Görüş Bildir
Haberler
"Erzurum'da Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Erzurum'a Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 17 Yemek

"Erzurum'da Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Erzurum'a Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 17 Yemek

luna
14.01.2022 - 07:00

Erzurum bir bölümü Karadeniz, bir bölümü Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir şehir oluşunu mutfağına da yansıtan bir şehir. İki bölgenin de mutfağından esinlenince Erzurum'un meşhur yemekleri de Erzurum'un meşhur içecekleri de bu mutfakların malzeme ve özelliklerinden etkilenmekten kaçınmıyor. Erzurum hamur işlerinin, dağlarında yetişen çiriş ve çaşır gibi otların, tatlıların, etlerin bulunduğu çok çeşitli ve zengin mutfağa sahip bir şehir olduğundan olsa gerek, Erzurum'a giden biri hiç aç kalacakmış gibi görünmüyor!

Erzurum doğal güzellikleriyle, müzeleriyle ve tarihi alanlarıyla olduğu kadar mutfağıyla da oldukça ilgi çeken bir şehir. Sizde Erzurum'a bir gezi planlıyorsanız ve ne yiyeceğinizi düşünüyorsanız işte, Erzurum'a gidip de yemeden dönmemeniz gereken 17 yemek!

1. Aşotu Çorbası

1. Aşotu Çorbası

Yerken hem içinizi ısıtacak hem doyuracak nitelikte bir çorba olan Aşotu Çorbası, Erzurum'dayken yenilmesi gereken yemekler arasında. Yoğurt, buğday, soğan ve isteğe göre kıyma ile hazırlanan bu çorbaya bayılacaksınız!

2. Kadayıf Dolması

2. Kadayıf Dolması

Erzurum'da Kadayıf Dolması bir yana diğer tatlılar bir yana! Yiyen birçok kişinin oldukça sevdiği bir tatlı olan Kadayıf Dolmasını, Erzurum'a gidip de yemeden kesinlikle dönmeyin deriz çünkü o lezzeti bir daha başka yerde bulamayabilirsiniz!

3. Gıliko

3. Gıliko

Bulguru yoğurduktan sonra köfte topları haline getirip kaynayan suda haşlanmasından sonra bir tabağa alınıyor. Ardından üzerine yoğurt ve salçalı bir sos dökülen Gıliko yemeği, damaklardan uzun süre ayrılmayacak bir lezzete kavuşuyor. E bizlere de yemek düşüyor!

4. Pirpirim

4. Pirpirim

Pirpirim otu başta biraz yabancı gelebilir ama pirpirim otu birçoğumuzun bildiği, duyduğu veya tükettiği semizotudur. Yani Pirpirim yemeği de aslında semiz otunun yemek versiyonu. Semizotunun yemeği mi olur diye düşünmeden önce kesinlikle Pirpirim yemeğini tatmanızı öneririz!

5. Erzurum ketesi

5. Erzurum ketesi

Erzurum'un başka bir simgesel yemeği de kesinlikle ketesidir. Kete, Kars ve Sivas gibi illerimizde de bulunan bir hamur işi olmasına karşın Erzurum ketesi bir başkadır. Erzurum'un birçok noktasında bulabileceğiniz bu hamur işi kesinlikle damağınızdan uzun süre ayrılmayacak bir lezzete sahip!

6. Çiriş yemeği

6. Çiriş yemeği

Çiriş otu Erzurum mutfağında sıklıkla kullanılan bir ot türüdür. Çiriş yemeği ise çiriş otunun soğan, salça ve bulgur ile buluşmasından doğan enfes bir tat. Başka birçok yemeğin içinde de kullanılan çiriş otunu denemek için bu yemeğe bir şans verebilirsiniz!

7. Lalanga

7. Lalanga

Erzurum kahvaltılarının vazgeçilmez bir lezzet olan Lalanga un, süt, yumurta gibi malzemelerle hazırlanan bir hamur işidir. Geçmişi Osmanlı Saray Mutfağına kadar dayanan Lalangayı, Erzurum'a yolunuz düşerse denemenizi tavsiye ederiz!

