Görüş Bildir
Haberler
Fed Faiz Oranını Değiştirmedi

Fed Faiz Oranını Değiştirmedi

Deniz Gök
27.01.2016 - 21:08 Son Güncelleme: 28.01.2016 - 08:38

ABD Merkez Bankası, 2016 yılının ilk toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Merkez Bankası (Fed), yılın ilk toplantısında faiz oranını değiştirmezken, küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izleyeceğini bildirdi.

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ocak toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirisinde, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını oy birliğiyle aldığı belirtildi.

Bildiride, “FOMC’nin, aralık toplantısından bu yana alınan veriler, iş gücü piyasasının geçen sene yavaşlayan ekonomik büyümeye rağmen daha da iyileştiğine işaret etti” değerlendirmesine yer verildi.

Öte yandan, enflasyonun kısmen enerji ve ithal ürün fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiği kaydedilen bildiride, tüketici harcamaları ve konut sektörünün ise güçlendiği ifade edildi.

Bildiride ayrıca, Fed’in tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşabilmek için kademeli bir faiz artış politikası izleneceği vurgulanırken, ''Komite, ekonomik koşulların sadece kademeli faiz artışlarına imkan tanıyacağını öngörüyor, bu nedenle federal fonlama oranının bir süre daha uzun vadeli normallerinin altında kalması bekleniyor'' ifadesine yer verildi.

''Küresel gelişmeler yakından izlenecek''

FOMC sonuç bildirisinde en çok dikkat çeken cümlelerden bir diğeri, ''Komite, küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri, bunların iş gücü ve enflasyona yönelik etkilerini yakından izlemeye devam edecek'' oldu.

Bazı analistler, bu cümleyi küresel piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanma ve değer kayıplarının, Fed yetkililerini endişelendirdiği şeklinde yorumladı.

Fed'in bir sonraki FOMC toplantısı 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, bu toplantının ardından basının karşısına geçecek.

Fed, geçen Aralık ayında yapılan toplantısında 2006'dan bu yana ilk faiz artışını yaparak, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığından yüzde 0,25 – 0,50 aralığına yükseltmişti.

Piyasalar, FOMC kararını fiyatlıyor

Fed'in faizleri sabit tutma kararı öncesi dalgalı seyreden ABD piyasaları, toplantı bildirisini takiben artan satış dalgasıyla değer kaybediyor.

Dow Jones ve S&P 500 endeksleri şu sıralarda yüzde 1,67 ve yüzde 1,52 düşüşle işlem görürken, Nasdaq Teknoloji Endeksi’nin kaybı yüzde 2,47’ye ulaştı.

Diğer taraftan, kararlar öncesinde 1,0880 seviyesinde seyreden euro/dolar paritesi, 1,0911’e çıktı. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,9975'den 3,0037'ye yükseldi. Altının ons fiyatı ise kararı takiben 1.116,48 dolardan 1.127,79 dolara çıktı. 

Dünya

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın