Görüş Bildir
Haberler
Fidan ile Erdoğan 37 Gün Sonra Bir Arada

Fidan ile Erdoğan 37 Gün Sonra Bir Arada

Caner
13.03.2015 - 18:33
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

MİT Müsteşarı Hakan Fidan 10 Şubat'ta AK Parti'den aday adaylığı için istifasıyla başlayan ve aday adaylığını geri çekmesiyle süren tartışmaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ilk kez haftalık olağan görüşmede bir araya geliyor.

Erdoğan haftalık olağan görüşme kapsamında Hakan Fidan'la en son 5 Şubat Perşembe günü bir araya gelmişti. 10 Şubat itibariyle MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Fidan yeniden MİT Müsteşarı sıfatıyla 37 günün ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Erdoğan'la görüşecek.

Bu 37 günlük süre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fidan'ın 'İstifasını doğru bulmuyorum, benim sır küpümdü' sözleriyle başlayan, Fidan'ın adaylığını çekmesinin ardından ise 'İsabetli olmuştur' değerlendirmesiyle sonlanan bir tartışma atmosferi içinde geçti. Erdoğan Kolombiya'ya giderken uçakta gazetecilere Fidan'ın istifasını neden doğru bulmadığını şu sözlerle açıkladı:

'Bu makama gelmiş olan bir kardeşimizin milletvekili adayı olmak ya da onun ötesinde bazı görevleri kafasında planlamak gibi bir durumu olabilir. Ya da ona belki bu tür bazı vaatlerde bulunulmuş olabilir, orasını bilemem. Dolayısıyla doğru bulmuyorum ama kendileri artık yorulduklarını söyleyerek, burada daha fazla devam edemeyeceklerini söyleyerek maalesef böyle bir adım atmayı uygun buldular ve bu adımı attılar. Bundan sonraki süreç Sayın Başbakan’a ait olan bir süreçtir. Yerine kim gelecekse Sayın Başbakan teklif yapar. Biz de onar ya da onamayız. Kimin geleceği çok önemli, çünkü bizim Paralel Yapı’yla mücadele esnasında neler yaşadığımız, neler çektiğimiz, her şey ortada. Böyle bir ortamda böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmayı ben asla doğru bulmam.'

‘Fidan’a hala kırgınım’ demişti

Erdoğan bu açıklamalarının ardından Suudi Arabistan dönüşü, 'ayrılma' demesine rağmen Fidan'ın istifa kararı almasından dolayı kırgın olduğunu söyledi:

“Kanaatlerimizi ifade etmiş olmamıza rağmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise elbette bir kırgınlık söz konusudur. Onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.”

Davutoğlu: Pozitif dururum

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Fidan'ın istifa kararı almadan önce Fidan’ın adaylığına olumlu bakacağı mesajını verdi. Davutoğlu, 'Hakan Bey’le ilgili her konuda ve her yerde pozitif dururum. Böyle kritik dönemlerde kimin hangi sınavlardan, ateşin çemberinden geçerken, o ateşin sıcaklığını sizinle birlikte hissedenleri de hissedersiniz; ateşin sıcaklığını hissetmemek için soğuk diyarlara kaçanları da hissedersiniz. Biz, ateşin çemberinden geçerken yanımızda duranları hiçbir zaman terk etmeyiz. Fidan güvendiğim arkadaşlarımdan biridir” açıklaması yapmıştı.

Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrıldığı 7 Şubat 2012'nin yıldönümündeki istifasının ardından yaptığı ilk değerlendirmede de Fidan'ın siyasete girme kararını destekledi:

'Dün kendisi istifasını, dilekçesini sundu. 10 Şubat'tan geçerli olmak üzere biz de bunu işleme koyduk. 7 Şubat olması tevafuktur, tabi anlamlı bir tevafuk olarak değerlendirilebilir. Millete ve devlete hizmet etmiş olanlar ister siyasi olsun, ister bürokrat, bir şekilde tarihe onunla adları geçer''

Fidan AKP'ye 20 Şubat'ta yaptığı başvurunun ardından temayül yoklamasında da Ankara'dan en yüksek oyu aldı. Erdoğan'ın, siyasete girmesine itirazları gölgesinde Hakan Fidan'ın Haziran'daki genel seçimlerin ardından kurulacak kabinede hangi göreve getirileceği tartışmaları yapıldı.

Kabine Saray'dayken aday adaylığını geri çekti

Fidan, 9 Mart Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken sürpriz bir şekilde aday adaylığını geri çektiğini duyurdu:

'Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle 25’inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum. Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım'

Fidan'ın adaylığını geri çekmesiyle ilgili süreci Bakanlar Kurulu'nun hemen ardından Hükümet Sözcüsü Arınç şu sözlerle duyurdu:

'Bugün itibariyle aday adaylığından vazgeçtiğini ifade ederek Başbakanımıza durumu iletti. Başbakanımız da Cumhurbaşkanımız'la yaptığı görüşme sonucunda bunu olumlu karşıladılar. Başbakanımızın Cumhurbaşkanımız'la konuyu görüşerek mutabık kalmasından sonra MİT Müsteşarı'nın verdiği açıklamayı ben şahsen yeterli görüyorum. Başbakanımız, Hakan Fidan'ı tekrar MİT Müsteşarlığında görevlendirmiştir. Onay vermiştir. Onay itibariyle kendileri tekrar MİT Müsteşarlığında göreve başlayacaktır'

Davutoğlu: Anlaşmazlık yok

Başbakan Ahmet Davutoğlu Fidan'ın siyasete girmeme kararının ardından yaptığı ilk değerlendirmede, Fidan'ın milletvekili olmasına karşı çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir görüş ayrılıklarının olmadığına vurgu yaptı:

'ABD dönüşü kendisi randevu istedi, Cumartesi günü görüştüm kanaatini aldım. Görevine dönme kanaatini aldım, aday adaylığından çekilirse seçime girip kaybetse dahi göreve dönme hakkı vardır. Benim de kanaatim bu görevi hakkıyla yapacağı yönünde olduğu için kararı imzaladım. Hepimiz her zaman devlet görevi esnasında büyük çabalar sarf ederiz. Sayın Fidan da zor görevleri zor zamanlarda ifa etti. Ama yorulmuş olsaydı, büyük bir aşkla şevkle göreve dönmek istediğini söyledi. Cumhurbaşkanı ile aramızda görüş ayrılığı yok.

'Nasıl ki aday olmak istediğinde bu talebi kabul etmişsem, bu adaylığı çekmek istediğinde de aynı şekilde saygı duyarak dün itibariye bu talebi kabul ettim ve onayladım. Nasıl ayrılırken benim imzam varsa aynı şekilde göreve dönüşünde de benim imzam vardır. Cumhurbaşkanımızla aramızda bu konuda kesinlikle görüş ayrılığı yoktur. Bu tür görevlerde bulunan kişilerin kendi iradeleriyle aldıkları kararlara saygı duyarım.'

Erdoğan'dan ilk yorum: İsabetli olmuştur

Cumhurbaşkanı Erdoğan başından beri karşı çıktığı Hakan Fidan'ın milletvekili aday adaylığını geri çekmesiyle ilgili ilk değerlendirmesini Macaristan Cumhurbaşkanı ile yaptığı ortak basın toplantısında dile getirdi. Erdoğan 'İnanıyorum ki şu anda vermiş olduğu karar isabetli bir karar olmuştur. Bu kararından sonra Sayın Başbakan ile de durumu görüştük. Bu işin hukuki bütün incelemelerini A'dan Z'ye yaptırdık. Sayın Başbakan da yaptırttı, ben de yaptırttım. Hukuken tekrar görevine dönmesinde mani bir hal yok' dedi.

Çözüm süreci toplantısıyla göreve başladı

Fidan MİT Müsteşarı sıfatıyla son kez 10 Şubat'taki çözüm süreci toplantısına katılmış, seçimlerde aday olmak isteyen devlet memurları için sürenin dolacağı 17.00'den yarım saat önce Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki toplantıdan ayrıldı.

Fidan yeniden MİT Müsteşarı olarak görevlendirildikten sonra da mesaiye çözüm süreci kurulu toplantısıyla başladı. Çarşamba günü Başbakanlık'ta yapılan toplantıya Fidan MİT Müsteşarı olarak yeniden katıldı. Fidan Perşembe günü de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlık'ta bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan' Perşembe günkü yoğun programı nedeniyle devlet günü görüşmeleri kapsamında sadece Başbakan Davutoğlu ile bir araya gelmişti. Fidan'ın Erdoğan'la yapması beklenen haftalık görüşmesi Cuma gününe kaldı.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/37-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0