Görüş Bildir
Haberler
'Milyar Dolarlık Dâhi' Osman Kibar Forbes Kapağında

etiket 'Milyar Dolarlık Dâhi' Osman Kibar Forbes Kapağında

ATKN
15.04.2016 - 13:07 Son Güncelleme: 16.04.2016 - 00:12

Amerikan ekonomi dergisi Forbes, İzmir doğumlu, Robert Koleji mezunu ve San Diego merkezli 12 milyar dolar değerindeki biyoteknoloji şirketi Samumed'in kurucusu ve CEO'su iş adamı Osman Kibar'ı, dünyayı değiştirebilecek 30 isim arasına alıp kapağına taşıdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Forbes'ın 10 Mayıs'ta çıkacak olan sayısının kapağında, Türk asıllı iş adamı Osman Kibar yer aldı. 

Dergide, San Diego merkezli ve 12 milyar dolar değerindeki biyoteknoloji şirketi Samumed'in kurucusu ve CEO'su Osman Kibar'ın, amacının yaşlanmayı tersine çevirmek olduğu belirtildi.

Samumed'in yaşlanmayı önleyecek tıbbi keşiflerin peşinde olduğunu vurgulayan Forbes, Osman Kibar'ın profesyonel poker oyuncusu olduğuna da değiniyor.

Başlık: 'Bu adam yaşlandırmayı durdurabilir mi?'

Başlık: 'Bu adam yaşlandırmayı durdurabilir mi?'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Haberde, Osman Kibar'ın pokerdeki başarıları şöyle anlatılıyor:

“Eğer Google’da Osman Kibar’ın adını yazarsanız, poker oynarken çekilen fotoğraflarını bulacaksınız. Profesyonel oyuncu olmamasına rağmen, 2006’da ilk poker turnuvasını kazandı, bir yıl sonra Las Vegas’ta 3 bin oyuncunun katıldığı Dünya Poker Şampiyonası’nda ikinci oldu.”

Dergi, mezun olduğu Robert Koleji'nden arkadaşlarının da olduğu 120 kişiyle çalıştığını belirttiği Osman Kibar, 1,5 yılda ilk ilaçlarının sonuçlarının görüleceğini belirtiyor.

Kibar'ın şirketi Samumed'in üzerinde çalıştığı ilaçlardan biri de, kel erkeklerde tekrar saç çıkması ve beyaz saçların orjinal rengine dönmesini hedefliyor.

Osman Kibar kimdir?

Osman Kibar kimdir?
İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir doğumlu ve 45 yaşındaki Osman Kibar, Robert Koleji mezunu. Daha sonra ABD, Kaliforniya’ya giden ve eğitim hayatına Pomona Koleji’nde devam eden Kibar, burada matematik Caltech’te mühendislik ve UC San Diego’da biofotonik eğitimi aldı, lisans üstü eğitimi sırasında da bio-teknoloji firması Gennoptix’i kurdu. Novartis, bu firmayı 2011′de 470 milyon dolara satın aldı. Ayrıca Kibar, kurduğu bir başka elektronik şirketini de Intel'e sattı.

Çok bürokratik olduğunu düşündüğü için okuldan ayrılan Osman Kibar, New York’a taşındı ve burada yeni teknoloji girişimlerini takip eden Pequot Capital firmasında çalışmaya başladı. San Diego’ya geri dönmeye karar veren Kibar, hava alanında karşılaştığı eski dostu Cevdet Samikoğlu’na dünyayı değiştirecek teknolojilere odaklanacak iş planını anlattı. 

Samikoğlu şirketi kurabilmesi için ona 3.5 milyon dolarlık yatırım sağladı. Şirkete İntherix adını veren Kibar, Pfizer ile girdiği hukuk mücadelesini kazandıktan sonra firmanın adını Samumed olarak değiştirdi.

'Asfalt Osman'ın torunu

'Asfalt Osman'ın torunu

Osman Kibar, 1964 ile 1973 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı görevini yapan Osman Kibar'ın torunu. 

Osman Kibar'a, başkanlığı sırasında İzmir'in tüm yollarını asfaltlattığı için 'Asfalt Osman' lakabı takılmış. 

1986 yılında hayatını kaybeden dede Osman Kibar'ın iki oğlundan biri ünlü besteci Melih Kibar, diğeri de İzmir'in ünlü iş adamlarından Seli Kibar. 

Forbes'in kapağına taşıdığı Osman Kibar, Seli Kibar'ın oğlu.

4 milyar dolarlık dâhi

4 milyar dolarlık dâhi

Hürriyet gazetesi yazarı İsmet Berkan da, Osman Kibar'ı bugünkü köşesine taşıdı. Samumed'in ilaçlarının başarılı olması halinde 12 milyar dolar değerinin çok daha yükseleceğini belirten Berkan, 'şirketin üçte birine sahip olan Osman Kibar'ın şu an teorik olarak 4 milyar dolarlık biri olduğunu söyleyebiliriz' ifadelerine yer verdi.

Osman Kibar'a ek olarak tıp, hukuk ile finanstan sorumlu başkanı ve 120 çalışanının bir bölümünün Türkiye kökenli olduğuna ama şirketin Amerikan olduğuna değinen Berkan, buna gerekçe olarak, içinde bulunduğu ekosistemin Türkiye'de olmamasını gösteriyor.

Ayrıca Berkan, Samumed'in üst yönetiminin kendi alanlarında kendilerini Amerika'da ispat etmiş olağanüstü başarılı isimler olduğunu söyledi: Şirketin finanstan sorumlu başkanı Cevdet Şamikoğlu, hukuktan sorumlu başkanı Arman Oruç, tıptan sorumlu başkanı Yusuf Yazıcı. Dört isim de Robet Koleji'nden dönem arkadaşı. Berkan'ın köşe yazısını okumak için buraya tıklayınız.

Kaynaklar: SözcüMilliyetVikipedi ve Hürriyet  / Forbes

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
585
108
13
7
7
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kelebekpipisi

olum zaten türkiyede olsaydı bu kafaya sahip olamazdı izin vermezlerdi ya ateist derlerdi ya yobaz

Bi Tengri Değil

Yani sen şimdi Türkiye'de bilimsel araştırma yapan ve ülkeye milyar veyahut milyon cirolar sokan bilim adamlarını ateist veya yobazsın diyerek çalışmalarının... Devamını Gör

Halil Nasır Özcan

adamın taşaklarını tartacak terazi yok. bizde sokaktaki birisine biyokimya şirketinin ceo su desen suratına mal mal bakar.

Narki

Utanılacak habere sevinenler ülkesi.