8. Tatar böreği

8. Tatar böreği

Açılan hamurun üçgen şeklinde kesilip suda haşlandıktan sonra üzerine yoğurdu ve kavrulmuş kıymasıyla Tatar Böreği kesinlikle ağız sulandıran bir lezzet! Böyle anlatınca börekten çok mantıyı andırsa da bu konuya herkesin kendi karar vermesi daha doğru olur. Zaten isimlere çok da takılmamak gerek...

9. Su Böreği

9. Su Böreği

Bazılarımızın kırmızı çizgisi olan Su Böreği, Erzurum'dayken kesinlikle tatmanızı önerdiğimiz lezzetler arasında yer alıyor. Şehirden yemeden ayrıldıysanız arkanızdan kovalayacak kadar güzel bir lezzete sahip su böreğinin tadı Erzurum'da kesinlikle ayrı bir güzel!

10. Hasuta

10. Hasuta

Nişasta, su ve dut  pekmezinin basit ama bir o kadar da mükemmel uyumuyla lezzetlenen Hasuta, hem tatlı olarak hem de kahvaltılarda yenilmektedir. Sizin de Erzurum'a yolunuz düşerse Hasutayı denemeden şehirden ayrılmamanızı tavsiye ederiz!

11. Çaşır yemeği

11. Çaşır yemeği

Çaşır otu haşlanır, kızartılır, kavrulur ve bir şekilde sofrada yerini mutlaka alır! Çaşır otunun o ağız sulandıran lezzetini dibine kadar yaşayacağınız Çaşır yemeği de haşlanan çaşır otlarını tereyağında kavrulduktan sonra baharat ve yumurtayla harmanlanması sonucu oluşmaktadır.

12. Şalgam Dolması

12. Şalgam Dolması

Şalgam, çorbasından kavurmasına, oturtmasından dolmasına birçok türde yemeği hazırlanan bir bitkidir. Şalgam Dolması ise dilimlenen şalgam bitkisinin arasına, içinde soğan, salça, baharat gibi malzemeleri olan kıyma harcının konulmasıyla hazırlanmaktadır.

13. Dut çullaması

13. Dut çullaması

Dut ve yumurtayı buluşturan bir lezzet olan Dut çullaması büyük ihtimalle ilk kez duyduğunuz bir yemek olabilir. Kuru dutlar sıcak suda bekletildikten sonra bir tavada tereyağıyla kavruluyor, ardından da tavanın içine çırpılmış yumurta eklenen Dut çullaması hazırlanmış oluyor. Kulağa garip gelse de bir şans vermenizi öneririz!

14. Cağ Kebabı

14. Cağ Kebabı

Erzurum denilince akla gelen ilk yemeklerden birisi kesinlikle Cağ Kebabı! Oğlak veya kuzu eti ile yapılan bir yemek olan Cağ Kebabını hazırlamak yemek kadar kolay değil. Özel bir karışımda bir gün bekletildikten sonra pişirilen bu yemeği kesinlikle Erzurum'da yemenizi tavsiye ederiz.

15. Lor Dolması

15. Lor Dolması

İç harcında lor peynirinin, bulgurun ve kaymağın olduğu bir pazı sarmasını hayal edin. İşte hayal ettiğiniz o yemek tam olarak Lor Dolması! Yedikten sonra aklınızdan uzun süre çıkmayacak olan bu lezzet tam bir Erzurum mutfağı harikası...

16. Kartol Oturtması

16. Kartol Oturtması

Bir tencereye halka şeklinde kesilmiş patateslerin arasına içerisinde çeşitli baharatların olduğu pişmiş kıymalı harcın konulmasıyla hazırlanan Kartol Oturtması enfes bir tada sahip!

17. Kesme Aşı Çorbası

17. Kesme Aşı Çorbası

Tam bir vitamin deposu olan Kesme Aşı Çorbası içinde yer alan erişte ve yeşil mercimekle birlikte oldukça doyurucu da bir yemektir. Erzurum soğuğunda içinizi ısıtacak bu lezzete bir şans verin deriz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
15
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mustafa ÇUHACI

Dünya da aç kalınabilecek tek yer diyebilirim. Cağ kebabı diye verdikleri etin yarısı kayış gibi sinir dolu. Dönerci Hacı baba diye fiyasko ötesi bir işletme... Devamını Gör

tom lee jones

istikrarli olarak oruc dayagi.Seriatiin kalelerinden cok kudretli.60larin Parisi diye gecerdi,turisti boldu,Kibrit suyu sikildi ustune.