulan olmadığını açıkladı.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, İçişleri Bakanı'nın enkaz yerindeki incelemelere katılmak üzere yola çıktığını aktardı.

İspanyol Başbakan Yardımcısı ise uçaktaki yolcuların 45'inin İspanyol vatandaşı olduğuna inanıldığını belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptığı ilk açıklamada, kazadan sağ kurtulan olmadığını düşündüklerini söylemişti. Hollande, enkazın yerinin tespit edildiğini ancak ulaşması oldukça güç bir bölgede olduğunu belirtmişti.

Enkaz iki bin metrede

Enkaz iki bin metrede

Fransa İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, uçağın yaklaşık 2000 metre yükseklikte bir tepeye düştüğünü söyledi. 

Fransa sivil havacılık kurumu, uçağın Nice şehrinin yaklaşık 100 kilometre kuzeyindeki Barcelonnette kasabası arasındaki bölgede düştüğünü söyledi. Kazanın olduğu bölge, Digne Les Bains şehrine de yakın. 

Başbakanlık ofisinden yapılan ilk açıklamada ise uçağın Alplerin eteklerindeki Meolans-Revel adlı, yerleşim yerlerinden çok uzakta bir noktaya düştüğü ifade edilmişti.

Uçağın düştüğü yere yakın bir kamp alanı işleten görgü tanığı Pierre Polizzi, Al Jazeera'ye verdiği bilgide, “Uçak buradan 2 kilometre mesafede, dağın tepesine düştü. Büyük bir gürültü duyduk sonra ses bir anda kesildi. İlk önce bu bölgede sıkça uçan jet uçakların tatbikatlarından biri sandık” dedi.

Enkaz alanı ulaşımı güç olması nedeniyle yalnızca helikopterlerin bölgeye erişebileceği düşünülüyor.

Uçak 24 yaşındaydı

Airfleet uçak veri tabanına göre A320-211 model uçak, 24 yıldır Lufthansa havayolları filosundaydı.

Lufthansa havayolları şirketi CEO'su Carsten Spohr, şirketin Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

'4U 9525 kodlu uçağa ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Uçaktaki yolcu ve mürettebatın yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Eğer endişelerimiz doğru çıkarsa, bu Lufthansa için kara bir gün. Hayatta kalanlar bulmayı umuyoruz.'

Kaza bölgesinin helikopterden çekilen fotoğrafı da sosyal medyada yer aldı:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uçaktaki yolcuların yakınları, kaza haberinin ardından Barcelona'daki El Prat Havalimanı'na gitti.

AP Photo

Bir tarafta yakınlarını uğurlayanlar, bir tarafta karşılamaya gidenler... Fransa'da düşen Germanwings Havayolları'na ait uçakta yakınları olanlar, kaza haberini havaalanlarında öğrendi. (EPA/Alejandro Garcia)

İçeriğin Devamı Aşağıda

Germanwings: Uçak kontrolden geçti

Germanwings: Uçak kontrolden geçti

Basın açıklaması yapan Germanwings şirketi, uçağın bir gün önce Lufthansa havayolları teknisyenleri tarafından kontrol edildiğini söyledi. Bütün prodesürlerin yerine getirildiğini belirten sözcü, uçağın son teknoloji bilgisayar donanımına sahip olmasına rağmen teknik bir arıza çıkabilmesinin her zaman mümkün olduğunu belirtti.

Uçakta 67 Alman vatandaşı olduğunu düşündüklerini ancak sayıyı doğrulayamadıklarını söyleyen sözcü, gizlilik gerekçesiyle şimdilik yolcuların isimlerini açıklayamadıklarını söyledi ve kazada yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Lufthansa havayollarına bağlı aynı model yüzlerce uçak olduğunu belirten Germanwings sözcüsü, uçaktan imdat çağrısı gönderilip gönderilmediği yönünde kesin bilgileri olmadığını ve uzmanların bölgedeki araştırmalarına devam ettiklerini belirtti. 

Sözcü, uçağın sekiz dakika boyunca irtifa kaybettikten sonra yere çakıldığını söyledi.

Germanwings'e göre, kaptan pilotun Airbus'la 6 bin saatten uzun uçuş deneyimi var.

Uçağın enkazına ilişkin ilk görüntüler

Enkaz bölgesine havadan ulaşılırken, helikopterlerin iniş yapmasında güçlükler bulunduğu kaydedildi. Helikopterden alınan görüntülerde, arama kurtarma ekiplerinin kaza alanında çalışmalar yaptığı görülüyor. 

Alpes de Haute Provence bölge başkanı Gilbert Sauvan, uçağın paramparça olduğunu, kalan en büyük parçanın bir otomobilden büyük olmadığını söyledi. Saruvan, cesetlerin birkaçyüz metrelik bir alana yayılmış olduğunu kaydetti. Yetkili, soğuk havanın ve kuvvetli rüzgarın çalışmaları güçleştirmesi nedeniyle muhtemelen bugün olay yerinden hiçbir ceset alınamayacağını ifade etti.

Uçağın karakutusu bulundu

Uçağın karakutusu bulundu
İçeriğin Devamı Aşağıda

Olay yerine giden Alpes-de-Haute-Provence Milletvekili Christophe Castaner, kaza mahallini 'korkunç' olarak nitelendirdi. Castaner, Twitter'da yaptığı açıklamada uçağın parçalarının her tarafa dağıldığını belirtti. Bu yüzden cesetlerin tamamına ulaşmanın da günler sürebileceği belirtiliyor.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise uçağın düşüşüne neyin neden olduğu konusunda ipuçları barındırdığı düşünülen kara kutunun bulunduğunu açıkladı.

Germanwings uçağın, düşmeden önce sekiz dakika boyunca irtifa kaybettiğini belirtse de uçağın neden düştüğünün bilinmediğini söylemişti.

Lufthansa yetkilisi: "Temel tahmin kaza"

Lufthansa yetkilisi: "Temel tahmin kaza"

Alman hava yolu şirketi Lufthansa'nın Avrupa'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Heike Birlenbach, Airbus A320 yolcu uçağının düşme nedeniyle ilgili temel tahminin kaza olduğunu açıkladı.

Airbus A320 yolcu uçağının havalandığı sırada çok iyi durumda olduğunu kaydeden Birlenbach, 'Aksi durumda uçuşa izin verilmezdi' dedi. Birlenbach, uçuşun neden 30 dakika geciktirildiğinin nedenini ise bilmediğini söyledi.

Germanwings'in çok sayıda seferi iptal

Germanwings'in çok sayıda seferi iptal
İçeriğin Devamı Aşağıda

Lufthansa'ya ait bazı uçaklarda pilotların sefere çıkmayı reddettiği ve bu nedenle bazı seferlerin yapılamadığı öne sürüldü. Fransa’nın güneyinde düşen uçağın ardından Almanya’daki bazı havalimanlarında Germanwings uçak seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

Düsseldorf Havalimanı’nın internet sayfasında Paris, Hamburg, Londra, Madrid, Berlin ve Stockholm’a gidecek Germanwings uçak seferlerinin iptal edildiği görüldü. Alınan bilgiye göre, Köln, Berlin-Tegel, Leipzig/Halle ve Stuttgart havalimanlarında da Germenwings şirketiyle yapılacak çok sayıda uçuş iptal edildi.

Germanwings şirketinden ise uçak seferlerinin neden iptal edildiği konusunda bir açıklama yapılmadı.

'Mürettebat sefere çıkmayı reddetti' iddiası

Spiegel dergisinin haberine göre de, bazı pilotlar Airbus uçaklarıyla sefer yapmayı reddetti. Haberde, gün içinde bazı Lufthansa seferlerinin de yapılmadığı ve gişelerin önünde yolcuların kuyruklar oluşturduğu belirtildi.

Bir çok pilotun uçakları kullanmayı reddetmelerinin sebebinin Fransa’da düşen uçağın teknik sebeplerden dolayı dün saatlerce yerde kalması olduğu iddia edilen haberde, söz konusu uçakta “Nose Landing Door” olarak adlandırılan ve uçağın gövdesinde bulunan bir kapıda sorun yaşandığı kaydedildi.

Lufthansa şirketinden uçakta söz konusu sorunun yaşandığı, ancak sorunun giderildiği açıklandı. Mürettebatın kişisel sorunlarından dolayı uçaklara binmek istemediği ifade edildi.

Germanwings’in üst yöneticisi (CEO) Thomas Winkelmann, uçağın dün Düsseldorf havalimanında “Lufthansa Technik” şirketinde rutin kontrolden geçtiği bilgisini paylaşmıştı.

Ölenlerden 77'si Alman, 35'i İspanyol

Ölenlerden 77'si Alman, 35'i İspanyol

Fransa'nın güneyinde Alpler'de düşen Germangwings uçağındaki 150 kişiden 77'sinin Almanya, 35'inin de İspanya vatandaşı olduğunu açıkladı.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Thomas Winkelmann, kazada hayatını kaybedenlerin uyruklarının, bazı kurbanların çifte vatandaş olmaları nedeniyle henüz tam olarak tespit edilemediğini söyledi.

Bu nedenle kazada hayatını kaybeden Türkiye uyrukluların tam sayısının netleşmediği sanılıyor.

Winkelmann, uçakta ayrıca İngiltere, Hollanda, Kolombiya, Japonya, Danimarka, İsrail, Belçika, Arjantin, İran, Venezuela ve ABD uyruklu yolcuların da bulunduğunu söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
2
1
1
1
0
0